Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν νομίζω ότι υπήρξα σύμβολο του σεξ, αν και είναι πολύ κολακευτικό» Liam Neeson

Στα 71 του συνεχίζει να μας γοητεύει και να μας συγκινεί με τις ερμηνείες του



Ταλαντούχος, γοητευτικός, πετυχημένος, έχει συνδέσει το όνομα του με σημαντικές ταινίες και αξιομνημόνευτους ρόλους. Ο Λίαμ Νίσον (Liam John Neeson) γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1952 και είναι Βορειοϊρλανδός ηθοποιός, ο οποίος έχει προταθεί για Όσκαρ, για Χρυσή Σφαίρα και για βραβείο της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (Βραβείο BAFTA).

Γεννήθηκε στην πόλη Μπαλιμίνα, στη Βόρεια Ιρλανδία. Πρώτη φορά συμμετείχε σε θεατρική παράσταση (που ανέβασε το σχολείο του) σε ηλικία 11 ετών. Το 1971 γράφτηκε στο Queen's University Belfast στο Μπέλφαστ για να σπουδάσει φυσική και πληροφορική, αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του και εργάστηκε ως οδηγός φορτηγού, σε ανυψωτικά μηχανήματα της εταιρίας Guinness και σε διάφορες άλλες δουλειές.

Το 1978 έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο με την ταινία Pilgrim's Progress σε σκηνοθεσία του Κεν Άντερσον. Αργότερα έγινε δεκτός στο Lyric Players' Theatre στο Μπέλφαστ. Λίγο αργότερα μετακόμισε στο Δουβλίνο όπου συμμετείχε στο έργο του Ρον Χάτσινσον «Says I, Says He», που αναφερόταν στην περίοδο που είναι γνωστή στην Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία ως «The Troubles» (δεκαετία του 1960 μέχρι τα τέλη περίπου της δεκαετίας του 1980), σε παραγωγή του Project Arts Centre.

Το 1978 ξεκίνησε τη συνεργασία του με το Abbey Theatre και δύο χρόνια αργότερα υποδύθηκε τον σερ Γκάβεν στην ταινία Eξκάλιμπερ, σε σκηνοθεσία του Τζον Μπούρμαν, ο οποίος είχε δει τον Λίαμ Νίσον στην παράσταση Άνθρωποι και ποντίκια (Of Mice And Men). Στη συνέχεια μετακόμισε στο Λονδίνο και έπαιξε σε 5 ταινίες μεταξύ των οποίων στο Η ανταρσία του Μπάουντι (The Bounty, 1984), πλάι στους Μελ Γκίμπσον, Άντονι Χόπκινς και Λόρενς Ολίβιε, καθώς και στο Η αποστολή (The Mission, 1986), με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο και τον Τζέρεμι Άιρονς.

https://www.instagram.com/p/CtLQgPTuhH-/

Το 1987 εγκαταστάθηκε στο Χόλυγουντ και την ίδια χρονιά πρωταγωνίστησε στην ταινία Ύποπτοι (Suspect), μαζί με τη Σερ και τον Ντένις Κουέιντ, περισσότερο γνωστός όμως έγινε με την ταινία Ντάρκμαν (Darkman) το 1990. Το 1993 υποδύθηκε τον Όσκαρ Σίντλερ στην ταινία η Η λίστα του Σίντλερ (Schindler's List), σε σκηνοθεσία του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Για την ερμηνεία του αυτή προτάθηκε για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου, για Βραβείο BAFTA και για Χρυσή Σφαίρα.

Το 1995 υποδύθηκε τον Σκωτσέζο λαϊκό ήρωα Ρομπ Ρόυ ΜακΓκρέγκορ στην ταινία του Michael Caton-Jones Ρομπ Ρόι: Εις το όνομα της τιμής (Rob Roy). Την επόμενη χρονιά πρωταγωνίστησε στην ταινία Μάικλ Κόλινς, ο επαναστάτης (Michael Collins), που σκηνοθέτησε ο Νιλ Τζόρνταν. Στην ταινία αυτή ο Νίσον υποδύθηκε τον επαναστάτη και ηγέτη του αγώνα για την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας, Μάικλ Κόλινς, και για την ερμηνεία του αυτή κέρδισε το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας και προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα (Golden Globe Award for Best Actor – Motion Picture Drama) και για το Βραβείο καλύτερου ηθοποιού της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου του Σικάγου (Chicago Film Critics Association Award for Best Actor). Τρία χρόνια αργότερα υποδύθηκε τον Γιάννη Αγιάννη στη μεταφορά του μυθιστορήματος του Βίκτορος Ουγκό Οι άθλιοι (Les Misérables). Το 2005 ήταν ξανά υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του στην ταινία Kinsey ας μιλήσουμε για το σεξ (Kinsey).

https://www.instagram.com/p/Cp6GsUNO5CR/

Συμμετείχε επίσης στις ταινίες: Πόλεμος των άστρων Επεισόδιο 1: Η αόρατη απειλή (Star Wars Episode I: The Phantom Menace) (1999), Πόλεμος των άστρων Επεισόδιο 2: Η επίθεση των κλώνων (Star Wars: Episode II - Attack of the Clones)(2002), Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης (Gangs of New York) (2002), Το βασίλειο των ουρανών (2005), Batman Begins (2005) και Ο σκοτεινός ιππότης: Η επιστροφή (The Dark Knight Rises) (2012).

Δάνεισε τη φωνή του στο λιοντάρι Ασλάν στις ταινίες Το χρονικό της Νάρνια: Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα (The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe) (2005), Το Χρονικό της Νάρνια: Ο Πρίγκιπας Κάσπιαν (The Chronicles of Narnia: Prince Caspian) (2008) και Το χρονικό της Νάρνια: Ο ταξιδιώτης της αυγής (The chronicles of Narnia: The voyage of the dawn treader) (2010).

https://www.instagram.com/p/CtLDPGbokTy/

Άλλες ταινίες του Λίαμ Νίσον: Αρπαγή (Taken)(2008), Ο άγνωστος (Unknown) (2011), The Grey (2011), Αρπαγή 2 (Taken 2)(2012), Το μονοπάτι του θανάτου (A Walk Among the Tombstones) (2014), Non-Stop (2014), Αρπαγή 3 (Taken 3)(2014) κ.α.

Υπήρξε παντρεμένος από το 1994 με τη Βρετανίδα ηθοποιό και κόρη της Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Νατάσα Ρίτσαρντσον. Η Ρίτσαρντσον απεβίωσε το 2009, έπειτα από σοβαρό τραυματισμό της ενώ έκανε σκι. Οι δυο τους απέκτησαν δυο παιδιά.

 

Με αφορμή τα γενέθλιά του, θυμόμαστε μερικές χαρακτηριστικές φράσεις του:

 

«Κάθε κλισέ για τα παιδιά είναι αλήθεια. Μεγαλώνουν τόσο γρήγορα, ανοιγοκλείνεις τα μάτια και έχουν φύγει, και πρέπει να περάσεις τον χρόνο μαζί τους τώρα. Αλλά αυτό είναι χαρά».

 

«Πιστεύω πολύ στις πράξεις καλοσύνης, όσο μικρές κι αν είναι».

 

«Παρά το θαύμα και την ομορφιά της φύσης, είναι επίσης εχθρική και απρόβλεπτη».

 

«Φαίνεται ότι υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για ηλικιωμένους σαν εμένα να κάνουν λίγη μάχη και τρέξιμο γιατί οι πρωταγωνιστές απαιτούν επίσης λίγο βάθος και ωριμότητα και βαρύτητα που είναι πιθανό να αποκτήσει κανείς κάνοντας δράμα όλα αυτά τα χρόνια».

 

«Νομίζω ότι επέζησα τρέχοντας. Τρέχοντας στη δουλειά».

 

«Πέρασα μια απίστευτη ζωή. Ήμουν πολύ τυχερός. Δημιουργείς κι εσύ τη δική σου τύχη, ξέρεις; Ποτέ δεν ξεχνάω από πού κατάγομαι. Κάθε φορά που περνάω από ένα εργοτάξιο ή βλέπω κάποιον να σκάβει μια τάφρο, σκέφτομαι πάντα, "Αυτό είναι πραγματική δουλειά"».

 https://www.instagram.com/p/CtIL7n3oKOQ/

«Νομίζεις ότι η ζωή σου πηγαίνει προς έναν δρόμο και ξαφνικά, βρίσκεσαι σε άλλο δρόμο».

 

«Έχω διαπιστώσει συχνά ότι όπου κι αν συναντώ ανθρώπους στον κόσμο, υπάρχει ένα μονοπάτι που οδηγεί πίσω στο Queen's».

 

«Πιστεύω ότι στο τέλος της νύχτας, όταν είσαι με την οικογένειά σου, ο χαρακτήρας που πρέπει να υποδυθείς κρεμιέται στην πόρτα σαν παλτό και είναι εκεί για να τον πάρεις το επόμενο πρωί».

 

«Είναι αστείο, αλλά φτάνεις σε μια στιγμή στη ζωή σου που νομίζεις ότι έχεις όλους τους φίλους που θα έχεις ποτέ».

 

«Η υποκριτική είναι αναζωογονητική. Αλλά δεν το αναλύω πολύ. Είναι σαν ένα σκυλί να μυρίζει εκεί που θα κάνει την τουαλέτα του το πρωί».

 

«Η Αμερική ήταν πολύ, πολύ καλή μαζί μου».

 https://www.instagram.com/p/CtC6X8ot2Mv/

Το να προσέχεις τα παιδιά σου είναι μια συνεχής διαδικασία σε όλη τη ζωή σου».

 

«Διαβάζω συνεχώς βιβλία για τον Θεό ή την απουσία του Θεού και τον αθεϊσμό».

 

«Πρέπει να κάνω δουλειά μου, να είμαι προσεκτικός με την οικογένειά μου».

 

«Δεν ξέρω αν είμαι αυστηρός γονιός ή μαλακός».

 

«Το Χόλιγουντ μου ζητάει ταινίες δράσης».

 

«Το να παίζεις με πλάσματα που δεν υπάρχουν είναι σαν να παίζεις με έναν ηθοποιό που αρνείται να βγει από το τρέιλερ του. Πρέπει ακόμα να συνεχίσεις και να κάνεις τη σκηνή».

 https://www.instagram.com/p/CtB_ZstsKG-/

«Αλλά, ξέρετε, υπάρχει ακόμα ένα επιχείρημα, υπάρχουν ακόμη δέκα πολιτείες που απαγορεύουν το προγαμιαίο σεξ και πολλές άλλες πολιτείες όπου η μοιχεία εξακολουθεί να είναι παράνομη και έγκλημα».

 

«Αλλά ήμουν πολύ, πολύ τυχερός, και ήταν μια κλήση αφύπνισης όσον αφορά τα μηχανάκια. Ποτέ δεν φλέρταρα με τον θάνατο στο ποδήλατο, αλλά τώρα είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι είναι μηχανές θανάτου».

 

«Αλλά ας πούμε, είμαι Ιρλανδός. Μεγάλωσα τη δεκαετία του 1950. Η θρησκεία είχε μια πολύ σφιχτή σιδερογροθιά».

 

«Αλλά, ξέρετε, το σεξ είναι αμφιλεγόμενο, απλώς είναι και θα είναι πάντα».

 

«Λοιπόν, από υποκριτικής άποψης, δεν έχω καμία σχέση, δεν μοιάζω καθόλου με τον Άλφρεντ Κίνσεϊ, αλλά σκέφτηκα ότι κάπου στην ψυχή του καλλιτέχνη μου, στην ψυχή του ηθοποιού μου, θα μπορούσα να αποτυπώσω κάτι από το πνεύμα του ανθρώπου».

 

«Το να καθόμαστε για φαγητό στο σπίτι μας είναι να μοιραζόμαστε, ξέρετε, να μιλάμε για τη μέρα που περάσατε, είτε στο σχολείο είτε στη δουλειά ή οτιδήποτε άλλο, οπότε αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς».

 https://www.instagram.com/p/CtA5ccEhWeH/

«Λοιπόν, νομίζω ότι έχω κάνει 44 ταινίες και μόνο τέσσερις φορές που έχω παίξει πραγματικούς χαρακτήρες με ελκύουν άνθρωποι που έχουν πρωτοποριακό πνεύμα, αυτή την εξαιρετική ενέργεια και αφοσίωση στον σκοπό τους».

 

«Προσπαθώ να παραμένω σε φόρμα. Προσπαθώ να κάνω κάτι κάθε μέρα αλλά δεν κάνω τζόκινγκ. Το σώμα μου μισεί το τζόκινγκ».

 

«Σύμβολο του σεξ; Σύμβολο του σεξ; Δεν νομίζω ότι είμαι σύμβολο του σεξ, αν και είναι πολύ κολακευτικό».

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι» Άλμπερτ Άινσταϊν

Μαθήματα σοφίας και ζωής από τον Άλμπερτ Άινσταϊν που πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η μνήμη της καρδιάς εξαλείφει τα άσχημα και μεγεθύνει τα καλά» Gabriel García Márquez

O σπουδαίος Gabriel García Márquez πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός