Skip to main content

ΣΠΙΤΙ

Συχνά λάθη που κάνετε στο χώρο και τον κάνουν να δείχνει μικρότερος

Όταν σχεδιάζουμε τον εσωτερικό χώρο ενός σπιτιού ή ενός δωματίου, συχνά κάνουμε λάθη που μπορούν να τον κάνουν να δείχνει μικρότερος από ότι είναι στην πραγματικότητα.



Είτε πρόκειται για παραπάνω διακοσμητικά στοιχεία, είτε για πολύ μεγάλα έπιπλα, ο χώρος αρχίζει να “στενεύει” και να αλλάζει τελείως όψη. Αν λοιπόν επιθυμείτε να ανανεώσετε το σπίτι σας και να του χαρίσετε την άνεση που θέλετε, παρατηρήστε πρώτα όλα τα δωμάτια. Αν σας φαίνονται υπερφορτωμένα, αρχίστε την αλλαγή από αυτά και θα δείτε πολύ γρήγορα το χώρο σας να αποκτά άλλο αέρα.

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τα πιο συχνά λάθη που μικραίνουν αισθητά το σπίτι σας και δίνουν τη λανθασμένη αίσθηση των λιγότερων τετραγωνικών.

Ακαταστασία

Είναι αλήθεια ότι ένα ακατάστατο δωμάτιο αμέσως φαίνεται και μικρότερο. Αν λοιπόν θέλετε να δημιουργήσετε μία πιο ευρύχωρη αίσθηση, φροντίστε την επόμενη φορά να διατηρήσετε το σπίτι σας τακτοποιημένο. Ξεκινήστε τις αλλαγές από το χώρο που χρησιμοποιείτε πιο συχνά. Αν αυτός είναι η κουζίνα σας, προτιμήστε να την εξοπλίσετε με λειτουργικά έπιπλα, όπως είναι για παράδειγμα τα έπιπλα κουζίνας Gruppo Cucine και να αξιοποιήσετε όλους τους χώρους τους.

Για τα υπόλοιπα δωμάτια, αγοράστε κουτιά αποθήκευσης και κρατήστε όσο το δυνατόν πιο άδειες τις επιφάνειές τους. Μια καλή ιδέα επίσης είναι να προμηθευτείτε όμορφους καθρέπτες, όπως είναι για παράδειγμα οι καθρέπτες του Anthropologie, και να διακοσμήσετε τους τοίχους. Με αυτόν τον τρόπο το φυσικό φως θα διαχέεται με το βέλτιστο τρόπο μέσω της αντανάκλασης και το (συμμαζεμένο!) σπίτι θα φαίνεται μεγαλύτερο.

Λάθος χρώματα στους τοίχους

Ένα από τα συχνά λάθη που κάνουμε στο σπίτι μας είναι η λανθασμένη επιλογή χρωμάτων, τα οποία μπορούν να το κάνουν να φαίνεται όχι μόνο μικρότερο, αλλά και σκοτεινό. Τα χρώματα έχουν ισχυρή επίδραση στην αίσθηση του χώρου και μπορούν να τον μεταμορφώσουν. Προτιμήστε λοιπόν ανοιχτές αποχρώσεις που αντανακλούν ιδανικά το φυσικό φως και κάνουν το δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο και πιο φωτεινό. Να θυμάστε λοιπόν ότι αν το σπίτι σας είναι μικρό, καλό θα ήταν να αποφύγετε τους έντονους και σκουρόχρωμους τόνους γιατί θα δημιουργήσουν μία αίσθηση κλεισούρας.

Λάθος φωτισμός

Τα φωτιστικά είναι απαραίτητα σε κάθε σπίτι, ειδικά αν αυτό αποτελείται από λίγα τετραγωνικά. Μία ενδιαφέρουσα και πρακτική επιλογή είναι τα επιδαπέδια φωτιστικά που μπορούν να μετακινούνται εύκολα και να φωτίζουν συγκεκριμένες γωνίες του χώρου. Ειδικά σε ένα μικρό δωμάτιο, αυτού του είδους ο φωτισμός μπορεί να προσθέσει λειτουργικότητα και στυλ. Τέλος αν θέλετε να χαρίσετε αίσθηση οικειότητας και ζεστασιάς, προτιμήστε το κίτρινο φως και δημιουργήστε ατμόσφαιρα χαλάρωσης.

Πολύ μεγάλα (ή μικρά) έπιπλα

Πολλές φορές ενθουσιαζόμαστε με διάφορα έπιπλα και διακοσμητικά που μας αρέσουν, αλλά δυστυχώς μπορεί και να μην ταιριάζουν στο χώρο μας. Το σημαντικότερο λοιπόν βήμα πριν την αγορά είναι να μετρήσουμε προσεκτικά και να καταγράψουμε ακριβώς τις διαστάσεις του δωματίου μας. Στη συνέχεια, πρέπει να λάβουμε υπόψη την διάταξη των επίπλων και την ελευθερία κινήσεων που θα έχουμε αν τα βάλουμε σπίτι μας. Για παράδειγμα, ένα μεγάλο έπιπλο, όπως ένας καναπές, θα πρέπει να τοποθετηθεί με τρόπο τέτοιο ώστε να μας επιτρέπει να κινούμαστε ανεμπόδιστα στο σαλόνι και να μην περιορίζει την πρόσβαση σε πόρτες ή παράθυρα.

(Υπερ)πληθώρα διακοσμητικών

Τα διάφορα διακοσμητικά στοιχεία αποτελούν σημαντικό μέρος του σχεδιασμού ενός σπιτιού και μπορούν να προσδώσουν χαρακτήρα και προσωπικότητα στο χώρο. Ωστόσο, όπως και με πολλά πράγματα στη ζωή, η υπερβολή μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Ένα από τα σημαντικότερα λάθη που προκύπτουν όταν το δωμάτιο είναι υπερβολικά γεμάτο με διακοσμητικά είναι ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια εντύπωση υπερβολής και εφέ μικρότερου χώρου.Το κλειδί λοιπόν είναι η επιλογή λίγων κομματιών διακόσμησης που έχουν ένα ξεχωριστό νόημα για εσάς και να τα τοποθετείτε με τρόπο τέτοιο, ώστε να αναδεικνύεται η ομορφιά τους.

Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι ένα σπίτι μπορεί να δείχνει μικρότερο από ότι είναι πραγματικά λόγω διαφόρων λανθασμένων επιλογών στο σχεδιασμό και τη διακόσμηση. Όμως, με τη σωστή προσέγγιση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα λάθη και να δημιουργήσουμε ένα χώρο που φαίνεται πιο ευρύχωρος, λειτουργικός και ευχάριστος για την καθημερινή μας ζωή. Τέλος, καλό είναι να έχουμε πάντα στο νου μας τις αρχές της σωστής σχεδίασης και την ισορροπία μεταξύ λειτουργικότητας και αισθητικής, προκειμένου να δημιουργήσουμε το σπίτι που πάντα ονειρευόμασταν!

Διαβάστε επίσης

ΣΠΙΤΙ

5 έξυπνα tips για να κάνεις τον χώρο σου να φαίνεται μεγαλύτερος

Ακόμα και τα πιο μικρά σπίτια μπορούν να δείξουν πιο ευρύχωρα, αν ακολουθήσεις μερικές έξυπνες συμβουλές

ΣΠΙΤΙ

5 στοιχεία που μπορούν να αλλάξουν την ατμόσφαιρα στον χώρο σου ακόμα κι αν διαθέτεις μικρό budget

Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να ανανεώσεις την αίσθηση που σου προκαλεί το σπίτι σου κάθε φορά που επιστρέφεις σε αυτό

ΣΠΙΤΙ

Δημιουργικά tips για να διακοσμήσεις ένα παιδικό δωμάτιο

Να πώς θα γίνει πιο όμορφο το δωμάτιο των μικρών ενοίκων του σπιτιού

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 29 Απριλίου

Μην κάνετε σοβαρές συζητήσεις, όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Μυσταγωγία του Θείου Πάθους με στίχους της ποιήτριας Αναστασίας Γκίτση

Μεγαλοβδομάδα: όταν το μεγάλο Α της αγάπης γεφυρώνεται με το μικρό α του ανθρώπου μέσω της κατάργησης του θανάτου και τη βεβαιότητα της Ανάστασης

CELEBS

Τόνια Σωτηροπούλου: Η τρυφερή φωτογραφία με τη μαμά της - Δες πόσο μοιάζουν

Η μαμά της ηθοποιού γιόρτασε τα 74α γενέθλιά της