Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Πώς να αναπτύξετε μια αποτελεσματική «νοοτροπία για τα χρήματα»

Η ψυχολογία του χρήματος και πώς μπορεί να διαμορφώσει τον τρόπο που χειριζόμαστε τα οικονομικά μας



Με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, αν προσπαθούμε να επιτύχουμε ή να αλλάξουμε κάτι, συχνά φροντίζουμε να είμαστε διανοητικά «εκεί». Η νοοτροπία μας μπορεί να διαμορφώσει δραστικά πολλά πράγματα – είτε πιστεύουμε ότι είμαστε αρκετά καλοί για μια αύξηση μισθού είτε αυτό είναι μια νέα δουλειά, πιστεύουμε πραγματικά στον εαυτό μας αρκετά για να την πραγματοποιήσουμε; Στην πραγματικότητα, η νοοτροπία και η στάση ζωής μας, και με απλά λόγια ο τρόπος που σκεφτόμαστε και βλέπουμε τα πράγματα, μπορεί να έχει τεράστια επιρροή και στα οικονομικά μας και στους τρόπους με τους οποίους σκεφτόμαστε τα χρήματα.

Η Lesley Thomas, Στρατηγός Financial Mindset και ιδρυτής της The Money Confidence Academy, εξήγησε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο glamourmagazine.co.uk πώς το να μιλάμε περισσότερο για τα χρήματα μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι στη διαχείριση χρημάτων και να αντιμετωπίσουμε συναισθηματικά ζητήματα που αφορούν τη στάση μας, από την αντιμετώπιση του χρέους μέχρι την εξοικονόμηση. Εδώ, εξηγεί τι σημαίνει πραγματικά να έχεις «νοοτροπία χρημάτων» και πώς μπορεί να σας βοηθήσει.

Τι είναι η «νοοτροπία χρημάτων»;

Η «νοοτροπία χρημάτων» αναφέρεται στις πεποιθήσεις, τις στάσεις και τις σκέψεις ενός ατόμου για τα χρήματα. Περιλαμβάνει πώς ένα άτομο σκέφτεται και σχετίζεται με τα χρήματα, τον πλούτο και την οικονομική επιτυχία. Η νοοτροπία ενός ατόμου για τα χρήματα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομικές του αποφάσεις, συμπεριφορές και τα αποτελέσματα που βλέπει ή δεν βλέπει.

Η νοοτροπία των χρημάτων μας διαμορφώνεται συνήθως μεταξύ 0 και 7 ετών, συνήθως ως αποτέλεσμα της σχέσης των γονιών μας ή του κύριου φροντιστή με τα χρήματα. Ως μικρά παιδιά συλλαμβάνουμε πληροφορίες σαν σφουγγάρι και σε αυτές περιλαμβάνονται τι λένε και δεν λένε οι γονείς μας για τα χρήματα και για τους ανθρώπους που έχουν και δεν έχουν χρήματα. Όλα αυτά αποτελούν τη βάση της νοοτροπίας των χρημάτων μας, η οποία στρώνεται περαιτέρω με την ενηλικίωση και όλες τις εμπειρίες που έχουμε ως παιδιά και μετά ως ενήλικες.

Το βασικό στοιχείο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι η νοοτροπία των χρημάτων μας, η οποία συνδέεται άμεσα με την αίσθηση της αυτοεκτίμησης, της αυτοεικόνας και της αυτοπεποίθησής μας. Μερικοί άνθρωποι συνδέουν την αυτοεκτίμησή τους με την οικονομική τους επιτυχία, οδηγώντας σε φόβο αποτυχίας ή σε μια προσπάθεια να πετυχαίνουν συνεχώς περισσότερα. Άλλοι μπορεί να πιστεύουν ότι τα χρήματα δεν καθορίζουν την αξία τους ως άτομο.

Η νοοτροπία για τα χρήματα επηρεάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν και χειρίζονται το χρέος. Κάποιοι μπορεί να βλέπουν το χρέος ως απαραίτητο εργαλείο για την επίτευξη των στόχων τους, ενώ άλλοι μπορεί να το βλέπουν ως βάρος που πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος.

Η νοοτροπία για τα χρήματα επηρεάζει τους τύπους οικονομικών στόχων που θέτουν τα άτομα για τον εαυτό τους. Κάποιοι μπορεί να δώσουν προτεραιότητα στην αποταμίευση και τις επενδύσεις για το μέλλον, ενώ άλλοι μπορεί να επικεντρωθούν στην άμεση ικανοποίηση εδώ και τώρα.

Τα άτομα με διαφορετική νοοτροπία για τα χρήματα μπορεί να έχουν διαφορετικά επίπεδα ανοχής κινδύνου. Εκείνοι με πιο συντηρητική νοοτροπία μπορεί να είναι απρόθυμοι για τον κίνδυνο και να προτιμούν ασφαλείς επενδύσεις χαμηλής απόδοσης, ενώ εκείνοι με πιο περιπετειώδη νοοτροπία μπορεί να είναι πρόθυμοι να αναλάβουν υψηλότερους κινδύνους για δυνητικά υψηλότερες ανταμοιβές.

Η νοοτροπία για τα χρήματα μπορεί επίσης να διαμορφωθεί από το επίπεδο οικονομικής εκπαίδευσης και την έκθεση ενός ατόμου σε χρηματοοικονομικές θεωρίες και ιδέες. Όσοι έχουν αναπτυξιακή νοοτροπία μπορεί να είναι πιο ανοιχτοί στο να μάθουν για τα οικονομικά και να βελτιώσουν τις χρηματοοικονομικές τους γνώσεις.

Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τη «νοοτροπία των χρημάτων» μας για να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα οικονομικά μας;

Υπάρχουν διάφοροι βασικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε και να βελτιώσετε τη νοοτροπία των χρημάτων σας, από τον εντοπισμό αρνητικών παραγόντων έως τη θετική επιβεβαίωση, εδώ είναι οι 10 κορυφαίοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια καλύτερη στάση απέναντι στα χρήματα.

Επίγνωση.

Αυτό είναι το κλειδί για να κάνετε αλλαγές στη νοοτροπία των χρημάτων σας, συνειδητοποιώντας ότι η τρέχουσα σχέση σας με τα χρήματα δεν σας εξυπηρετεί. Ξεκινήστε εξετάζοντας τις τρέχουσες πεποιθήσεις και στάσεις σας σχετικά με τα χρήματα. Σκεφτείτε πώς αυτές οι πεποιθήσεις μπορεί να έχουν διαμορφωθεί από την ανατροφή, τον πολιτισμό και τις προηγούμενες εμπειρίες σας. Προσδιορίστε τυχόν αρνητικές ή περιοριστικές πεποιθήσεις που μπορεί να έχετε.

Αναρωτηθείτε σχετικά με αρνητικές ή περιοριστικές πεποιθήσεις.

Αναρωτηθείτε αν αυτές οι πεποιθήσεις είναι λογικές και βασίζονται σε γεγονότα ή αν είναι απλώς υποθέσεις. Για παράδειγμα, αν πιστεύετε ότι δεν θα μπορέσετε ποτέ να εξοικονομήσετε χρήματα, αναρωτηθείτε γιατί πιστεύετε αυτή την πεποίθηση και εάν είναι δυνατόν να αλλάξετε τις συνήθειες αποταμίευσης.

Αντικαταστήστε τις αρνητικές πεποιθήσεις με θετικά μάντρα ή επιβεβαιώσεις.

Για παράδειγμα, αν τείνετε να πιστεύετε ότι δεν τα πάτε καλά με τα χρήματα, δημιουργήστε μια επιβεβαίωση όπως: «Είμαι ικανός να διαχειρίζομαι αποτελεσματικά τα οικονομικά μου». Επαναλάβετε αυτές τις επιβεβαιώσεις τακτικά για να ενισχύσετε τις θετικές πεποιθήσεις.

‌Επενδύστε χρόνο για να μάθετε για τα προσωπικά οικονομικά.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ανάγνωση βιβλίων, την ακρόαση podcast ή την αναζήτηση συμβουλών από οικονομικούς ειδικούς. Όσο περισσότερο καταλαβαίνετε πώς λειτουργούν τα χρήματα, τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και δύναμη θα νιώθετε στη διαχείριση των οικονομικών σας.

Περιβάλλετε τον εαυτό σας με άτομα που έχουν θετική νοοτροπία για τα χρήματα.

Ξεκινήστε να συζητάτε για χρήματα με φίλους ή μέντορες που έχουν υγιή στάση απέναντι στα οικονομικά. Οι απόψεις και οι συμπεριφορές τους μπορούν να επηρεάσουν θετικά τις δικές σας και να σας βοηθήσουν να δείτε πόσο χρήσιμο εργαλείο είναι πραγματικά τα χρήματα.

Καθορίστε τους οικονομικούς σας στόχους και δημιουργήστε ένα σχέδιο για να τους πετύχετε.

Το να έχετε ξεκάθαρους στόχους μπορεί να σας παρακινήσει να αναπτύξετε καλύτερες οικονομικές συνήθειες και να λάβετε πιο ενημερωμένες αποφάσεις. Το να έχετε στόχους είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε αυτές τις υγιεινές συνήθειες που ξεκινήσατε με τα χρήματα και να τις τηρήσετε.

Δημιουργήστε έναν προϋπολογισμό και παρακολουθείτε τακτικά τα έξοδά σας.

Ελέγχετε καθημερινά τον τραπεζικό σας λογαριασμό. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε τον έλεγχο της οικονομικής σας κατάστασης και να προσαρμοστείτε όπως χρειάζεται. Αν και αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώθετε άβολα στην αρχή, γρήγορα θα αρχίσετε να βλέπετε τα οφέλη του να είστε προνοητικοί με τα οικονομικά σας και με τη σειρά του αυτό θα δημιουργήσει συναισθήματα ενδυνάμωσης.

Νιώστε ευγνωμοσύνη.

Καλλιεργήστε μια στάση ευγνωμοσύνης για όσα έχετε, αντί να εστιάζετε συνεχώς σε αυτά που δεν έχετε. Η ευγνωμοσύνη μπορεί να αλλάξει την οπτική σας και να μειώσει τα συναισθήματα οικονομικής έλλειψης.

Ζητήστε βοήθεια από ειδικούς.

Εάν έχετε βαθιά ριζωμένα ζητήματα νοοτροπίας για τα χρήματα ή θεωρείτε ότι είναι δύσκολο να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας μόνοι σας, σκεφτείτε να συνεργαστείτε με έναν Money Coach που ειδικεύεται σε ζητήματα που σχετίζονται με τα χρήματα. Μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκαλύψετε τις υποκείμενες πεποιθήσεις και να αναπτύξετε στρατηγικές για να τις αλλάξετε

Περάστε στη δράση.

Τελικά, η προσαρμογή της νοοτροπίας των χρημάτων σας απαιτεί δράση. Ξεκινήστε κάνοντας μικρές αλλαγές στις οικονομικές σας συνήθειες και χτίστε σταδιακά πάνω σε αυτές. Γιορτάστε τις επιτυχίες σας στην πορεία για να ενισχύσετε τις θετικές συμπεριφορές.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

I say a little prayer for you: τα ψυχολογικά οφέλη της προσευχής

Η σχέση νου-ψυχής στο μικροσκόπιο της επιστήμης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Γίνε το κορίτσι του Μάη... στους πιο διάσημους βοτανικούς κήπους του κόσμου!

Με μια υπέροχη εικονική και λουλουδάτη βόλτα... Enjoy!

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Το τροπάριο της Κασσιανής και η "αθωότητα" της αμαρτίας

…ἡ ἐν πολλαῖς ἁμαρτίαις περιπεσοῦσα γυνή… και το μεγαλείο της ψυχής

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Παρασκευής 3 Μαΐου

Ο καλύτερος οδηγός που είχατε ποτέ θα είναι για σήμερα η διαίσθησή σας

ΣΠΙΤΙ

Αυτό το Πάσχα γίνε o Jackson Pollock των αυγών!

Με πολλή φαντασία και χειροτεχνίες

BLOGS

«Δεν κάνω τίποτα αν δεν μπορώ να δώσω το 100%» David Beckham

Περισσότερο ώριμος από ποτέ απολαμβάνει όλα αυτά που πέτυχε και συνεχίζει να σκοράρει τα όνειρά του