Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Με μια «πρόκληση αποταμίευσης 52 εβδομάδων» θα βάλετε όντως χρήματα στην άκρη

 Πώς μια απλή κίνηση θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για τα οικονομικά σας για το 2024



Η εξοικονόμηση χρημάτων αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη. Ζούμε μέρες υψηλού πληθωρισμού, κρίση κόστους ζωής και ασφυκτικά ακριβής αγοράς στέγης. Αλλά η πρόκληση αποταμίευσης 52 εβδομάδων είναι ένα πρόγραμμα αποταμίευσης που είναι ένα σχέδιο απλό, αρκετά εφικτό (ειδικά αυτή τη δύσκολη οικονομικά εποχή του χρόνου) και σημαίνει ότι στο τέλος θα μπορούσατε να  έχετε εξοικονομήσετε πάνω από 1.300 ευρώ μέσα σε μία χρονιά. Την διαβάσαμε στον αγγλικό Τύπο και σκοπεύουμε να την δοκιμάσουμε. Και σας προκαλούμε να κάνετε το ίδιο.

Δείτε πώς δουλεύει.

Πώς λειτουργεί η πρόκληση αποταμίευσης 52 εβδομάδων;

Η ιδέα είναι ότι κάθε εβδομάδα, μεταφέρετε ένα ποσό στις αποταμιεύσεις σας κάθε εβδομάδα (όποια ημέρα της εβδομάδας, ό,τι σας ταιριάζει καλύτερα). Το ποσό αυξάνεται κατά 1 ευρώ κάθε εβδομάδα, επομένως είναι επίσης πολύ εύκολο να το θυμάστε. Έτσι, την πρώτη εβδομάδα, μεταφέρετε 1 ευρώ, τη δεύτερη εβδομάδα μεταφέρετε 2 ευρώ, μέχρι την εβδομάδα 52 όπου μεταφέρετε 52 ευρώ. Αν δεν θέλετε να μπλέξετε με μεταφορές χρημάτων και τραπεζικούς λογαριασμούς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν απλό κουμπαρά, αν και όταν αυξηθεί το ποσό ίσως να είναι καλύτερο να το μεταφέρετε στην τράπεζα.

Το συνολικό ποσό που μπορείτε να εξοικονομήσετε κατά τη διάρκεια αυτής της πρόκλησης είναι αρκετά σημαντικό – 1.378 ευρώ. Και η φύση της πρόκλησης σημαίνει ότι το τέλος του έτους απαιτεί πολλά για να εξοικονομήσετε χρήματα, αλλά σας δίνει άφθονο χρόνο για να προετοιμαστείτε για αυτό μέσω του δικού σας προϋπολογισμού. Σημαίνει επίσης ότι η αρχή της χρονιάς (και η πρόκληση) απαιτεί πολύ μικρά ποσά για εξοικονόμηση, δίνοντάς σας την ευκαιρία να χαλαρώσετε κατά τη διάρκεια μιας εποχής του χρόνου που μπορεί να είναι αρκετά στενή οικονομικά.

Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι παραμένω σε καλό δρόμο με την πρόκληση;

Φυσικά, αυτού του είδους οι προκλήσεις φαίνονται σαν μια καταπληκτική ιδέα όταν μια νέα χρονιά μόλις έχει ξεκινήσει και νιώθετε φρέσκια και λαμπερή κοιτάζοντας τις 365 μέρες που έρχονται. Αλλά να το τηρείτε όλο το χρόνο, όταν αναπόφευκτα εμφανίζονται απρόβλεπτα έξοδα; Αυτή είναι η αληθινή πρόκληση.

Ακολουθούν μερικές κορυφαίες συμβουλές για να παραμείνετε σε καλό δρόμο:

Θέστε έναν στόχο εξοικονόμησης

Δεν εννοούμε να ορίσετε ένα ποσό για τον στόχο σας - βάλτε ένα στόχο σε τι θέλετε να ξοδέψετε τα χρήματα. Είναι για διακοπές; Η αρχή μιας κατάθεσης σπιτιού; Ή απλώς για ένα ονειρικό ξεφάντωμα αγορών περιποίησης δέρματος τον Ιανουάριο του 2025; Ό,τι κι αν είναι, το να έχετε μια εικόνα για το πού θέλετε να δαπανήσετε για να στοχεύσετε σας το κάνει πιο πιθανό να εστιάσετε και να πετύχετε στην πρόκληση.

Παρακολουθήστε την πρόοδό σας

Είναι όπως με κάθε πρόκληση – νιώθετε τη συνέχεια του κινήτρου από το πόσο μακριά έχετε ήδη φτάσει, κάτι που σας δίνει καύσιμο για να συνεχίσετε. Είτε το κάνετε χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή χρηματοοικονομικής παρακολούθησης, γράφοντας την πρόοδο σε έναν πίνακα στην κουζίνα σας ή σε φύλλο excel στον υπολογιστή σας, βρείτε έναν οπτικό τρόπο για να παρακολουθείτε την ισορροπία σας ανεβαίνοντας.

Σχεδιάστε εκ των προτέρων

Εάν βοηθάει, βάλτε τις αποταμιεύσεις σας για κάθε μήνα στην άκρη εκ των προτέρων. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να μπείτε λιγότερο στον πειρασμό να τa ξοδέψετε πριν τελειώσει ο μήνας.

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ματαιοδοξία είναι η αγαπημένη μου αμαρτία» Al Pacino

Γιορτάζει τα 84 του χρόνια κι εμείς απολαμβάνουμε μαζί του μια κινηματογραφική ζωή

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια για 29/4 έως 4/5

Πριν πάρετε οριστικές αποφάσεις σε οτιδήποτε, χρειάζεται να βάζετε μπροστά τη λογική

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα