Σήμερα η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου

Χειμερινό ηλιοστάσιο 2019

Ρόμυ Μελάνι

Μπορεί ο φετινός χειμώνας να μην έχει κάνει έντονα αισθητή την παρουσία του, λόγω καιρικών συνθηκών, ωστόσο τυπικά ξεκινά σήμερα Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019 για το βόρειο ημισφαίριο, καθώς ο ήλιος φθάνει στο χαμηλότερο σημείο του ουρανού.
Ο Χειμώνας είναι εδώ και αισθανόμαστε τη μαγεία στον αέρα. Οι μέρες είναι συντομότερες και οι νύχτες προκαλούν περισσότερο σε μερικούς από εμάς να μπούμε σε mode cocooning, προτιμώντας την ηρεμία του ζεστού μας σπιτιού, αντίδοτο στην καθημερινότητα και τη φασαρία των γιορτών. Διατηρώντας έτσι τη δύναμη της ζωής μας μέχρι να μπορέσει να αναβιώσει ο ήλιος τους ερχόμενους μήνες. Ενώ ο χειμώνας μπορεί να θεωρηθεί ως η εποχή της νάρκης, της σκοτεινής περιόδου και των θερμοκρασιών κατάψυξης, στο βόρειο ημισφαίριο, στα τέλη Δεκεμβρίου σημειώνεται η αρχή μιας από τις πιο καρποφόρες εποχές του χρόνου, το Χειμερινό Ηλιοστάσιο.

View this post on Instagram

A post shared by The Cleveland Witches Society (@theclevelandwitch)


Μια γιορτή της επιστροφής του φωτός και της αναγέννησης του Ήλιου, του χειμερινού ηλιοστασίου ή του Yule, είναι μια σημαντική περίοδος διαλογισμού, εθίμων και παραδόσεων.  Η μακρύτερη νύχτα του έτους, για χιλιετίες, ήταν πάντα το ξεκίνημα μιας εποχής για την ανθρωπότητα να προβληματιστεί για τον  χρόνο που φεύγει και να περάσει ένα διάστημα σκέψης για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στο φως.
View this post on Instagram

A post shared by The Hoodwitch® (@thehoodwitch)

Πρόκειται για τη μικρότερη σε διάρκεια ημέρα (και αντίστοιχα τη μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα) για το βόρειο ημισφαίριο, με τη χώρα μας να αντικρίζει τον ήλιο στις 06.19 το πρωί για να τον αφήσει  μετά από περίπου 9 ώρες και 31 λεπτά. Αντίστροφα, το νότιο ημισφαίριο ζει την έναρξη του καλοκαιριού, με τη διάρκεια της ημέρας να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.
Το πρωί της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου, στις 06:19 ώρα Ελλάδας, ο Ήλιος θα βρεθεί στο χειμερινό ηλιοστάσιο και έτσι εγκαινιάζεται και τυπικά ο φετινός χειμώνας στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο. Το βράδυ του ηλιοστασίου και τα αμέσως επόμενα θα είναι και τα μεγαλύτερα του έτους σε διάρκεια. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει το καλοκαίρι, με τη διάρκεια της μέρας να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο «πέφτει» συχνότερα στις 21, αλλά και τις 22 Δεκεμβρίου. Σπανιότερα, εμφανίζεται στις 20, ενώ την τελευταία φορά που το χειμερινό ηλιοστάσιο «έπεσε» στις 23 Δεκεμβρίου ήταν το 1903, κάτι που δεν θα ξανασυμβεί πριν από το 2303.

https://www.instagram.com/p/B6VdNqqJJ_1/

Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν συμβαίνει πια στις 25 Δεκεμβρίου, όπως στην εποχή του Χριστού, αλλά λίγο νωρίτερα, επειδή έχει αντικατασταθεί το παλαιότερο Ιουλιανό Ημερολόγιο, που είχε εισάγει ο Ιούλιος Καίσαρ από το 44 π.Χ. και το οποίο είχε θεσπίσει το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά έχανε μία ημέρα κάθε 128 χρόνια. Το 1582, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ' εισήγαγε ένα νέο ημερολόγιο, που πήρε το όνομά του (Γρηγοριανό) και το οποίο χάνει μόνο μία ημέρα στα 4.000 χρόνια.
 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares