Όταν μάθεις πόσο κοστίζει το να αφήνεις το καλώδιο φόρτισης στην πρίζα χωρίς κινητό, σίγουρα θα το ξανασκεφτείς!

Αν κι εσύ αφήνεις το καλώδιο φόρτισης του smartphone σου στην πρίζα για αρκετές ώρες την ημέρα και χωρίς να φορτίζεις τη σχετική συσκευή, μάθε πως κάνεις ένα τεράστιο λάθος που σου κοστίζει

Ναταλία Πετρίτη

Η ενεργειακή κρίση έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις έπειτα από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και το μόνο σίγουρο είναι στο ότι λίγοι είναι αυτοί που δεν ζορίζονται αρκετά με το κόστος του ρεύματος που καταναλώνουν. Όπως είναι λοιπόν αναμενόμενο, η εξοικονόμηση ενέργειας κρίνεται πλέον απαραίτητη – και για περιβαλλοντικούς λόγους φυσικά – με τα tips προς αυτήν την κατεύθυνση να αλλάζουν εντελώς τα πράγματα. Πώς θα σου φαινόταν λοιπόν αν σου λέγαμε ότι το καλώδιο φόρτισης του κινητού σου, μπορεί να ευθύνεται για την κατανάλωση μπόλικης ενέργειας που πληρώνεις ακριβά;

Εάν είσαι από αυτούς που αφήνουν το καλώδιο φόρτισης του smartphone συνδεδεμένο στην πρίζα για αρκετές ώρες την ημέρα χωρίς να φορτίζει τη σχετική συσκευή, τότε αυτό καταναλώνει έως και 2,5 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας (kWh) ετησίως. Αυτό μπορεί να ακούγεται σχετικά λίγο, με την τιμή ρεύματος στα περίπου 40 σεντς ανά kWh, όμως αν στο ίδιο σπίτι συμβαίνει το ίδιο με δύο ή τρία καλώδια φόρτισης που είναι πάντα συνδεδεμένα, τότε το άθροισμα μεγαλώνει και απειλεί τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ (Κανονισμός 2019/1782), τα τροφοδοτικά μπορούν να καταναλώνουν έως και 51 watt ηλεκτρικής ενέργειας. Σε κατάσταση αναμονής, η κατανάλωση ενέργειας των συσκευών μπορεί να είναι μόνο 0,3 watt.

Εάν λοιπόν είσαι κι εσύ «ένοχος/-η» για άσκοπη χρήστη στο καλώδιο φόρτισης του κινητού σου, φρόντισε να το αφαιρείς από την πρίζα όταν δεν χρησιμοποιείται, κάνοντας καλό τόσο στο πορτοφόλι σου, όσο και στο περιβάλλον. 

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares