Skip to main content

ΤΑΞΙΔΙ

Tips για Βιέννη: Όσα δεν γράφουν οι ταξιδιωτικοί οδηγοί

Tips για Βιέννη που δεν θα διαβάσεις πουθενά αλλού!


Γεωργία Κοντού

Πού θα φας, πού θα πιείς, ποιο μουσείο πρέπει να επισκεφτείς στη Βιέννη. Ανοίγοντας έναν ταξιδιωτικό οδηγό νομίζεις πως μπορείς να μάθεις τα πάντα για μια πόλη. Υπάρχουν όμως και κάποιες πληροφορίες που κανένας σοβαρός οδηγός δεν θα περιελάμβανε. Μήπως όμως ήρθε η ώρα να μοιραστούμε τα μυστικά που μάθαμε βιωματικά, όταν επισκεφτήκαμε μια ξένη πόλη;

Προσδεθείτε, φεύγουμε για Βιέννη.

Η Βιέννη είναι η πρωτεύουσα της Αυστρίας. Μιας χώρας που θυμίζει πολύ Γερμανία και Ελβετία, με γκέτες, γιόντελ, τυριά, μπύρες και καταπράσινα λιβάδια. Εκεί λοιπόν στον παράδεισο της Χάιντι, κάπου ανάμεσα στις λίμνες και τις βουνοπλαγιές των Άλπεων, υπάρχει και η Βιέννη. Μια πόλη πολύ διαφορετική από την υπόλοιπη Αυστρία. Αντί για γκέτες θα δεις raxevsky, αντί για γιόντελ θα ακούσεις Μότσαρτ, αντί για τυριά θα φας Sachertorte κι αντί για μπύρες θα πιεις σοκολάτα viennois. Πριν συμβουλευτείς όμως τον οδηγό σου για το που θα βρεις το καφέ όπου σύχναζε ο Φρόυντ, καλό είναι να ξέρεις κάτι από τα παρακάτω. Ξεκινάμε, λοιπόν, με τα tips για Βιέννη.

1. Φυλαχτείτε από τις χιονοστιβάδες.

Μπορεί να είστε στη Βιέννη κι όχι σε κάποια βουνοκορφή των Άλπεων, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν κινδυνεύετε από το χιόνι που μαζεύεται στις σκεπές των ψηλών κτιρίων και πέφτει χωρίς προειδοποίηση στον δρόμο. Ας μην μιλήσω για τους μυτερούς σταλαγμίτες από πάγο! Ο δήμος της Βιέννης συνεχώς καθαρίζει το χιόνι από τις σκεπές, αυτό όμως δεν σημαίνει πως όταν βρεθείτε εκεί χειμώνα θα πρέπει να προχωράτε αμέριμνοι κάτω ακριβώς από τα κτίρια. Οι χιονοστιβάδες καραδοκούν!

2. Εισιτήρια για συγκοινωνίες; Πλάκα μας κάνεις;

Την πρώτη φορά που πήγα Βιέννη έκανα το λάθος να μην βγάλω κάρτα εισιτηρίων από το αεροδρόμιο. Στις στάσεις μετρό δεν υπήρχε κανένας υπάλληλος και τα μηχανήματα ήταν χαλασμένα. Γι’ αυτό κι εμείς κυκλοφορούσαμε λαθραία επί μια βδομάδα. Ούτε μια φορά δεν μας σταμάτησε ελεγκτής. Το ίδιο και την δεύτερη. Βασικό tip για Βιέννη, αλλά με... προσοχή. Δεν είναι ότι σας συστήνω να μην βγάλετε εισιτήρια, απλά αν τύχει μια φορά να μην βρείτε, μην τρομοκρατηθείτε. Η Βιέννη δεν έχει τον έλεγχο που υπάρχει σε άλλες γειτονικές χώρες!

3. Το φαγητό και τα κατοικίδια στο μετρό είναι οκ.

Αν με δύο πράγματα γίνονται όλοι έξαλλοι στο μετρό της Αθήνας είναι το να αρχίζει κάποιος να τρώει ή να φέρει το σκύλο του μέσα. Στη Βιέννη θα δείτε κόσμο να τρώει και να φέρνει τα κατοικίδιά του χωρίς κάποιο φόβο. Τα κατοικίδια επιτρέπονται και στην πλειοψηφία των μαγαζιών, σε καλά εστιατόρια και σε μαγαζιά με ρούχα!

4. Εμπειρικό tip για Βιέννη: οι Βιεννέζοι μόνο παγοκολόνες δεν είναι.

Θα σταματήσουν να σε βοηθήσουν, θα ψάξουν στους χάρτες των κινητών τους να βρουν προς τα που πρέπει να κινηθείς και είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν πορεία για να σε κατευθύνουν σωστά. Άσε που οι περισσότεροι στη Βιέννη γνωρίζουν πολύ καλά αγγλικά. Εγώ Αθηναίο να βοηθάει τόσο κάποιον τουρίστα δεν έχω δει και φημιζόμαστε για την φιλοξενία μας.

5. Προσοχή στα περιττώματα αλόγων.

Το ιστορικό κέντρο της Βιέννης κοντά στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου είναι όντως παραμυθένιο. Άμαξες, άνδρες ντυμένοι με κάπες και αφίσες για επερχόμενους χορούς (ναι σε κάποιο παλάτι, σαν αυτούς που πήγαινε η Σταχτοπούτα). Οι άμαξες όμως έχουν άλογα και τα άλογα είναι ζώα. Οπότε μην βλέπετε το λευκό χιόνι στρωμένο και απλώνεται το ποδαράκι σας χωρίς δεύτερη σκέψη στη συγκεκριμένη περιοχή.

6. Μπυραρίες; Μάλλον θα εννοείτε σοκολατερί.

Όχι, ότι δεν πρέπει να πάτε για μπύρες και σνίτσελ, όμως η Βιέννη δεν είναι σαν την υπόλοιπη Αυστρία. Tips: Ο καφές μελάνζ, οι ζεστές σοκολάτες με σαντιγί και τα επιδόρπια με ρούμι είναι περισσότερο Βιενέζικα.

7. Μότσαρτ και Σίσι παντού.

Να είστε προετοιμασμένοι όταν φτάσετε στη Βιέννη, γιατί θα συναντήσετε πολλές φορές το κεφάλι του Μότσαρτ και τα σγουρά μαλλιά της Σίσι με τα λουλούδια σε όλο το κέντρο. Ειδικά εκεί που συχνάζουν οι τουρίστες. Φυσικά, αυτοί οι δύο δεν είναι τα μοναδικά λαμπρά πρόσωπα που έβγαλε η πόλη, αλλά είναι κάτι σαν τους τσολιάδες στην Αθήνα ή τις μπάμπουσκες στη Μόσχα.

8. Την Κυριακή καθίστε μέσα καλύτερα.

Η Κυριακή για τους Βιεννέζους είναι ιερή κι αυτό είναι από τα βασικά tips για τη Βιέννη που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας. Δεν κινείται κανείς, τα περισσότερα μαγαζιά είναι κλειστά ή κλείνουν νωρίς, το ίδιο και για πολλά Μουσεία. Ακόμα και η νυχτερινή διασκέδαση είναι ανύπαρκτη τις Κυριακές. Μην κάνετε το λάθος να ρωτήσετε περαστικό Κυριακή βράδυ για κανένα καλό μπαρ, γιατί θα πάθει εγκεφαλικό. «Μπαρ; Μπαρ; Μα είναι Κυριακή!».

9. Αν θέλετε να δείτε όπερα, κλείστε τα εισιτήρια κατευθείαν από την… Όπερα.

Κι όχι από κάποιον πλανόδιο ασιάτη με κόκκινη κάπα που είναι φαν του Ολυμπιακού, γιατί θα σε στείλει σε κάποιο ανάκτορο να παρακολουθήσεις κάποιους ατάλαντους να προσπαθούν να χορέψουν μπαλέτο ντυμένοι σαν την Καιτούλα τη Γαρμπή στην Eurovision.

και το τελευταίο από τα tips για τη Βιέννη:

kang-au.jpeg

Από τη Marialena Perpiraki

Πηγή: Savoirville.gr

Διαβάστε επίσης

ΤΑΞΙΔΙ

Οι καλύτεροι εναλλακτικοί ευρωπαϊκοί προορισμοί για την καλοκαιρινή σας λίστα

Ενδιαφέροντες προορισμοί που συχνά παραβλέπονται υπέρ πιο δημοφιλών τοποθεσιών

ΤΑΞΙΔΙ

10 λόγοι για να επισκεφτείτε το Άμστερνταμ την Άνοιξη

Το Άμστερνταμ είναι πανέμορφο κάθε εποχή και την Άνοιξη είναι εντελώς παραμυθένιο

ΤΑΞΙΔΙ

Στον παράδεισο που μπορεί να φιλοξενήσει την 3η σεζόν του The White Lotus

Αν φιλοξενήσει εσάς πάντως, σίγουρα θα περάσετε ονειρικά

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ