Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Πίσω στο μηδέν: 30΄΄ είναι αρκετά για να μάθετε αν κάνετε «κλικ» με κάποιον

Το «zero date» είναι το νέο flirt trend που μας σώζει χρόνο και ραγισμένες καρδιές



Κάθε χρόνο, για να μην πούμε κάθε μήνα, πρέπει να ανανεώνουμε τις γνώσεις μας στο λεξιλόγιο του σύγχρονου flirting. Έχεις ακούσει λοιπόν ποτέ για «zero date»; Όχι, δεν είναι αυτό το συναίσθημα που νιώθεις όταν ανοίγεις μια εφαρμογή γνωριμιών και βλέπεις ότι δεν έχεις likes σήμερα – στην πραγματικότητα, είναι το αντίθετο: είναι η ενδυναμωτική τάση γνωριμιών που μπορεί απλώς να κάνει την αναζήτησή σου για αγάπη λίγο πιο εύκολη.

Εξάλλου, η διαδικασία των ραντεβού μπορεί να είναι εξαντλητική. Αν και όλοι έχουμε μια φίλη ή έναν φίλο που γνώρισε το «ιδανικό ταίρι» μέσα σε μια εβδομάδα αφού κατέβασε μια αντίστοιχη εφαρμογή, για πολλά άτομα που είναι single και χρησιμοποιούν τις εφαρμογές, είναι μια πολύ λιγότερο απλή διαδικασία.

Η σύγχρονη ζωή είναι πολυάσχολη, οπότε προκειμένου να βρεις κάποιον που σου αρέσει, κάνεις ατελείωτες κουβέντες ενώ προσπαθείς να αποφύγεις τις διαρκώς εξελισσόμενες παγίδες των σύγχρονων γνωριμιών. Επιπλέον, δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια σειρά από άσχημα ραντεβού που να σε κάνουν να αισθάνεσαι εξαντλημένη και σου δημιουργούν φόβο για το επόμενο.

Μπορεί να είναι η εποχή του cuffing, αλλά αυτό δεν πρέπει να σημαίνει ότι χρειάζεται να σπαταλάς ώρες μιας ήδη ταραχώδους περιόδου σε dates που μετανιώνετε – έτσι, σου παρουσιάζουμε το «zero date». Η ιδέα που μπορεί απλώς να σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο και προσπάθεια.

Είναι ουσιαστικά μια συνάντηση πριν από το πρώτο ραντεβού, πρόσωπο με πρόσωπο, όπου αποφασίζεις αν αξίζει να γνωρίσεις κάποιον σωστά. Σκέψου τα στάδια ανάμεσα σε μηνύματα και συνομιλίες  μέχρι την πρώτη συνάντηση και πώς όλα αυτά απαιτούν πολύ χρόνο. Λοιπόν, τι θα γινόταν αν έκανες skip;

Εδώ μπαίνει το zero date: σου επιτρέπει να δεις αν υπάρχει αυτή η «σπίθα» με κάποιον νωρίτερα. Εξάλλου, δεν μπορείς να δεις πραγματικά αν έχεις χημεία με κάποιον μέχρι να συναντηθείς πρόσωπο με πρόσωπο.

Το 2018, η Christina Wallace, podcaster και επιχειρηματίας, έκανε μια ομιλία στο TED όπου περιέγραψε πώς χρησιμοποίησε το σετ δεξιοτήτων MBA για να εφεύρει μια προσέγγιση zero date στα ραντεβού, επιτυγχάνοντας τη δυνατότητα να σταματήσει να χρησιμοποιεί εφαρμογές που βασίζονται στο swipe.

Προτού συμφωνήσει να βγει ραντεβού με κάποιον, εντόπισε ότι το εναρκτήριο μήνυμά του πρέπει να κάνει τρία πράγματα: «να γράφεται με πλήρεις προτάσεις με καλή γραμματική», «να αναφέρει κάτι στο προφίλ γνωριμιών [της]» και «να αποφεύγει κάθε σεξουαλικό περιεχόμενο».

Πρόσθεσε ότι ήθελε να γνωρίσει τους ανθρώπους που πληρούσαν τα κριτήρια στην πραγματική ζωή όσο το δυνατόν συντομότερα, επειδή τα πράγματα τα οποία την ενδιαφέρουν δεν μπορούσε να τα δει στο διαδίκτυο.

Η Wallace αναφέρει έρευνα που δείχνει ότι χρειάζεται να περάσεις μόνο περίπου 30 δευτερόλεπτα με κάποιον για να δεις αν κάνεις κλικ μαζί του. Το 2020, η Virgin Media ανέθεσε μια έρευνα σε 1.000 singles για να εξετάσει τη δυναμική των γνωριμιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και ισχυρίστηκε: «Η έρευνα δείχνει ότι οι συμμετέχοντες σε διαδικτυακά ραντεβού πιστεύουν ότι μπορούν να πουν αν υπάρχουν περαιτέρω δυνατότητες μέσα σε μόλις 30 δευτερόλεπτα συνομιλίας».

Εν τω μεταξύ, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2010 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται μόνο το ένα πέμπτο του δευτερολέπτου για να ερωτευτείς. Είναι λογικό λοιπόν, ότι οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να κάνουν το παιχνίδι γνωριμιών τους πιο αποτελεσματικό.

Η Wallace ορίζει το zero date ως: «Ένα ποτό, μία ώρα. Με στόχο να απαντήσω σε μια ερώτηση: θα ήθελα να δειπνήσω με αυτό το άτομο;». «Κι όχι», τονίζει η Wallace, «αν είναι το “ιδανικό ταίρι”». Αν πάει καλά, μπορείτε να προγραμματίσετε ένα κανονικό πρώτο ραντεβού, αν όχι, δεν χρειάζεται να τους ξαναδείτε ποτέ. Και το καλύτερο κομμάτι; Σύμφωνα με τη Wallace, «Επειδή είναι μόνο μία ώρα, μπορείς να στριμώξεις έως και τρεις σε ένα βράδυ και μετά δεν έχεις παρά να φτιάξεις τα μαλλιά σου και να επιλέξεις ένα υπέροχο ρούχο την εβδομάδα».

Το zero date σάς δίνει επίσης την ευκαιρία να μάθετε πώς ανταποκρίνονται οι πιθανοί υποψήφιοι όταν τους το ζητάτε.

Η Wallace εξηγεί ότι υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για την αυξανόμενη δημοτικότητα των zero dates: «ο ένας είναι ότι οι άνθρωποι συνειδητοποιούν περισσότερο από ποτέ ότι η ζωή είναι πολύ μικρή για να αφιερώνουν χρόνο σε απαίσια ραντεβού. Το zero date προσφέρει ένα όνομα και μια μορφή (και έτσι, νομίζω, δίνει στους ανθρώπους την "άδεια") για να επενδύσουν λιγότερο από ένα πλήρες βράδυ με κάποιον που μόλις αρχίζουν να γνωρίζουν».

Ο Alex Mellor-Brook, ειδικός στις γνωριμίες από την Select Personal Introductions (μια κορυφαία εταιρεία γνωριμιών), συμφωνεί ότι τα zero dates μπορούν να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να «φιλτράρετε τους ανθρώπους που σπαταλούν χρόνο, και θα σας γλιτώσει από ψέματα επίσης και λάθη». Συνεχίζει, «[τα zero dates είναι] ένας πολύ καλός τρόπος για να καλέσετε κάποιον και να τον κάνετε να επικοινωνήσει μαζί σας σε οπτική βάση. Οποιαδήποτε ψευδής πληροφόρηση μπορεί να εξαλειφθεί αμέσως. Μοιάζει με την εικόνα του; Τα πράγματα που λέει βγάζουν νόημα με βάση αυτά που έχει πει για τον εαυτό του στο προφίλ του; Μπορείς να μάθεις λίγα περισσότερα για αυτόν και μετά να αποφασίσεις, θα ήθελες να τον συναντήσεις ξανά;».

Είναι ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί τα ραντεβού που βασίζονται στο swipe, όπως εξηγεί ο Mellor-Brook. «Τα ραντεβού που βασίζονται στο swipe σχεδόν παιχνιδοποιήθηκαν λόγω του lockdown με τους ανθρώπους να σαρώνουν σαν να έπαιζαν Candy Crush.» Και προσθέτει: «Το να ξοδεύετε τόσο πολύ χρόνο χωρίς μεγάλη ανταμοιβή θα έχει σίγουρα αντίκτυπο σε αυτό το στυλ γνωριμιών».

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι με το zero date. Ο James Preece, ένας προπονητής γνωριμιών διασημοτήτων και ειδικός σε σχέσεις, υποστηρίζει: «Αν θέλετε να δημιουργήσετε χημεία, τότε απαιτεί έναν συνδυασμό προσπάθειας, ενέργειας και επιθυμίας για σύνδεση. Αν προσπαθήσετε να συντομεύσετε τη διαδικασία, τότε δεν δίνετε ο ένας στον άλλον την ευκαιρία να βασιστείτε σε αυτό. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να προετοιμαστείτε για ένα ραντεβού – μαλλιά, μακιγιάζ, νέο ντύσιμο κ.λπ. Πρέπει να υπάρχει "κάτι" που να δημιουργήσει τις πεταλούδες στην κοιλιά σας και τα ραντεβού σας θα πρέπει να είναι ξεχωριστά. Αν δεν το κάνετε αυτό, τότε ίσως απλώς να συναντάτε έναν φίλο ή να έχετε μια επαγγελματική συνάντηση».

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε το μηδέν ραντεβού, η Wallace μοιράστηκε τις κορυφαίες συμβουλές της:

Να είστε εξαιρετικά ξεκάθαροι από τις προσδοκίες σας: ένα ποτό, μία ώρα (ή όπως το έχετε ορίσει). Μην συναντηθείτε την ώρα του δείπνου εάν δεν θέλετε να φάτε δείπνο.

Φροντίστε τη δική σας μεταφορά (οδηγήστε μόνοι σας, χρησιμοποιήστε τη δημόσια συγκοινωνία ή πάρτε ένα ταξί, αντί να σας πάρει το ραντεβού και να σας επιστρέψει). Θέλετε να έχετε τον έλεγχο της στρατηγικής εξόδου σας.

Αντιμετωπίστε κάθε συνάντηση με περιέργεια και να είστε πραγματικά ανοιχτοί για να την εκπληρώσετε. Ταυτόχρονα, περιμένετε να σας δείξει το άτομο ποιος είναι αντί να συμπληρώσετε τα κενά με βάση το ποιοι θέλετε να είναι. Πρέπει να είστε σε θέση να κρατάτε αυτές τις αντικρουόμενες ιδέες στο μυαλό σας ταυτόχρονα.

Ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί να απολαύσετε το zero date τόσο πολύ που να αποφασίσετε να συνεχίσετε κάνοντας μαζί κάτι επιπλέον. Αυτή είναι η εξέλιξη του zero date – εξαρτάται από εσάς.

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

I say a little prayer for you: τα ψυχολογικά οφέλη της προσευχής

Η σχέση νου-ψυχής στο μικροσκόπιο της επιστήμης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Γίνε το κορίτσι του Μάη... στους πιο διάσημους βοτανικούς κήπους του κόσμου!

Με μια υπέροχη εικονική και λουλουδάτη βόλτα... Enjoy!

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Το τροπάριο της Κασσιανής και η "αθωότητα" της αμαρτίας

…ἡ ἐν πολλαῖς ἁμαρτίαις περιπεσοῦσα γυνή… και το μεγαλείο της ψυχής

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Παρασκευής 3 Μαΐου

Ο καλύτερος οδηγός που είχατε ποτέ θα είναι για σήμερα η διαίσθησή σας

ΣΠΙΤΙ

Αυτό το Πάσχα γίνε o Jackson Pollock των αυγών!

Με πολλή φαντασία και χειροτεχνίες

BLOGS

«Δεν κάνω τίποτα αν δεν μπορώ να δώσω το 100%» David Beckham

Περισσότερο ώριμος από ποτέ απολαμβάνει όλα αυτά που πέτυχε και συνεχίζει να σκοράρει τα όνειρά του