Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Δεν φοβάμαι μήπως η τεχνητή νοημοσύνη μού πάρει τη δουλειά…

…αλλά ανησυχώ μήπως δώσει μια ωραία δικαιολογία στα αφεντικά για να μας φορτώσουν ακόμα περισσότεραΚαθώς κάθομαι στο γραφείο μου, περιτριγυρισμένη από το βουητό της τεχνολογίας και τη λάμψη των οθονών, ένας ενοχλητικός φόβος ψιθυρίζει στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Δεν είναι ο φόβος να χάσω τη δουλειά μου λόγω της τεχνητής νοημοσύνης που με κρατά ξύπνια τη νύχτα – είναι η ύπουλη υποψία ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να γίνει η τέλεια δικαιολογία για το αφεντικό μου να απαιτήσει περισσότερα από εμένα, χωρίς να προσφέρει δίκαιη αποζημίωση σε αντάλλαγμα.

Ας το παραδεχτούμε, η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο εργασίας έχει θολώσει τα όρια μεταξύ ανθρώπου και μηχανής, αποτελεσματικότητας και εξάντλησης. Αν και κάποιοι μπορεί να ανησυχούν για την αντικατάστασή τους από ένα ρομποτικό αντίστοιχο, η ανησυχία μου είναι πιο ύπουλη – ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για να συμπιέζει κάθε τελευταία σταγόνα παραγωγικότητας από τους υπαλλήλους, όλα υπό το πρόσχημα της προόδου και της καινοτομίας.

Δεν μπορώ παρά να γελάσω με την ειρωνεία όλων αυτών – εδώ είμαστε, αγκαλιάζουμε την τεχνολογία αιχμής που υπόσχεται να κάνει τη ζωή μας ευκολότερη, μόνο για να βρεθούμε δεσμευμένοι σε έναν ατελείωτο κύκλο εργασιακών απαιτήσεων. Είναι λες και η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει ο απόλυτος αποδιοπομπαίος τράγος, η βασική δικαιολογία για το γιατί πρέπει να εργαζόμαστε περισσότερες ώρες, να αναλαμβάνουμε περισσότερες εργασίες και να δεχόμαστε λιγότερα σε αντάλλαγμα.

Τα διαλείμματά μου για τον καφέ έχουν μετατραπεί σε γρήγορες διαβουλεύσεις με τη Siri, οι μεσημεριανές μου ώρες σε μαραθώνιους σπασμωδικών δεδομένων. Η γραμμή μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής θολώνει καθώς βρίσκομαι να ελέγχω email σε περίεργες ώρες, να απαντάω σε chatbots αντί για συναδέλφους και να γνέφω με κάθε κόστος την ανελέητη τυμπανοκρουσία της αποτελεσματικότητας.

Αλλά μέσα στο χάος και την αβεβαιότητα, υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας – μια συνειδητοποίηση ότι δεν είμαι μόνη μου σε αυτόν τον αγώνα. Οι γυναίκες σε όλες τις βιομηχανίες υψώνουν τις φωνές τους, μοιράζονται τις ιστορίες τους και αμφισβητούν το status quo. Αρνούμαστε να γίνουμε πιόνια σε μια παρτίδα τεχνολογικού σκακιού, που χειραγωγείται από αλγόριθμους και μετρήσεις που αποτυγχάνουν να μετρήσουν την πραγματική μας αξία.

Να, λοιπόν, που ξεσκεπάζω την ψυχή μου σε αυτό το εξομολογητικό άρθρο, αποκαλύπτοντας τις αμφιβολίες και τους φόβους που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια. Μπορεί να μην φοβάμαι ότι θα χάσω τη δουλειά μου λόγω τεχνητής νοημοσύνης, αλλά αρνούμαι να την αφήσω να χρησιμοποιηθεί ως όπλο ενάντια στην ευημερία και την αξιοπρέπειά μου. Αγκαλιάζω τη δύναμη της ενσυναίσθησης και του χιούμορ, γνωρίζοντας ότι το γέλιο και η αλληλεγγύη μπορούν να είναι τα μεγαλύτερα αντίδοτα για τα δεινά στομ χώρο εργασίας.

Στις συναδέλφους μου που πλοηγούνται στα απρόβλεπτα νερά του σύγχρονου χώρου εργασίας, προσφέρω αυτήν την υπενθύμιση – είμαστε περισσότερα από το άθροισμα των μετρήσεων παραγωγικότητάς μας, περισσότερα από τα καθήκοντα που εκτελούμε ή τις ώρες εργασίας που μετράμε. Ας σταθούμε μαζί, ενωμένοι, με ανθεκτικότητα και αποφασιστικότητα, ώστε να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου η τεχνητή νοημοσύνη να εμπλουτίζει τη ζωή μας αντί να υποδουλώνει το πνεύμα μας.

Ευκαιρία, λοιπόν, να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας, να αντιμετωπίσουμε τις αβεβαιότητες μας και να αναδυθούμε πιο δυνατοί από την άλλη πλευρά. Το μέλλον μπορεί να είναι αβέβαιο, αλλά η αποφασιστικότητά μας παραμένει ακλόνητη. Και ποιος ξέρει, ίσως μια μέρα θα κοιτάξουμε πίσω σε αυτό το κεφάλαιο με ένα ενημερωμένο χαμόγελο, ευγνώμονες για τις προκλήσεις που μας ώθησαν να αναπτυχθούμε, να εξελιχθούμε και να ευδοκιμήσουμε μπροστά στον τεχνολογικό μετασχηματισμό.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ποτέ δεν έβλαψα κανέναν εκτός από τον εαυτό μου» Billie Holiday

Η μεγάλη κυρία των μπλουζ πέθανε στις 17 Ιουλίου 1959 αλλά συνεχίζει ακόμα να μας μαγεύει

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Το να αγαπάς τον εαυτό σου είναι η απόλυτη επανάσταση» Shannen Doherty

Μικρός φόρος τιμής στη Shannen Doherty, που πέθανε σε ηλικία 53 ετών

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 18 Ιουλίου

Μην επιτρέπετε σε μικρά πράγματα να επηρεάζουν τη διάθεσή σας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πού θα πάνε οι βάσεις εισαγωγής στις 30 πιο υψηλόβαθμες σχολές

Φέτος, περισσότερο από τις προηγούμενες χρονιές, αναμένεται να τρυγήσουν την αφρόκρεμα των πρώτων προτιμήσεων των υποψηφίων, τα Παιδαγωγικά Τμήματα.  

FASHION TRENDS

8 μονόχρωμα ολόσωμα μαγιό που θα φορέσεις και ως κορμάκι

Εκμεταλλεύσου τη θερινή σου στολή παραλίας και για looks στο νησί ή και την πόλη