Skip to main content

ΣΠΙΤΙ

Μια «εκπαιδευτική» monopoly για την προστασία της φύσης!

Ένα παιχνίδι, η «Κυκλαδούπολη», υπόσχεται να μας διασκεδάσει, να μας μορφώσει και να μας ευαισθητοποιήσει



Σε έναν κόσμο, όπου η κυριαρχία των tablet και των σκληρών βιντεοπαιχνιδιών έχει γίνει πλέον παγκόσμια, έρχεται ένα επιτραπέζιο για να επαναφέρει την ομαδικότητα και την ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων, προσφέροντας ταυτόχρονα γνώση και ιδέες για ένα καλύτερο αύριο!
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η WWF Ελλάς, παρουσίασαν ένα καινούργιο επιτραπέζιο παιχνίδι, την «Κυκλαδούπολη»

geormesa.jpg
 
Τι είναι η «Κυκλαδούπολη»;

Πρόκειται για ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που μοιάζει πολύ με τη γνωστή σε όλους μας Monopoly, το οποίο σχεδιάστηκε για να δανείζεται σε διάφορους φορείς, όπως είναι τα σχολεία, τα Πανεπιστήμια, οι βιβλιοθήκες, ως και τα νοσοκομεία. Απευθύνεται σε παιδία ηλικίας 6 ετών και άνω και παίζεται με 2 έως 4 παίκτες ή ομάδες παικτών.

Πώς είναι η «Κυκλαδούπολη»;
Όπως αποκαλύπτει και το όνομά της, έχει ένα ταμπλό που απεικονίζει τις Κυκλάδες, το οποίο περιέχει τετράγωνα με γεωγραφικούς χώρους και ζώα. Τα πιόνια είναι εμπνευσμένα από έργα του κυκλαδικού πολιτισμού και πρόκειται για τέσσερα ζώα, συγκεκριμένα ένα γουρουνάκι, ένα περιστέρι, ένα ψάρι κι έναν σκαντζόχοιρο. Τέλος, το επιτραπέζιο περιέχει κάρτες, ζάρια, αλλά και τα απαραίτητα χαρτονομίσματα, τα «κυκλαδόνια», όπως αυτά ονομάζονται.

Ποιος είναι ο σκοπός του κάθε παίκτη;
Κάθε παίκτης παλεύει να παραμείνει στο παιχνίδι χωρίς να χρεοκοπήσει, έχοντας όμως αγοράσει και προστατεύσει τους περισσότερους πόρους του παιχνιδιού (τόπους, ζώα, κλπ.) και έχοντας έτσι τα περισσότερα δικαιώματα.

geor.jpg

Ποιος είναι ο στόχος του παιχνιδιού γενικότερα;
Η «Κυκλαδούπολη» έχει ως βασικό στόχο να μάθει στα παιδιά, με αφορμή την περιοχή του Αιγαίου, ότι η φύση των Κυκλάδων χρειάζεται προστασία. Συγκεκριμένα, να διδάξει μέσα από το παιχνίδι ότι το περιβάλλον και ο πολιτισμός πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν ένα πράγμα και ταυτόχρονα, ότι ο άνθρωπος και η φύση μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά.

Πού μπορείς να βρεις αυτό το παιχνίδι;
Το επιτραπέζιο αυτό είναι μέρος των «Μουσειοσκευών» που έχει δημιουργήσει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για να φέρει πιο κοντά μαθητές κι εκπαιδευτικούς με τον κόσμο του Μουσείου. Υπάρχουν συνολικά 7 Μουσειοσκευές, κάθε μία με διαφορετικό θέμα, που περιέχουν αντίγραφα αντικειμένων του μουσείου, εικόνες, εκπαιδευτικό υλικό και παιχνίδια. Υπάρχει, μάλιστα, μια μουσειοσκευή για άτομα με προβλήματα όρασης. Ο δανεισμός των μουσειοσκευών είναι δωρεάν για όλη την Ελλάδα, ενώ τα σχολεία του εξωτερικού (για τα οποία το περιεχόμενό τους έχει μεταφραστεί στα αγγλικά) επιβαρύνονται μόνο με τα έξοδα μεταφοράς. Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν σταλεί 22 μουσειοσκευές στο εξωτερικό, σε χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, αλλά και η Ζιμπάμπουε.

Από την Γεωργιάννα Μαρίνου

Διαβάστε επίσης

ΣΠΙΤΙ

Ποιοι κρύσταλλοι φέρνουν αγάπη, ρομαντισμό κι έρωτα στη ζωή σου

Οι μικροί πολύτιμοι και λαμπεροί σύμμαχοι της καρδιάς σου

ΣΠΙΤΙ

6 χρηστικά tips για να απαλλαγείς εύκολα από την ακαταστασία στο σπίτι

Κι όμως, ένα τακτοποιημένο σπίτι χωρίς περιττά πράγματα δεν είναι άπιαστο όνειρο!

Προτεινόμενα

CELEBS

Βασίλης Καρράς: Την Κυριακή θα γίνει το τρίμηνο μνημόσυνό του

Πέρασαν τρεις μήνες από τον θάνατό του σπουδαίου τραγουδιστή

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ποιο ζώδιο παιδεύει πιο πολύ το ταίρι του όταν είναι σε σχέση

Ο βαθμός δυσκολίας του στις σχέσεις, με βάση το ζώδιό σου

CELEBS

Εύη Αδάμ: Ποζάρει με την πανέμορφη 24χρονη κόρη της, Νεφέλη

Mαμά και κορή μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό