Πώς να σταματήσεις να έχεις προτεραιότητα τους άλλους

7 βήματα που μπορείς να κάνεις για να αρχίζεις να βάζεις και τον εαυτό σου προτεραιότητα

Αγγελική Λάλου

Η επιθυμία να είμαστε αρεστοί και αποδεκτοί από τους άλλους είναι ριζωμένη στον κοινωνικό μας ιστό. Αν και δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να είσαι δοτικός και ευγενικός, το να ευχαριστείς τους ανθρώπους μπορεί να γίνει παγίδα, οδηγώντας σε άγχος, κόπωση και απώλεια της προσωπικής ταυτότητας.

Εάν βρίσκεστε να αναζητάτε διαρκώς επικύρωση και έγκριση από τους άλλους εις βάρος της δικής σας ευημερίας, ίσως είναι καιρός να απελευθερωθείτε από τον κύκλο της ευχαρίστησης των ανθρώπων.

Ακολουθούν επτά βήματα για το πώς να το κάνετε αυτό, όπως τα προτείνει ο John Kim LMFT, ή αλλιώς The Angry Therapist, σε ένα πρόσφατο άρθρο του στο Psychologytoday.com.

Αναγνωρίστε και κατανοήστε τα μοτίβα σας

Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσουμε τη συμπεριφορά του να ευχαριστούμε μονίμως τους άλλους ανθρώπους είναι η αυτογνωσία. Αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε τις πράξεις και τα κίνητρά σας. Αναγνωρίστε τα πρότυπα και τις καταστάσεις όπου τείνετε να δίνετε προτεραιότητα στις ανάγκες των άλλων έναντι των δικών σας.

Εξερευνήστε τις υποκείμενες πεποιθήσεις και τους φόβους που οδηγούν την τάση σας να ευχαριστείτε πρώτα τους ανθρώπους σας, κάνοντας πράγματα που ξέρετε ότι τους αρέσουν, όπως ο φόβος της απόρριψης ή το να σας εκλάβουν ως εγωιστές. Η κατανόηση αυτών των κινήτρων θα σας επιτρέψει να τα αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά.

Καθορίστε τα όριά σας

Ο καθορισμός σαφών ορίων είναι ζωτικής σημασίας για να σπάσει ο κύκλος της ευχαρίστησης των ανθρώπων. Ξεκινήστε προσδιορίζοντας τις αξίες, τις ανάγκες και τα όριά σας. Κοινοποιήστε τα όριά σας με βεβαιότητα αλλά με σεβασμό στους άλλους.

Να θυμάστε ότι ο καθορισμός ορίων δεν είναι εγωιστικός. είναι μια πράξη αυτοφροντίδας και αυτοσεβασμού. Να είστε προετοιμασμένοι για απώθηση ή αντίσταση αρχικά, αλλά μείνετε σταθεροί στις πεποιθήσεις σας.

Εξασκηθείτε στην αυτο-επικύρωση

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι ασχολούνται με την ευχαρίστηση των ανθρώπων είναι η συνεχής ανάγκη για εξωτερική επικύρωση. Αρχίστε να χτίζετε μια ισχυρή βάση αυτοαποδοχής και αυτοεκτίμησης.

Αναγνωρίστε την αξία σας και επικυρώστε τα συναισθήματα και τις απόψεις σας. Αναγνωρίστε ότι έχετε το δικαίωμα να δίνετε προτεραιότητα στη δική σας ευημερία και ευτυχία χωρίς να ζητάτε την άδεια από άλλους.

pio-zontani-c

Μάθετε να λέτε Όχι

Το να λες «όχι» μπορεί να είναι μια από τις πιο δύσκολες πτυχές του να ξεπεράσεις το να βάζεις προτεραιότητα τους άλλους. Ξεκινήστε κατανοώντας ότι το να πείτε όχι δεν σας κάνει κακό άνθρωπο ή ότι απογοητεύετε κάποιον.

Αξιολογήστε τα αιτήματα και τις απαιτήσεις που σας υποβάλλονται προσεκτικά και λάβετε υπόψη τη δική σας ικανότητα και τις δικές σας προτεραιότητες. Εξασκηθείτε στη διεκδικητική επικοινωνία όταν απορρίπτετε αιτήματα, εκφράζοντας τους λόγους σας με ευγένεια και σαφήνεια.

Καλλιεργήστε πρακτικές αυτοφροντίδας

Δώστε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα για να αναπληρώσετε τα σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά σας αποθέματα. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας φέρνουν χαρά, προάγουν τη χαλάρωση και μειώνουν το άγχος. Αναπτύξτε υγιεινές συνήθειες όπως η άσκηση, ο διαλογισμός, το να περνάτε χρόνο στη φύση ή να κάνετε χόμπι.

Η φροντίδα του εαυτού σας όχι μόνο θα ενισχύσει την ευημερία σας, αλλά θα αυξήσει και την αυτοπεποίθησή σας και θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από την αναζήτηση επικύρωσης εξωτερικά.

Περιβάλλετε τον εαυτό σας με υποστηρικτικά άτομα

Το να περιτριγυρίζετε τον εαυτό σας με υποστηρικτικά και άτομα με κατανόηση είναι ζωτικής σημασίας στο ταξίδι σας για να ξεπεράσετε την ανάγκη σας να ευχαριστείτε τους άλλους. Αναζητήστε σχέσεις που εκτιμούν τον αυθεντικό εαυτό σας και ενθαρρύνουν την προσωπική σας ανάπτυξη.

Μοιραστείτε τους αγώνες σας με έμπιστους φίλους ή μέλη της οικογένειας που μπορούν να προσφέρουν καθοδήγηση και υποστήριξη. Η οπτική τους μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε γνώσεις και να ενισχύσετε τις θετικές αλλαγές.

Αγκαλιάστε την ατέλεια

Η τελειομανία συχνά τροφοδοτεί τη συμπεριφορά που αρέσει στους ανθρώπους. Αγκαλιάστε την ιδέα ότι κανείς δεν είναι τέλειος, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού σας. Αποδεχτείτε ότι το να κάνετε λάθη είναι μέρος της μαθησιακής διαδικασίας και μια ευκαιρία για ανάπτυξη. Ασκηθείτε στη συμπόνια για τον εαυτό σας και υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι η αξία σας δεν καθορίζεται από την ικανοποίηση των προσδοκιών των άλλων.

Η απελευθέρωση από την ευχάριστη συμπεριφορά των ανθρώπων απαιτεί αυτοστοχασμό, θάρρος και επιμονή. Αναγνωρίζοντας και κατανοώντας τα μοτίβα σας, θέτοντας σαφή όρια και καλλιεργώντας την αυτοεκτίμηση, μπορείτε να ανακτήσετε την αυτονομία σας και να καλλιεργήσετε πιο υγιείς σχέσεις.

Θυμηθείτε, το ταξίδι προς την αυτοδυναμία και την αυθεντικότητα είναι σε εξέλιξη, αλλά τα οφέλη του να ζεις μια ζωή πιστή στον εαυτό σου είναι ατελείωτα. 

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares