Skip to main content

BLOGS

«Η αγάπη μπορεί να μας παρασύρει στην κόλαση ή στον παράδεισο, αλλά πάντα μας οδηγεί κάπου» Paulo Coelho

 Ο Paulo Coelho γεννήθηκε στις 24 Αυγούστου 1947 



Αναγνωρισμένος, πολυμεταφρασμένος, πολυγραφότατος, πολυαγαπημένος. O Πάουλο Kοέλο γεννήθηκε στις 24 Αυγούστου 1947 στο Pίο ντε Tζανέιρο. Eγκατέλειψε τις σπουδές του για να γυρίσει τον κόσμο ως χίπης. Όταν επέστρεψε στη Bραζιλία, άρχισε να γράφει θεατρικά έργα και στίχους για τα τραγούδια του Pαούλ Σέιξας. Tο 1970 εκδίδει το περιοδικό «2001». Tο 1981 εγκαταλείπει τη δουλειά του ως διευθυντής μιας δισκογραφικής εταιρείας και αρχίζει να ταξιδεύει στον κόσμο για δύο χρόνια. Στην Oλλανδία, θα γνωρίσει τον άνθρωπο που θ' αλλάξει τη ζωή του, παροτρύνοντάς τον ν' ανακαλύψει τον εαυτό του. O Kοέλο θ' αναγεννηθεί πνευματικά στρεφόμενος στο χριστιανισμό και θ' αρχίσει το συγγραφικό του έργο, καταγράφοντας στο πρώτο του βιβλίο, «Tο ημερολόγιο ενός μάγου» ή «O προσκυνητής της Kομποστέλα» (1987), τις προσωπικές του εμπειρίες. Θ' ακολουθήσουν «O αλχημιστής» (1988), «Mπρίντα» (1990), «Oι Βαλκυρίες» (1992), «Στις όχθες του ποταμού Πιέδρα κάθισα κι έκλαψα» (1994), «Tο πέμπτο βουνό» (1996), «Το εγχειρίδιο του πολεμιστή του φωτός» (1997), «Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει» (1998), «O διάβολος και η δεσποινίδα Πριμ» (2000), κ.ά. Tα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου και έχουν γνωρίσει παγκόσμια εκδοτική επιτυχία. Από το 2002 κατέχει την έδρα 21 της Ακαδημίας Γραμμάτων της Βραζιλίας, ενώ το 2007 ανακηρύχτηκε Αγγελιαφόρος Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών. Το 2009 του απονεμήθηκε το Βραβείο Γκίνες 2009 για τον πιο πολυμεταφρασμένο συγγραφέα στον κόσμο για το βιβλίο «Ο Αλχημιστής».

Με αφορμή τα γενέθλιά του, θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές του φράσεις:

 

«Να είσαι γενναίος. Να ρισκάρεις. Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εμπειρία».

 

«Η ζωή ήταν πάντα θέμα αναμονής για την κατάλληλη στιγμή για δράση».

 

«Πνίγεσαι όχι πέφτοντας σε ένα ποτάμι, αλλά μένοντας βυθισμένος σε αυτό».

 

«Όταν είσαι ενθουσιώδης με αυτό που κάνεις, νιώθεις αυτή τη θετική ενέργεια. Είναι πολύ απλό».

 

«Έχω δει πολλές καταιγίδες στη ζωή μου. Οι περισσότερες καταιγίδες με έχουν αιφνιδιάσει, οπότε έπρεπε να μάθω πολύ γρήγορα να κοιτάζω πιο μακριά και να καταλαβαίνω ότι δεν είμαι ικανός να ελέγξω τον καιρό, να ασκώ την τέχνη της υπομονής και να σέβομαι τη μανία της φύσης».

 

«Μπορώ να ελέγξω το πεπρωμένο μου, αλλά όχι τη μοίρα μου. Το πεπρωμένο σημαίνει ότι υπάρχουν ευκαιρίες να στρίψεις δεξιά ή αριστερά, αλλά η μοίρα είναι μονόδρομος. Πιστεύω ότι όλοι έχουμε την επιλογή για το αν θα εκπληρώσουμε το πεπρωμένο μας, αλλά η μοίρα μας είναι σφραγισμένη».

 

«Θα καταλάβουμε πλήρως το θαύμα της ζωής μόνο όταν επιτρέψουμε να συμβεί το απροσδόκητο».

 

«Όταν θέλεις κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να σε βοηθήσει να το πετύχεις».

 

«Θυμηθείτε τα όνειρά σας και παλέψτε για αυτά. Πρέπει να ξέρεις τι θέλεις από τη ζωή. Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που κάνει το όνειρό σας να γίνεται αδύνατο: ο φόβος της αποτυχίας».

 

«Όχι, δεν είδα ποτέ άγγελο, αλλά δεν έχει σημασία αν τον είδα ή όχι. Νιώθω την παρουσία τους γύρω μου».

 

«Ο έρωτας είναι παγίδα. Όταν εμφανίζεται, βλέπουμε μόνο το φως του, όχι τις σκιές του».

 

«Όσο πιο σφοδρή είναι η καταιγίδα, τόσο πιο γρήγορα περνάει».

 

«Ο πολιτισμός κάνει τους ανθρώπους να κατανοούν καλύτερα ο ένας τον άλλον. Και αν καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον καλύτερα στην ψυχή τους, είναι πιο εύκολο να ξεπεράσουν τα οικονομικά και πολιτικά εμπόδια. Πρώτα όμως πρέπει να καταλάβουν ότι ο διπλανός τους είναι, τελικά, όπως κι εκείνοι, με τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ερωτήσεις».

 

«Η κομψότητα επιτυγχάνεται όταν όλα τα περιττά έχουν απορριφθεί και ο άνθρωπος ανακαλύπτει την απλότητα και τη συγκέντρωση: όσο πιο απλή και νηφάλια είναι η στάση, τόσο πιο όμορφη θα είναι».

 https://www.instagram.com/p/ChobWMkqY0v/

«Κάποιος αγαπιέται επειδή αγαπιέται. Δεν χρειάζεται κανένας λόγος για να αγαπάς».

 

«Κάθε ευλογία που αγνοείται γίνεται κατάρα».

 

«Πες στην καρδιά σου ότι ο φόβος του πόνου είναι χειρότερος από τον ίδιο τον πόνο. Και καμία καρδιά δεν υπέφερε ποτέ όταν ψάχνει το όνειρό της».

 

«Όσο πιο αρμονικός είσαι με τον εαυτό σου, τόσο πιο χαρούμενος είσαι και τόσο πιο πιστός είσαι. Η πίστη δεν πρόκειται να σε αποσυνδέσει από την πραγματικότητα - σε συνδέει με την πραγματικότητα».

 

«Μπορείτε να γίνετε τυφλοί βλέποντας κάθε μέρα τα πάντα ίδια. Κάθε μέρα είναι διαφορετική, κάθε μέρα φέρνει ένα δικό της θαύμα. Είναι απλά θέμα να δώσετε προσοχή σε αυτό το θαύμα».

 

«Η αναμονή είναι επώδυνη. Το να ξεχνάς είναι επώδυνο. Αλλά το να μην ξέρεις τι να κάνεις είναι το χειρότερο είδος ταλαιπωρίας».

 

«Ό,τι συμβαίνει μια φορά δεν μπορεί να ξαναγίνει ποτέ. Αλλά ό,τι συμβαίνει δύο φορές θα συμβεί σίγουρα και τρίτη φορά».

 https://www.instagram.com/p/CdgXofKoLI_/

«Δεν λέω ότι η αγάπη σε πάει πάντα στον παράδεισο. Η ζωή σας μπορεί να γίνει εφιάλτης. Παρ’ όλα αυτά, όμως, αξίζει να ρισκάρετε».

 

«Η ομορφιά είναι ο μεγαλύτερος σαγηνευτής του ανθρώπου».

 

«Γράφω από την ψυχή μου. Αυτός είναι ο λόγος που οι κριτικοί δεν με πληγώνουν, γιατί είμαι εγώ. Αν δεν ήμουν εγώ, αν προσποιούμαι ότι είμαι κάποιος άλλος, τότε αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει τον κόσμο μου, αλλά ξέρω ποιος είμαι».

 

«Ας είμαστε απολύτως σαφείς για ένα πράγμα: δεν πρέπει να συγχέουμε την ταπεινοφροσύνη με την ψεύτικη σεμνότητα ή τη δουλοπρέπεια».

 

«Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, την απλότητα της ζωής».

 

«Πρέπει να συμπεριφέρεσαι σε μια μούσα σαν να ήταν νεράιδα».

 

«Γράψιμο σημαίνει μοίρασμα. Είναι μέρος της ανθρώπινης συνθήκης να θέλεις να μοιραστείς πράγματα - σκέψεις, ιδέες, απόψεις».

 

«Οι σοφοί είναι σοφοί μόνο επειδή αγαπούν. Οι ανόητοι είναι ανόητοι μόνο επειδή νομίζουν ότι μπορούν να καταλάβουν την αγάπη».

 

«Πρέπει να σταματήσουμε και να γίνουμε αρκετά ταπεινοί για να καταλάβουμε ότι υπάρχει κάτι που λέγεται μυστήριο».

 

«Δεν είμαι συγγραφέας αυτοβοήθειας. Είμαι συγγραφέας για προβλήματα που αφορούν τον εαυτό μας. Όταν ο κόσμος διαβάζει τα βιβλία μου, προκαλώ κάποια πράγματα. Δεν μπορώ να δικαιολογήσω τη δουλειά μου. Κάνω τη δουλειά μου. Είναι στο χέρι τους να το ταξινομήσουν, να κρίνουν».

 

«Πιστεύω ότι η φώτιση ή η αποκάλυψη έρχεται στην καθημερινή ζωή. Αναζητώ τη χαρά, τη γαλήνη της δράσης. Χρειάζεσαι δράση. Θα είχα σταματήσει να γράφω εδώ και χρόνια αν ήταν για τα λεφτά».

 

«Η αγάπη μπορεί να μας παρασύρει στην κόλαση ή στον παράδεισο, αλλά πάντα μας οδηγεί κάπου».

 

ΠΡΟΣΩΠΟ – Βιβλιοnet (biblionet.gr)

Paulo Coelho - Book Odyssey

Βιβλία του Paulo Coelho - Book Odyssey

Διαβάστε επίσης

BLOGS

«Η πιο βαθιά σχέση που θα έχουμε ποτέ είναι αυτή με τον εαυτό μας» Shirley MacLean

Λαμπερή όπως πάντα, η Shirley MacLean γιορτάζει τα 90 της χρόνια

BLOGS

Ripley: Ο ταλαντούχος κύριος Scott στην καλύτερη τηλεοπτική διασκευή των τελευταίων ετών

Εντυπώσεις από την τηλεοπτική διασκευή του κλασικού noir μυθιστορήματος της Patricia Highsmith, που βάζει το Netflix ξανά στο παιχνίδι. 

BLOGS

"Το πιο ρομαντικό που μπορείς να κάνεις για κάποιον είναι να βρεθείς κοντά του όταν σε χρειάζεται" James McAvoy

Γοητευτικός, ταλαντούχος και φιλάνθρωπος – ένας ευγενικός υπερήρωας!

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department