Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Μάθε να κάνεις ένα διάλειμμα - οι διακοπές είναι state of mind

Oι συχνές ημερήσιες παύσεις-days off μπορεί να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε αυτό το συναίσθημα



Οι Δυτικοί δίνουν μεγάλη αξία στη δουλειά. Περιγράφουμε τους εαυτούς μας ως προς το επάγγελμά μας, αποτυγχάνουμε να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο των διακοπών μας και πιστεύουμε πολύ στην πεποίθηση ότι αν απλώς εργαστούμε αρκετά σκληρά, μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Αυτή η πεποίθηση είναι τόσο ριζωμένη που πολλοί από εμάς παίρνουμε τη δουλειά μαζί μας όταν λείπουμε και δεν χρησιμοποιούμε όλες τις ημέρες των διακοπών μας. Όταν σχεδιάζουμε διακοπές, εργαζόμαστε τόσο σκληρά για να βρούμε πώς να ανταποκριθούμε στις συνεχείς υποχρεώσεις μας στο σπίτι και στη δουλειά που μέχρι να φύγουμε αναρωτιόμαστε αν είναι καλή ιδέα. Μόλις είμαστε στο ταξίδι, χρειάζονται μερικές μέρες για να χαλαρώσουμε και να μπούμε σε μια νοοτροπία διακοπών και συχνά φαίνεται ότι ο χρόνος περνάει πολύ γρήγορα.

Όταν επιστρέφουμε σπίτι, αντιμετωπίζουμε σωρούς από ρούχα, email και απλήρωτους λογαριασμούς. Εάν το ταξίδι πάει καλά, μπορεί να αντισταθμίσει όλες αυτές τις ταλαιπωρίες. Εάν το ταξίδι μας διαταράχθηκε από τις καιρικές συνθήκες, καθυστερήσεις ταξιδιού ή διαπροσωπικές συγκρούσεις, μπορεί να επιστρέψουμε στο σπίτι ακόμη πιο κουρασμένοι από ό,τι ήμασταν πριν φύγουμε. Η ουσία: Η ελπίδα ότι ένα ταξίδι θα αντισταθμίσει το άγχος που νιώθουμε κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους είναι ένα στοίχημα υψηλού στοιχήματος. Ουσιαστικά, στοιβάζουμε όλα τα γιορτινά μας αυγά σε ένα μόνο καλάθι και αναστατωνόμαστε όταν κάποια από αυτά σπάνε.

https://www.instagram.com/p/Cell_37Lx_0/

Τι θα γινόταν αν προσπαθούσαμε να αποτυπώσουμε λίγο από αυτό το συναίσθημα των διακοπών με ένα λιγότερο «όλα ή τίποτα»; Θα μπορούσαμε να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε μια «ημερήσια εκδρομή» κάθε λίγους μήνες κατά τη διάρκεια του έτους; Αυτή δεν θα ήταν μια μέρα που θα ξαπλώνουμε στο σπίτι αναβάλλοντας πράγματα που δεν θέλουμε να κάνουμε. Αντίθετα, θα ήταν σκόπιμες μίνι διακοπές. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να καταλάβουμε πώς θέλουμε να έχει αυτό το διάλειμμα. Αν βαριόμαστε ή δεν έχουμε αμφισβητήσεις στην καθημερινή μας ζωή, μπορεί να αναζητήσουμε την καινοτομία ή την περιπέτεια. Εάν νιώθουμε ότι μας κατακλύζουν οι απαιτήσεις της εργασίας, της φροντίδας των παιδιών ή άλλων υποχρεώσεων, μπορεί να παρασυρθούμε σε ευκαιρίες για γαλήνη και ηρεμία. Εάν θεωρούμε ότι οι ρουτίνες μας δεν εκπληρώνονται, μπορεί να επιλέξουμε να μάθουμε κάτι νέο ή να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε τους άλλους. Αλλά το να καταλάβουμε τι θέλουμε να κάνουμε είναι μόνο το πρώτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία.

Το δεύτερο βήμα είναι να καταλάβουμε πώς να πετύχουμε τον στόχο μας. Πριν πάμε σε παραδοσιακές διακοπές, αφιερώνουμε χρόνο για να υπολογίσουμε πότε θα πάμε, να επεξεργαστούμε έναν προϋπολογισμό και να δημιουργήσουμε ένα δρομολόγιο. Ενημερώνουμε τον κόσμο ότι δεν θα είμαστε διαθέσιμοι για συνήθεις δραστηριότητες και δίνουμε στον εαυτό μας την άδεια να επικεντρωθεί σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Για να σχεδιάσουμε μια αποτελεσματική «ημερήσια απόδραση» πρέπει να προσδιορίσουμε μια συγκεκριμένη ημέρα, να την σημειώσουμε στα ημερολόγιά μας και να αντισταθούμε στην παρόρμηση να αφήσουμε άλλες υποχρεώσεις να αντικαταστήσουν τα σχέδιά μας. Στη συνέχεια, πρέπει να βάλουμε την ενέργειά μας σε ερευνητικές δραστηριότητες στη δική μας πόλη ή κωμόπολη. Ποια μουσεία, υπαίθριες δραστηριότητες ή εστιατόρια θα ήταν καινούργια για εμάς; Υπάρχουν πράγματα που έχουμε σκοπό να κάνουμε ή να παρακολουθήσουμε μόνο όταν έχουμε επισκέπτες εκτός πόλης; Οι πιθανότητες είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν πολύ απασχολημένοι με τη δουλειά για να εξερευνήσουμε πλήρως τις κοινότητές μας. Μόλις εντοπίσουμε πράγματα που μας ενδιαφέρουν, πρέπει να τα επεξεργαστούμε όταν είναι διαθέσιμα, να κάνουμε κρατήσεις όπως χρειάζεται και να προγραμματίσουμε την ημέρα με τον ίδιο τρόπο που θα κάναμε για ένα μεγαλύτερο ταξίδι.

https://www.instagram.com/p/CtRHdFrB916/

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μην χρειαστεί καν να φύγουμε από τα σπίτια μας για να απολαύσουμε μια «ημερήσια εκδρομή». Μια από τις χαρές του ταξιδιού για μένα είναι να περνάω χρόνο καθισμένος έξω, με ένα καλό βιβλίο. Αν και μπορούσα να το κάνω αυτό στην αυλή μου, σπάνια το κάνω λόγω της ανάγκης μου να κάνω τα πράγματα. Τι θα γινόταν όμως αν έμπαινα στη διαδικασία για να προλάβω αυτές τις καθημερινές δραστηριότητες, απέφευγα να ελέγξω το email ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αγόραζα ή ετοίμαζα φαγητό νωρίτερα, ώστε να μην χρειάζεται να μαγειρεύω ή να καθαρίζω; Το μόνο πράγμα που με εμποδίζει να χαλαρώσω στο δικό μου κατάστρωμα είναι η εσωτερικευμένη μου αίσθηση ότι πρέπει να γίνουν όλα τα άλλα προτού αφιερώσω χρόνο για τον εαυτό μου. Φυσικά, η δική σας αυλή-βεράντα-μπαλκόνι δεν είναι ένας νέος προορισμός διακοπών, αλλά πολύ συχνά είναι οι δικές μας σκέψεις και υποθέσεις που μας οδηγούν στο να νιώθουμε ότι χρειάζεται να δουλεύουμε συνεχώς. Στην πορεία, δεν χτίζουμε αρκετό χρόνο για αυτοφροντίδα και καταλήγουμε να νιώθουμε εξαντλημένοι και χωρίς όρεξη για τίποτα.

https://www.instagram.com/p/Csd1Om4uPiI/

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, είναι δύσκολο να αλλάξουμε πρότυπα και συνήθειες και έχουμε εμπλακεί σε μια κουλτούρα που εκτιμά την παραγωγικότητα με κάθε κόστος. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή είναι μια αποτελεσματική ή υγιής στρατηγική. Αν και ζούμε σε μια απίστευτα ευημερούσα εποχή, περισσότεροι Δυτικοί από ποτέ παλεύουν με το άγχος, τη μοναξιά και την κατάθλιψη. Ενώ οι πρόγονοί μας εκτιμούσαν επίσης την εργασία, το εξωτερικό τους περιβάλλον ήταν πολύ διαφορετικό από το δικό μας. Πολλοί δούλεψαν σκληρά σωματικά, κάτι που δεν ήταν απαραίτητα καλό για την υγεία τους, αλλά δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν μια ατελείωτη επίθεση ηλεκτρονικά παραγόμενου θορύβου ή πίεσης για να ανταποκριθούν στις ανέφικτες προσδοκίες. Συχνά οι θρησκευτικές πεποιθήσεις τους απαιτούσαν να συμμετέχουν σε μια εβδομαδιαία ημέρα ανάπαυσης, μια πρακτική που έχει διαβρωθεί στην κουλτούρα μας 24/7.

Η πραγματικότητα για τους περισσότερους Δυτικούς είναι ότι πρέπει να αντιστρέψουμε το μοτίβο κάνοντας περισσότερη σωματική άσκηση και μειώνοντας το ψυχικό μας φορτίο. Και, όσο κι αν απολαμβάνουμε τις διακοπές μας, μια εβδομάδα απόδρασης το χρόνο δεν είναι αρκετό για να γίνει αυτό. Αν και μια «ημερήσια εκδρομή» δεν θα αντικαταστήσει την εμπειρία του ταξιδιού σε έναν νέο ή αγαπημένο προορισμό, μπορεί να διευκολύνει το πέρασμα του χρόνου μεταξύ αυτών των γεγονότων και μπορεί ακόμη και να μας πείσει ότι τελικά οι διακοπές είναι μια κατάσταση του μυαλού.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Γίνε το κορίτσι του Μάη... στους πιο διάσημους βοτανικούς κήπους του κόσμου!

Με μια υπέροχη εικονική και λουλουδάτη βόλτα... Enjoy!

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Το τροπάριο της Κασσιανής και η "αθωότητα" της αμαρτίας

…ἡ ἐν πολλαῖς ἁμαρτίαις περιπεσοῦσα γυνή… και το μεγαλείο της ψυχής

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Υποθέτω ότι έχω μια πολύ ανεπτυγμένη ικανότητα στην αυταπάτη, οπότε δεν είχα πρόβλημα να πιστεύω ότι είμαι κάποιος άλλος!» Ντάνιελ Ντέι Λούις

Στα 68 του, αν κι έχει αποσυρθεί από την υποκριτική, οι ερμηνείες που μας έχει χαρίσει θα μείνουν αξέχαστες

Προτεινόμενα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά με παντζάρια, κουρκουμά, λάχανο και πολλά άλλα.

BLOGS

«Μένεις παντρεμένη για 39 χρόνια όχι λόγω σεξ ή αγάπης, αλλά επειδή ο σύντροφός σου σε σέβεται πραγματικά» Ολυμπία Δουκάκη

Η βραβευμένη με Όσκαρ Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός απεβίωσε πριν από τρία χρόνια σε ηλικία 89 ετών

DO IT YOURSELF

Πώς να αποφασίσεις αν πρέπει να κρατήσεις ένα ρούχο στην γκαρνταρόμπα σου

Ο προσωπικός σου οδηγός για τις εκκαθαρίσεις που συχνά πρέπει να γίνονται στην ντουλάπα μας!