Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Με μια «πρόκληση αποταμίευσης 52 εβδομάδων» θα βάλετε όντως χρήματα στην άκρη

 Πώς μια απλή κίνηση θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για τα οικονομικά σας για το 2024Η εξοικονόμηση χρημάτων αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη. Ζούμε μέρες υψηλού πληθωρισμού, κρίση κόστους ζωής και ασφυκτικά ακριβής αγοράς στέγης. Αλλά η πρόκληση αποταμίευσης 52 εβδομάδων είναι ένα πρόγραμμα αποταμίευσης που είναι ένα σχέδιο απλό, αρκετά εφικτό (ειδικά αυτή τη δύσκολη οικονομικά εποχή του χρόνου) και σημαίνει ότι στο τέλος θα μπορούσατε να  έχετε εξοικονομήσετε πάνω από 1.300 ευρώ μέσα σε μία χρονιά. Την διαβάσαμε στον αγγλικό Τύπο και σκοπεύουμε να την δοκιμάσουμε. Και σας προκαλούμε να κάνετε το ίδιο.

Δείτε πώς δουλεύει.

Πώς λειτουργεί η πρόκληση αποταμίευσης 52 εβδομάδων;

Η ιδέα είναι ότι κάθε εβδομάδα, μεταφέρετε ένα ποσό στις αποταμιεύσεις σας κάθε εβδομάδα (όποια ημέρα της εβδομάδας, ό,τι σας ταιριάζει καλύτερα). Το ποσό αυξάνεται κατά 1 ευρώ κάθε εβδομάδα, επομένως είναι επίσης πολύ εύκολο να το θυμάστε. Έτσι, την πρώτη εβδομάδα, μεταφέρετε 1 ευρώ, τη δεύτερη εβδομάδα μεταφέρετε 2 ευρώ, μέχρι την εβδομάδα 52 όπου μεταφέρετε 52 ευρώ. Αν δεν θέλετε να μπλέξετε με μεταφορές χρημάτων και τραπεζικούς λογαριασμούς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν απλό κουμπαρά, αν και όταν αυξηθεί το ποσό ίσως να είναι καλύτερο να το μεταφέρετε στην τράπεζα.

Το συνολικό ποσό που μπορείτε να εξοικονομήσετε κατά τη διάρκεια αυτής της πρόκλησης είναι αρκετά σημαντικό – 1.378 ευρώ. Και η φύση της πρόκλησης σημαίνει ότι το τέλος του έτους απαιτεί πολλά για να εξοικονομήσετε χρήματα, αλλά σας δίνει άφθονο χρόνο για να προετοιμαστείτε για αυτό μέσω του δικού σας προϋπολογισμού. Σημαίνει επίσης ότι η αρχή της χρονιάς (και η πρόκληση) απαιτεί πολύ μικρά ποσά για εξοικονόμηση, δίνοντάς σας την ευκαιρία να χαλαρώσετε κατά τη διάρκεια μιας εποχής του χρόνου που μπορεί να είναι αρκετά στενή οικονομικά.

Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι παραμένω σε καλό δρόμο με την πρόκληση;

Φυσικά, αυτού του είδους οι προκλήσεις φαίνονται σαν μια καταπληκτική ιδέα όταν μια νέα χρονιά μόλις έχει ξεκινήσει και νιώθετε φρέσκια και λαμπερή κοιτάζοντας τις 365 μέρες που έρχονται. Αλλά να το τηρείτε όλο το χρόνο, όταν αναπόφευκτα εμφανίζονται απρόβλεπτα έξοδα; Αυτή είναι η αληθινή πρόκληση.

Ακολουθούν μερικές κορυφαίες συμβουλές για να παραμείνετε σε καλό δρόμο:

Θέστε έναν στόχο εξοικονόμησης

Δεν εννοούμε να ορίσετε ένα ποσό για τον στόχο σας - βάλτε ένα στόχο σε τι θέλετε να ξοδέψετε τα χρήματα. Είναι για διακοπές; Η αρχή μιας κατάθεσης σπιτιού; Ή απλώς για ένα ονειρικό ξεφάντωμα αγορών περιποίησης δέρματος τον Ιανουάριο του 2025; Ό,τι κι αν είναι, το να έχετε μια εικόνα για το πού θέλετε να δαπανήσετε για να στοχεύσετε σας το κάνει πιο πιθανό να εστιάσετε και να πετύχετε στην πρόκληση.

Παρακολουθήστε την πρόοδό σας

Είναι όπως με κάθε πρόκληση – νιώθετε τη συνέχεια του κινήτρου από το πόσο μακριά έχετε ήδη φτάσει, κάτι που σας δίνει καύσιμο για να συνεχίσετε. Είτε το κάνετε χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή χρηματοοικονομικής παρακολούθησης, γράφοντας την πρόοδο σε έναν πίνακα στην κουζίνα σας ή σε φύλλο excel στον υπολογιστή σας, βρείτε έναν οπτικό τρόπο για να παρακολουθείτε την ισορροπία σας ανεβαίνοντας.

Σχεδιάστε εκ των προτέρων

Εάν βοηθάει, βάλτε τις αποταμιεύσεις σας για κάθε μήνα στην άκρη εκ των προτέρων. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να μπείτε λιγότερο στον πειρασμό να τa ξοδέψετε πριν τελειώσει ο μήνας.

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι» Άλμπερτ Άινσταϊν

Μαθήματα σοφίας και ζωής από τον Άλμπερτ Άινσταϊν που πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η μνήμη της καρδιάς εξαλείφει τα άσχημα και μεγεθύνει τα καλά» Gabriel García Márquez

O σπουδαίος Gabriel García Márquez πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός