Skip to main content

ΣΠΙΤΙ

4 τρόποι να οργανώσεις το σπίτι σου, από τους επαγγελματίες!

Κλέψε τα μυστικά τους!


Γεωργία Κοντού

Μήπως το χάος που επικρατεί στο σπίτι σου σε κάνει να πελαγώνεις, με αποτέλεσμα να αναβάλεις το ξεκαθάρισμα ξανά και ξανά; Δες πώς θα κάνεις την αρχή αλλά και πώς δεν θα ξαναβρεθείς πνιγμένη μέσα σε ένα πλήθος από ρούχα και αντικείμενα.

1. Άρχισε το ξεδιάλεγμα από τα εύκολα. Ξεκίνησε την οργάνωση θέτοντας έναν απλό στόχο, όπως το να ξεφορτωθείς από το μπάνιο, το υπνοδωμάτιο και την κουζίνα τα προϊόντα που έχουν λήξει, δηλαδή τρόφιμα και καλλυντικά. Τσέκαρε όμως την ημερομηνία λήξης και σε είδη που δεν μπορείς να φανταστείς ότι μπορεί να χαλάσουν, όπως τα απορρυπαντικά (ναι, αλλοιώνονται και αυτά!).

2. Κατέγραψε όλα τα πράγματα που πρέπει να αποθηκεύσεις και μετά αγόρασε τα αντίστοιχα κουτιά. Αν κάνεις το αντίστροφο, δηλαδή επιλέξεις πρώτα τα κουτιά, μπορεί να διαπιστώσεις ότι είναι πολύ μικρά για τα αντικείμενα που σκόπευες να φυλάξεις ή να βρεθείς με μια στοίβα κουτιά που απλά δεν σε εξυπηρετούν πουθενά, ώστε να πολλαπλασιαστεί το χάος στο σπίτι.

3. Τα πάντα μοιάζουν ωραιότερα μέσα σε ένα βαζάκι. Σύμφωνοι, οι ετικέτες είναι πολύ πρακτικές για την αναγραφή του περιεχομένου ενός κουτιού, αλλά αν το παρακάνεις, στο τέλος το σπίτι σου θα μοιάζει με αποθήκη ή χώρο δημόσιας υπηρεσίας. Για τα μικροαντικείμενα, λοιπόν, και κυρίως για τα τρόφιμα, αγόρασε γυάλινα, διάφανα βαζάκια, για να βλέπεις το περιεχόμενό τους χωρίς να έχεις ανάγκη τη...γραφειοκρατία.

4. Βρες τη ρίζα του προβλήματος. Αναρωτήσου: Γιατί βρίσκεσαι διαρκώς περιστοιχισμένη από στοίβες πραγμάτων;

Μήπως δεν ξέρεις τι έχεις; Η έλλειψη οργάνωσης σε βάζει σε ένα φαύλο κύκλο, γιατί αν δεν ξέρεις ακριβώς τι βρίσκεται πού, μπορεί να ξεχάσεις εύκολα ότι υπάρχουν ήδη π.χ. τρία ακόμη σαμπουάν στο ντουλάπι του μπάνιου ή πέντε πακέτα μακαρόνια σε εκείνο της κουζίνας, με αποτέλεσμα να τα αγοράζεις ξανά και ξανά και να κάνεις περιττά έξοδα.

Μήπως δεν πετάς τίποτα γιατί φοβάσαι ότι θα το χρειαστείς στο μέλλον; Χώρισε τα αντικείμενα σε κατηγορίες και στη συνέχεια προσδιόρισε ένα χρονικό περιθώριο μετά από το οποίο, αν δεν τα έχεις χρησιμοποιήσει καθόλου, θα δεσμεύεσαι να τα ξεφορτωθείς. Θα μπορούσε να είναι π.χ. τρία χρόνια για τα ρούχα και ένας χρόνος για τα παπούτσια. 

Μήπως η ιδέα και μόνο να τακτοποιήσεις το σπίτι σου σε κάνει να μπλοκάρεις; Άρχισε από κάτι απλό, όπως το να καθαρίσεις ένα συρτάρι, και έτσι μπορεί να βρεις το κίνητρο να συνεχίσεις.

Διαβάστε επίσης

ΣΠΙΤΙ

Ποιοι κρύσταλλοι φέρνουν αγάπη, ρομαντισμό κι έρωτα στη ζωή σου

Οι μικροί πολύτιμοι και λαμπεροί σύμμαχοι της καρδιάς σου

ΣΠΙΤΙ

6 χρηστικά tips για να απαλλαγείς εύκολα από την ακαταστασία στο σπίτι

Κι όμως, ένα τακτοποιημένο σπίτι χωρίς περιττά πράγματα δεν είναι άπιαστο όνειρο!

Προτεινόμενα

CELEBS

Δημήτρης Σέρφας: Η ηλικία, η καταγωγή και η αδυναμία στη μητέρα του

Όσα δεν ξέρουμε για τον «Γρηγόρη» από το «Προξενιό της Ιουλίας»

PETS

Πώς να κάνετε τον σκύλο σας να μυρίζει όμορφα χωρίς μπάνιο

8 απλές συμβουλές για καθαρό και μοσχομυριστό σκύλο χωρίς να προϋπθέτει μπανιέρα ή λάστιχο...

CELEBS

Βασίλης Καρράς: Την Κυριακή θα γίνει το τρίμηνο μνημόσυνό του

Πέρασαν τρεις μήνες από τον θάνατό του σπουδαίου τραγουδιστή