Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν μετανιώνω, γιατί έκανα ό,τι μπορούσα όσο καλύτερα μπορούσα» Robert Redford

Ο υπέροχος Robert Redford γεννήθηκε στις 18 Αυγούστου 1936



Σοβαρός, συγκροτημένος, στοχαστικός, πανέμορφος, γοητευτικός, ανθρωπιστής, πετυχημένος, ταλαντούχος, πολυβραβευμένος. Ο Τσαρλς Ρόμπερτ Ρέντφορντ Τζούνιορ (Charles Robert Redford Jr.), γνωστότερος ως Ρόμπερτ Ρέντφορντ γεννήθηκε στις 18 Αυγούστου 1936 και είναι Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και ακτιβιστής. Έχει κερδίσει δύο βραβεία Όσκαρ: το πρώτο (1980) για τη σκηνοθεσία της ταινίας Συνηθισμένοι Άνθρωποι (Ordinary People) και το δεύτερο (2002) για τη συνολική του προσφορά στο χώρο του κινηματογράφου. Στις Η.Π.Α., επί 25 -περίπου- χρόνια, το όνομά του ήταν συνώνυμο των λέξεων «ξανθός» και «ωραίος».

«Ξυπόλυτοι στο πάρκο», «Το Κεντρί», «Τα καλύτερά μας χρόνια», «Ο μεγάλος Γκάτσμπυ», «Οι τρεις μέρες του Κόνδορα», «Πέρα από την Αφρική», «Γητευτής των αλόγων», λίγες μόνο από τις ταινίες στις οποίες έπαιξε και δεν χορταίνεις να τον βλέπεις… Εκτός όμως από ηθοποιός είναι αναγνωρισμένος και για τις ταινίες που υπογράφει ως σκηνοθέτης.

Με αφορμή τα γενέθλιά του, θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές φράσεις του:

 

«Με ενδιαφέρει αυτό που συμβαίνει όταν υπάρχει ένα οριακό σημείο για μερικούς ανθρώπους ενώ όχι για άλλους. Περνάτε μέσα από τέτοιες δυσκολίες, πράγματα που είναι σχεδόν απίθανα δύσκολα, και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα βελτιωθούν, και αυτό είναι το σημείο που οι άνθρωποι τα παρατάνε. Κάποιοι όμως όχι».

 

«Να είστε προσεκτικοί με την επιτυχία – έχει μια σκοτεινή πλευρά».

 

«Δεν μετανιώνω, γιατί έκανα ό,τι μπορούσα όσο καλύτερα μπορούσα».

 

«Η διασημότητα είναι ένα μεγάλο μέρος του αμερικανικού κοινωνικού συστήματος. Σίγουρα είμαι ευγνώμων για ό,τι έχει γίνει για μένα, αλλά πιστεύω ότι η διασημότητα είναι υπερβολική στην κοινωνία μας».

 

«Ο αθλητισμός είναι μια υπέροχη μεταφορά για τη ζωή. Από όλα τα αθλήματα που έπαιξα - σκι, μπέιζμπολ, ψάρεμα - δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από το γκολφ, γιατί παίζεις ενάντια στον εαυτό σου και τη φύση».

 https://www.instagram.com/p/CgSbEnOsHVW/

«Νομίζω ότι το περιβάλλον πρέπει να μπει στην κατηγορία της εθνικής μας ασφάλειας. Η άμυνα των πόρων μας είναι εξίσου σημαντική με την άμυνα στο εξωτερικό. Αλλιώς τι υπάρχει να υπερασπιστούμε;»

 

«Δεν σκέφτομαι πότε θα σταματήσω και τι κάνω πριν σταματήσω. Απλώς συνεχίζω να είμαι σε κίνηση».

 

«Κατάφερα να χαράξω χώρους για τον εαυτό μου. Στο Sundance, είμαι στα βουνά - η περιουσία μου είναι ιδιωτική. Ανεβαίνω σε ένα άλογο και ιππεύω τρεις, τέσσερις ώρες. Μερικές φορές πέντε. Χάνομαι».

 

«Δεν είμαι δικηγόρος, αλλά ξέρω αυτό: πρέπει να προστατεύσουμε την ικανότητά μας να λέμε αμφιλεγόμενες ιστορίες».

 

«Ποτέ μην επισκέπτεστε ξανά το παρελθόν, αυτό είναι επικίνδυνο. Πρέπει να προχωράς».

 https://www.instagram.com/p/ChW23VDt3QC/

«Οι καιροί αλλάζουν. Το Χόλιγουντ δεν είναι το ίδιο όπως ήταν όταν πρωτομπήκα στον χώρο. Μου φάνηκε σαν να είχε αρχίσει να περιορίζεται και να συγκεντρώνεται γύρω από αυτό που θα... έβγαζε χρήματα».

 

«Πάντα μου άρεσε η ταχύτητα. Είμαι κάτοχος ενός αυτοκινήτου για το οποίο δεν θα έπρεπε να μιλήσω γιατί είμαι περιβαλλοντολόγος, αλλά η Porsche Spyder 550 RS του 1955 είναι το καλύτερο σπορ αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε ποτέ».

 

«Όταν πέτυχα, έθεσα μια προτεραιότητα. Δεν πίστευα ότι ήταν δίκαιο να ρίξω τη σκιά αυτού του είδους της επιτυχίας στην οικογένειά μου. Και ήμουν επιφυλακτικός να μην με πιάσουν πράγματα που θα μπορούσαν να σε καταστρέψουν».

 https://www.instagram.com/p/CfH5-k8l1kI/

«Είμαι κυνικός αισιόδοξος. Τα μεγάλα Σαββατοκύριακα που ανοίγονται είναι σαν το μαλλί της γριάς. Οι ταινίες που θα θυμάστε με τον καιρό είναι οι ταινίες που κολλάνε στη συνείδηση ​​του κοινού με καλό τρόπο».

 

«Ενώ μιλάτε για ένα θέμα, αυτό που επιστρέφει είναι μια περιγραφή αυτού που φοράτε. Οι δημοσιογράφοι θέλουν μόνο να μάθουν πόσο ψηλός είσαι και αν τα δόντια σου είναι ίσια».

 

«Το επίκεντρο της ψυχαγωγίας είναι η απομάκρυνση από αυτό που χρειάζεται το κοινό ως είδηση. Νομίζω ότι η ερευνητική δημοσιογραφία θα είναι πάντα σημαντική και θα βρίσκει πάντα τον δρόμο της, είτε στο Διαδίκτυο είτε οπουδήποτε αλλού».

 

«Επιτέλους συνδεθείτε συναισθηματικά με την ιστορία σας, ώστε να μπορείτε να την μοιραστείτε, ξέρετε, εάν δεν μπορείτε να μεταδώσετε τα συναισθήματα στο σενάριό σας, δεν έχει νόημα η ιστορία σας. Η ιστορία είναι το κλειδί».

 https://www.instagram.com/p/ChDUV7ZIYJe/

«Υποθέτω ότι δεν μου αρέσει το γεγονός ότι η ζωή μου γίνεται όλο και λιγότερο δική μου - η κυρίαρχη στάση ότι έχεις υποχρέωση να παραδοθείς στο κοινό. Στην πραγματικότητα, παραδίδεστε στο κοινό είτε σας αρέσει είτε όχι. Υποθέτω ότι αν δεν σου αρέσει, θα πρέπει να σταματήσεις να κάνεις ό,τι το προκαλεί. Στην περίπτωσή μου, αυτό είναι η υποκριτική».

 

«Συνήθως μου αρέσει να αυτοσχεδιάζω. Μερικές φορές, ανάλογα με τη φύση του ρόλου, μου αρέσει να αυτοσχεδιάζω γιατί πιστεύω ότι φέρνει κάποια φρεσκάδα και μια πραγματικότητα σε αυτό, αρκεί να μην ξεφεύγει πολύ».

 https://www.instagram.com/p/ChPcuo7r3Ok/

«Η ασάφεια είναι κάτι στο οποίο αντιδρώ πραγματικά. Μου αρέσει η πολυπλοκότητά του».

 

«Δεν βλέπω τον εαυτό μου όμορφο. Ήμουν ένα παιδί με φακίδες και με έλεγαν “κεφάλι σανό”».

 

«Η αφήγηση ιστοριών ήταν ένας τρόπος να δεις τον κόσμο μεγαλύτερο από αυτόν που κοιτούσες, και αυτό είχε μεγάλη απήχηση για μένα. Νομίζω ότι, αφού αυτό ήταν μέρος της ανατροφής μου, έγινε μέρος του εαυτού μου και ήθελα να το περάσω στα παιδιά μου και στα εγγόνια μου».

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η φιλοδοξία μου είναι να είμαι ευτυχισμένη» Penelope Cruz

Γίνεται 50 ετών και συνεχίζει να είσαι όσο ονειρεύεται ευτυχισμένη

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ματαιοδοξία είναι η αγαπημένη μου αμαρτία» Al Pacino

Γιορτάζει τα 84 του χρόνια κι εμείς απολαμβάνουμε μαζί του μια κινηματογραφική ζωή

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 29 Απριλίου

Μην κάνετε σοβαρές συζητήσεις, όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Μυσταγωγία του Θείου Πάθους με στίχους της ποιήτριας Αναστασίας Γκίτση

Μεγαλοβδομάδα: όταν το μεγάλο Α της αγάπης γεφυρώνεται με το μικρό α του ανθρώπου μέσω της κατάργησης του θανάτου και τη βεβαιότητα της Ανάστασης

CELEBS

Τόνια Σωτηροπούλου: Η τρυφερή φωτογραφία με τη μαμά της - Δες πόσο μοιάζουν

Η μαμά της ηθοποιού γιόρτασε τα 74α γενέθλιά της