Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Καμία μόνη – όλες μας με τη #Mahsa Amini

Γυναίκες σε όλο τον κόσμο ενώνουν τη φωνή τους και κόβουν τα μαλλιά τους ως συμπαράσταση στις γυναίκες στο Ιράν



Άλλο ένα όνομα που γίνεται σύμβολο, άλλη μια γυναίκα που περνάει στο πάνθεον των σύγχρονων ηρωίδων. Στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, μια 22χρονη Ιρανή ονόματι Mahsa Amini, επίσης γνωστή ως Jina Amini ή Zhina Amini, δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη του Ιράν, κάτω από ύποπτες συνθήκες αστυνομικής βίας.

Η Amini συνελήφθη από την Περιπολία Καθοδήγησης (αλλιώς αστυνομία ηθικής), μια ομάδα της Διοίκησης Επιβολής του Νόμου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν που επιβλέπει τη δημόσια εφαρμογή των κανονισμών για το χιτζάμπ (μαντίλα) σύμφωνα με τα κυβερνητικά πρότυπα. Η αστυνομία είπε ότι υπέστη ξαφνικά καρδιακή προσβολή, έπεσε στο πάτωμα και πέθανε μετά από δύο ημέρες σε κώμα. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι την ξυλοκόπησαν και το κεφάλι της χτύπησε στο πλάι ενός αστυνομικού αυτοκινήτου, κάτι που εκτός από τις ιατρικές εξετάσεις που διέρρευσαν, οδήγησε άλλους να διαγνώσουν εγκεφαλική αιμορραγία και εγκεφαλικό.

amini_a

Πολλοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο αντέδρασαν στον θάνατο της Amini, ο οποίος σύμφωνα με ορισμένες πηγές ειδήσεων, έγινε σύμβολο βίας κατά των γυναικών υπό την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Οι γυναίκες στο Ιράν πραγματοποίησαν μια δράση κόβοντας τα μαλλιά τους για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini, η οποία πέθανε στο νοσοκομείο μετά από βασανιστήρια από την «αστυνομία ηθικής» ενώ βρισκόταν υπό κράτηση. Ο δημοσιογράφος Masih Alinejad, γνωστός για την αντιπολιτευτική του στάση, έγραψε στο Twitter: «Οι Ιρανές δείχνουν τον θυμό τους κόβοντας τα μαλλιά τους και καίγοντας τις μαντίλες τους για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία της Amini από την αστυνομία ηθικής. Έχουμε βαρεθεί με αυτό το καθεστώς των διακρίσεων λόγω φύλου».

amini

Οι αντιδράσεις εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο, από γυναίκες και άντρες, από απλούς πολίτες μέχρι εμβληματικές προσωπικότητες, όπως η Μάργκαρετ Άτγουντ που έγραψε σε Twitter της: «Ο βάναυσος θάνατος του Mahsa Amini μπορεί να είναι μια στιγμή απολογισμού για το Ιράν»

Μετά το θάνατό της ξέσπασε μια σειρά διαδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Saqqez, της γενέτειράς της. Κάποιοι φώναξαν φεμινιστικά συνθήματα όπως «γυναίκα, ζωή, ελευθερία» και «θάνατος στον δικτάτορα». Αυτές οι διαδηλώσεις κατεστάλησαν από τις ειδικές αστυνομικές δυνάμεις του Ιράν.

https://www.instagram.com/p/Cixub5YLmN3/

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης έξω από το Νοσοκομείο Kasra στην Τεχεράνη, μερικοί από τους διαδηλωτές συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες έκαναν επίσης χρήση σπρέι πιπεριού εναντίον τους.

https://www.instagram.com/p/Cix8cv_rC2i/

Με τον θάνατο της Amini, διαδηλώσεις και πορείες εξαπλώθηκαν μέρα με τη μέρα σε διάφορες πόλεις. Οι δρόμοι του Σαναντάι την Κυριακή ήταν μερικώς κλειστοί και οι δυνάμεις ασφαλείας διασκορπίστηκαν σε όλη την πόλη μετά από μια νύχτα διαδηλώσεων κατά του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

https://www.instagram.com/p/CiyD1havyTb/

Στις 19 Σεπτεμβρίου, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην κουρδική περιοχή του Ιράν τη Δευτέρα όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, σύμφωνα με μια κουρδική οργάνωση για τα δικαιώματα, την τρίτη ημέρα αναταραχής για ένα περιστατικό που έχει πυροδοτήσει πανεθνική οργή. Δύο από τους ανθρώπους σκοτώθηκαν καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Saqqez, την πατρίδα της Amini, σύμφωνα με τον λογαριασμό Twitter της οργάνωσης Hengaw Human Rights. Ανέφερε ότι άλλοι δύο σκοτώθηκαν στην πόλη Divandarreh «με απευθείας πυρά» από τις δυνάμεις ασφαλείας και ο πέμπτος σκοτώθηκε στο Dehgolan, επίσης στην κουρδική περιοχή. Οι λαϊκές διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε διάφορες πόλεις του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Τεχεράνης, του Ραστ, του Ισφαχάν, του Καράτζ, του Μασχάντ, του Σαναντάι, του Σακζέζ, του Ιλάμ και πολλών άλλων πόλεων και η ειδική αστυνομία της ιρανικής κυβέρνησης αντιμετώπισε αυστηρά αυτές τις διαδηλώσεις, με αποτέλεσμα πολλοί να τραυματίστηκαν και κάποιοι πολιτικοί ακτιβιστές συνελήφθησαν.

https://www.instagram.com/p/Cixw7ICOIvQ/

Στις 20 Σεπτεμβρίου, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και οι άνθρωποι παρέλασαν σε διάφορες πόλεις όπως η Τεχεράνη, το Σάρι, το Ταμπρίζ, το Μασχάντ, το Κομ, το Κερμάν, το Χαμεντάν, το Σαναντάτζ και το Κις και πολλές άλλες πόλεις φωνάζοντας συνθήματα κατά της υποχρεωτικής χιτζάμπ και της αρχής της ισλαμικής κυβέρνησης. Στο Σάρι, οι γυναίκες έκαψαν τα χιτζάμπ τους σε μια φωτιά για να ζητωκραυγάζουν τα πλήθη. Διαδηλωτές στο Τορόντο, την Κωνσταντινούπολη, το Λονδίνο και ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές πόλεις συγκεντρώθηκαν και καταδίκασαν τα εγκλήματα της ισλαμικής κυβέρνησης κατά των γυναικών στο Ιράν. Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν φοβάμαι τα ελαττώματά μου. Λατρεύω τις ατέλειές μου» Lady Gaga

Happy birthday στη μία και μοναδική Lady Gaga

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Jon Fosse «Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα. Η τέχνη είναι ειρήνη».

Ο Νορβηγός νομπελίστας συγγραφέας, Jon Fosse, μας συγκινεί με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024

Προτεινόμενα

CELEBS

Υρώ Λούπη: Oι μοναδικές χειροτεχνίες της στο εξοχικό της στην Ερέτρια

Έχει μετατρέψει παλιά αντικείμενα σε ... «έργα τέχνης»

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν φοβάμαι τα ελαττώματά μου. Λατρεύω τις ατέλειές μου» Lady Gaga

Happy birthday στη μία και μοναδική Lady Gaga

CELEBS

Δημήτρης Κόκοτας: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής

Kατά την διάρκεια των προβών του για το J2US