Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Καλοκαιρινή ραστώνη: Η τέχνη της χαλάρωσης… με ένα βιβλίο

5 page-turners γραμμένα από γυναίκες, με ηρωίδες που ξέρουν τι θέλουν από τη ζωή τους και το διεκδικούν



Το καλοκαίρι είναι η εποχή της αφαίρεσης. Δεν θες πολλά για να είσαι χαρούμενη. Είτε έχει ξεκινήσει η άδειά σου είτε πήζεις ακόμα στο γραφείο, να θυμάσαι ότι κατά βάση οι διακοπές είναι a state of mind. Και τι θα μπορούσε να βάλει το μυαλό σου σε mood διακοπών αν όχι ένα σπουδαίο βιβλίο; Βιβλία που οι ηρωίδες τους ζουν περιπέτειες, δίνουν τον δικό τους αγώνα, έχουν δυναμικό χαρακτήρα, αποτελούν παράδειγμα και σε κινητοποιούν, δίνουν τροφή για σκέψη, καλλιεργούν την ενσυναίσθησή σου και –πάνω απ’ όλα– σε κάνουν να περνάς υπέροχα.

Στην παραλία, στο πλοίο για το νησί, στην αιώρα ή στον καναπέ και την πολυθρόνα στο μπαλκόνι, ένα συναρπαστικό βιβλίο καταργεί τον χώρο και τον χρόνο, σε βγάζει από τα όρια της καθημερινότητάς σου, σε ταξιδεύει, σε χαλαρώνει, σου κρατάει την καλύτερη παρέα, ενώ ταυτόχρονα σε ξεκουράζει και κλείνει τους εσωτερικούς διακόπτες άγχους.

Για να σε διευκολύνουμε και για να σε απαλλάξουμε από άλλο ένα άγχος, διαλέξαμε και σου προτείνουμε πέντε βιβλία από τον κατάλογο των εκδόσεων Μεταίχμιο που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον σου αμείωτο. Η δράση, τα πάθη, οι αγωνίες, οι σκέψεις, οι ανησυχίες και η ζωή των ηρωίδων που θα σε ξεναγούν στο εκπληκτικό –και τόσο διαφορετικό από βιβλίο σε βιβλίο– σύμπαν τους θα αλλάξουν τον τρόπο σκέψης και ίσως επηρεάσουν τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα και αντιμετωπίζεις την πραγματικότητα. Ό,τι δηλαδή ξέρουν να κάνουν καλά τα βιβλία που ξεχωρίζουν και αντέχουν στον χρόνο.

metxc

Η καμαριέρα

Το συγγραφικό ντεμπούτο της Nita Prose σε κερδίζει ήδη από το κόκκινο εξώφυλλο με τα μαύρα στοιχεία και την κλειδαρότρυπα στη μέση… «Η καμαριέρα» (μετάφραση: Βούλα Αυγουστίνου) αποτελεί ένα μυστήριο κλειδωμένου δωματίου και ένα συγκινητικό πνευματικό ταξίδι με ηρωίδα τη Μόλι Γκρέι, μια χαριτωμένη στην εκκεντρικότητά της καμαριέρα σε ξενοδοχείο. Η Μόλι είναι αυτή που βρίσκει έναν πελάτη δολοφονημένο στο κρεβάτι του, κατάσταση που υπερβαίνει τα απλά καθήκοντά της. Η λύση του μυστηρίου θα φέρει τα πάνω κάτω στον άλλοτε τακτοποιημένο κόσμο της σε αυτό το απολύτως ευρηματικό βιβλίο.

Κρυφή ματιά στο βιβλίο: «Για τα επόμενα λεπτά κρατώ τον κύριο Σνόου απασχολημένο στην είσοδο, απαιτώντας εξηγήσεις, εκλιπαρώντας τον να το ξανασκεφτεί, μιλώντας διεξοδικά για την προστιθέμενη αξία που προσδίδω στο ξενοδοχείο με την αφοσίωσή μου στην υγιεινή και με την υψηλού επιπέδου τεχνική με την οποία καθαρίζω κάθε δωμάτιο. Αντιγράφω τη γιαγιά, όπως ήταν τα πρωινά, όπως τερέτιζε και κελαηδούσε σχεδόν χωρίς να παίρνει ανάσα. Όλη αυτή την ώρα έχω επίγνωση ότι μας μένουν μόλις λίγα λεπτά πριν καταρρεύσει ολόκληρο το σχέδιο. Έχω επίσης επίγνωση ότι δεν φοράω τη στολή μου, πράγμα που εντείνει τη δυσφορία και τη γενική μου αμηχανία».

 metxd

Μαθήματα Χημείας

Η χημεία βρίσκεται παντού. Ζήτημα χημείας είναι ακόμα και τα βιβλία που μας ταιριάζουν κι επιλέγουμε να διαβάσουμε. Τα «Μαθήματα Χημείας» (μετάφραση: Ιλάειρα Διονυσοπούλου) μας ιντριγκάρουν ήδη με το πολύχρωμο εξώφυλλο και τις κριτικές που το συνοδεύουν: «Ευφυές και αστείο, τροφή για σκέψη» («Guardian»), «Ένα θριαμβευτικό φεμινιστικό παραμύθι. Πνευματώδες και σαγηνευτικό» («Telegraph»). Στο μυθιστόρημα της Bonnie Garmus κεντρική ηρωίδα είναι μια χημικός που ενδιαφέρεται για την αβιογένεση και παλεύει να βρει τη θέση της στον ανδροκρατούμενο χώρο της επιστήμης τη δεκαετία του ’60. Τελικά καταφέρνει να ταράξει τα νερά της τηλεόρασης και της κοινωνίας όταν αρχίζει να παρουσιάζει τη δική της εκπομπή μαγειρικής με τους δικούς της όρους.

Κρυφή ματιά στο βιβλίο: «Η Ελίζαμπεθ κούνησε το κεφάλι της με απορία. Ειλικρινά δεν καταλάβαινε γιατί οι άντρες πίστευαν πως οι γυναίκες έβρισκαν τα αναπαραγωγικά τους όργανα εντυπωσιακά ή τρομακτικά. Έσκυψε γρήγορα κι έχωσε το χέρι της στην τσάντα της».

Επίκαιρο όσο ποτέ, γραμμένο με χιούμορ κι οξυδέρκεια, αποπνέει την αισιοδοξία που έχουμε ανάγκη για να συνεχίσουμε ως γυναίκες να διεκδικούμε όλα όσα μας αξίζουν και δικαιούμαστε.

 metxb

Το σιντριβάνι ξεχειλίζει

Επιτέλους κυκλοφορεί το πρώτο μέρος της εμβληματικής τριλογίας «Το χρονικό μιας οικογένειας» της Rebecca West, της μεγάλης κυρίας των βρετανικών γραμμάτων. Με Το χρονικό μιας οικογένειας: Το σιντριβάνι ξεχειλίζει η συγγραφέας απεικονίζει μια ολόκληρη εποχή και μας μαγεύει με τους δυνατούς και γοητευτικούς χαρακτήρες της. Προχωρά στη γυμνή αλλά τρυφερή σκιαγράφηση μιας ξεχωριστής οικογένειας και διερευνά τα ασύλληπτα όρια μεταξύ παιδικής ηλικίας και ενήλικης ζωής, μεταξύ ελευθερίας και εξάρτησης, μεταξύ καθημερινού και μυστηριώδους. Ένα κλασικό βιβλίο που πρέπει να ανακαλύψουμε ξανά. Η εξαιρετική μετάφραση της Κλαίρης Παπαμιχαήλ μάς μεταφέρει με έναν μοναδικό τρόπο στην εποχή του βιβλίου.

Κρυφή ματιά στο βιβλίο: «Έτρεμα από την οργή μου, και η Ρόζαμουντ ακούμπησε το χέρι της στο μπράτσο μου για να με ηρεμήσει. Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι φέρονταν διαρκώς με αγένεια στα παιδιά, τον τελευταίο καιρό όμως το είχαν παρακάνει. Αισθανόμουν πάλι την ίδια ταραχή όπως όταν η δεσποινίς Φέρνες είχε προσβάλει τη Μαίρη κι εμένα. Ωστόσο ήξερα ότι οι προθέσεις της ήταν καλές, έφερνα στο μυαλό μου το φακιδιάρικο και ατάλαντο χέρι της να πασπατεύει το μαργαριταρένιο σταυρουδάκι της και καταλάβαινα ότι προσπαθούσε να εκφράσει κάτι σαν αγάπη στην αδερφή μου κι εμένα».

 metxa

Ομηρία

Η Clare Mackintosh δεν χρειάζεται συστάσεις καθώς έχει ήδη φανατικό κοινό και στην Ελλάδα. Το νέο της best seller είναι ένα βιβλίο που δεν σε αφήνει να το αφήσεις από τα χέρια σου. Σε κρατάει όμηρό του και σου ζητά να δώσεις απάντηση σε ένα δίλημμα που κανείς δεν θα ήθελε να αντιμετωπίσει στη ζωή του. Στην «Ομηρία» (μετάφραση: Βάσια Τζανακάρη) ηρωίδα είναι η Μίνα Χόλµπρουκ, µέλος της επίλεκτης οµάδας αεροσυνοδών στην παρθενική απευθείας πτήση από το Λονδίνο στο Σίντνεϊ· ένα ταξίδι-σταθµός διάρκειας είκοσι ωρών. Προσπαθεί να µείνει συγκεντρωµένη στη δουλειά της και να µην την αποσπούν οι σκέψεις για τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει η πεντάχρονη κόρη της και ο γάµος της που καταρρέει. Ενώ όµως το Boeing 777 µε τους 353 επιβάτες βρίσκεται στον αέρα, η Μίνα λαµβάνει ένα ανατριχιαστικό σηµείωµα από έναν ανώνυµο επιβάτη, κάποιον που χρειάζεται τη βοήθειά της για να πετύχει τον στόχο του: να εµποδίσει το αεροσκάφος να φτάσει στον προορισµό του. Και ξέρει ακριβώς πώς να την κάνει να συνεργαστεί: «Οι οδηγίες που ακολουθούν θα σώσουν τη ζωή της κόρης σου».
Όταν ένας επιβάτης πέφτει νεκρός η Μίνα καταλαβαίνει ότι δεν έχει άλλα περιθώρια. Πρέπει να επιλέξει. Να σώσει τις ζωές εκατοντάδων επιβατών ή τις ζωές των δικών της ανθρώπων;

Κρυφή ματιά στο βιβλίο: «Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί.

»Όλοι οι επιβάτες που βρίσκονται σε αυτό το αεροπλάνο έχουν λόγο που είναι εδώ: πηγαίνουν να δουν κάποιον, κάποιος θα κλάψει γι’ αυτούς αν το αεροπλάνο δεν φτάσει ποτέ. Κάθε επιβάτης έχει μια ιστορία. Μια ζωή να ζήσει. Εγώ έκανα το μόνο που μπορούσα να κάνω για να είναι ασφαλής η κόρη μου, αλλά τώρα πρέπει να αντισταθούμε».

 metxe

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Κωνσταντινούπολη – Παρίσι, ένας παγωμένος Βόσπορος να ορίζει τη μοίρα όλων των ηρώων, πλούσιων και φτωχών, Ρωµιών, Αρµένιων, Εβραίων, Τούρκων, Λεβαντίνων, αλλά και ξένων, του βιβλίου «Όταν πάγωσε ο Βόσπορος». Ένα συγκλονιστικό µυθιστόρηµα από τη Μαίρη Μαγουλά, συγγραφέα του αγαπημένου βιβλίου «Κύματα του Βοσπόρου», που ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσµο των αντιλήψεων και των συναισθηµάτων των κατοίκων της Πόλης, του τόπου της διασταύρωσης φυλών, πολιτισµών, αρωµάτων, γεύσεων και ονείρων, καθώς και στον ρόλο που έπαιξε αυτή στο χτίσιµο της ταυτότητάς τους.

Κρυφή ματιά στο βιβλίο: «Η πρώτη σκέψη της ήταν να πάει στον Μπαλατά, να βρει τον φίλο της τον Ναχμία. Έμενε εντός των τειχών, στο Αριέντο. Εκεί που έμεναν οι εύποροι εβραίοι. Περνώντας από τις γειτονιές του Αφουέρα, φτωχοί και καταφρονεμένοι μεροκαματιάρηδες, μουσουλμάνοι, χριστιανοί και εβραίοι είχαν βγάλει έξω από τα σπίτια τις καρέκλες τους, έπιναν τσάι και συζητούσαν μονοιασμένοι σαν οικογένεια, ενώ μικρά παιδιά έπαιζαν τόπι».

Όποιο βιβλίο κι αν διαλέξεις, ό,τι τύπος αναγνώστριας κι αν είσαι, και οι πέντε αυτές προτάσεις αφορούν βιβλία που θα κάνουν τις διακοπές σου να ξεκινήσουν νωρίτερα, αλλά και να διαρκέσουν περισσότερο. Αυτό το καλοκαίρι επίλεξε εσύ τι είδους ηρωίδα θες να είσαι…

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι» Άλμπερτ Άινσταϊν

Μαθήματα σοφίας και ζωής από τον Άλμπερτ Άινσταϊν που πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η μνήμη της καρδιάς εξαλείφει τα άσχημα και μεγεθύνει τα καλά» Gabriel García Márquez

O σπουδαίος Gabriel García Márquez πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν

Προτεινόμενα

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

CELEBS

Διαζύγιο για τον Νικόλαο και την Τατιάνα Μπλάτνικ

Χωρίζουν μετά από 14 χρόνια γάμου