Skip to main content

ΤΑΞΙΔΙ

Ταξίδι στη Σκανδιναβία της αστυνομικής λογοτεχνίας

Τις φετινές γιορτές ακολούθησε τα χνάρια του Χάρι Χόλε και των άλλων εμβληματικών ηρώων της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας, σε μυστηριώδη και μεγαλειώδη τοπία του Βορρά.


Γωγώ Καρκάνη

Για τα Χριστούγεννα που έρχονται ονειρεύεσαι απέραντα χιονοσκέπαστα ελατοδάση, απόκρημνες ακτές που τις δέρνουν ανελέητα τα κύματα, τοπία σμιλεμένα από τον πάγο και τη λάβα όπου το σκοτάδι σπάει μόνο για λίγες ώρες την ημέρα από το φως που αχνοφέγγει δειλά στον ορίζοντα.

Ονειρεύεσαι να εξερευνήσεις το βασίλειο του χειμώνα και του νουάρ μυθιστορήματος, τη Σκανδιναβία. Να δεις ό,τι έχουν δει τα μάτια των πιο αγαπημένων ηρώων του, να αναπνεύσεις τον ίδιο, παγωμένο αέρα και κυρίως να λύσεις μαζί τους μεγάλα μυστήρια με στυγερούς δολοφόνους αλλά και φαντάσματα, που ματώνουν το χιόνι και στοιχειώνουν τις νύχτες με ουρλιαχτά. Αυτοί είναι λοιπόν οι προορισμοί που πρέπει να βάλεις στην κορυφή της λίστας των επιθυμιών σου, για τις φετινές γιορτές και για εκείνες που θα ακολουθήσουν.

Ισλανδία: Στοιχειωμένη ομορφιά

«Λεπτά σύννεφα συνόδευαν κάθε εκπνοή της και το πατημένο χιόνι στο πεζοδρόμιο έτριζε κάτω από τα πόδια της. Εκτός απ’ αυτό, βασίλευε νεκρική σιγή». («DNA», Yrsa Sigurdardóttir, εκδ. Μεταίχμιο)

Το καλοκαίρι η Ισλανδία πλημμυρίζει από επισκέπτες που εκμεταλλεύονται τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για να εξερευνήσουν ευκολότερα την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της –τα ηφαίστεια και τους παγετώνες, τους καταρράκτες και τους θερμοπίδακες, τα φυσικά σπα– αλλά και το Ρέικιαβικ, τη βορειότερη πρωτεύουσα του κόσμου, με την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, τα μοναδικά μουσεία και την έντονη νυχτερινή ζωή κάτω από τον ήλιο του μεσονυχτίου. 

Αν όμως θέλεις να ζήσεις την ατμόσφαιρα που έχει γεννήσει μερικά από τα πιο τρομακτικά νουάρ μυθιστορήματα στον κόσμο, πρέπει να επισκεφτείς την Ισλανδία στη διάρκεια του χειμώνα. Την ίδια εποχή θα απολαύσεις καλύτερα και το Βόρειο Σέλας, που κυματίζει σαν πολύχρωμος μανδύας στο νυχτερινό ουρανό. Όχι τυχαία, άλλωστε, το ισλανδικό Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας (Iceland Noir, www.icelandnoir.com) λαμβάνει χώρα σε έναν από τους πιο κρύους και σκοτεινούς μήνες του χρόνου, το Νοέμβριο. Το επόμενο φεστιβάλ, που έχει προγραμματιστεί για το 2018 –χωρίς να έχει ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία ακόμα– φέρει την υπόσχεση ότι θα είναι «το καλύτερο που έχει γίνει ποτέ».

reykjavik.jpg

Ρέικιαβικ

Ανάμεσα στους συνδιοργανωτές του φεστιβάλ συναντάμε μια γυναίκα η οποία είναι, ταυτόχρονα, μια από τις πιο αξιόλογες φωνές του ισλανδικού νουάρ. Ο λόγος για την Yrsa Sigurdardó​ttir, μια μηχανικό με συγγραφικό έργο το οποίο μοιράζει με εξίσου μεγάλη επιτυχία ανάμεσα σε παιδικά βιβλία και ιστορίες μυστηρίου, αποσπώντας βραβεία και για τις δύο κατηγορίες. 

Μια ιδανική ευκαιρία για να ακολουθήσεις τις ίδιες διαδρομές με τους ήρωες της Sigurdardóttir και των άλλων Ισλανδών συγγραφέων αστυνομικών βιβλίων, αλλά και να ανακαλύψεις τα στοιχειωμένα μέρη του Ρέικιαβικ, είναι οι ομαδικές θεματικές ξεναγήσεις Dark Deeds (Σκοτεινές Πράξεις), οι οποίες γίνονται συστηματικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο κατόπιν αιτήματος (κρατήσεις εδώ). 

Η δημοσιογράφος Alice Demurtas, που είχε την ευκαιρία να ζήσει μία από αυτές τις ξεναγήσεις, θα προτιμούσε να το είχε κάνει χειμώνα και όχι καλοκαίρι, όπως παραδέχεται: «Είναι τα παγωμένα, σκοτεινά βράδια του Δεκεμβρίου που το Ρέικιαβικ ξεδιπλώνει όλη τη μαγεία του. Όταν το χιόνι καλύπτει τους δρόμους πνίγοντας κάθε ήχο, όταν ο άνεμος ουρλιάζει σαν μοναχικός λύκος και η νύχτα τυλίγει την πόλη για μήνες, αυτή η ξενάγηση θα σε κάνει πραγματικά να ανατριχιάσεις».

Ωστόσο, η εμπειρία της Dark Deeds στο Ρέικιαβικ μοιάζει με θεματικό πάρκο για παιδιά μπροστά σε εκείνη ενός ταξιδιού στο Χέστεϊρε, το ισλανδικό χωριό που η Sigurdardó​ttir επέλεξε ως σκηνικό για το βραβευμένο βιβλίο της «Η εκδίκηση» (Icelandic Crime Fiction Award), μια ιστορία φαντασμάτων. Εγκαταλελειμμένο από το 1952, απομονωμένο και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, το Hesteyri προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για ένα μεταφυσικό θρίλερ όπως η «Εκδίκηση». Σήμερα, που τα ερείπια του χωριού έχουν πλέον παραδοθεί στην άγρια φύση της περιοχής, η οποία αποτελείται κυρίως από αλεπούδες, πτηνά και φώκιες, το τοπίο είναι απόκοσμο και αν κάποιος τολμηρός καταφέρει να φτάσει μέχρι εκεί στη διάρκεια του χειμώνα ίσως καταλάβει γιατί, όπως έχει γράψει η Sigurdardóttir, το βιβλίο της «έχει βασιστεί σε πραγματικά γεγονότα».

Hesteyri.jpg

Χέστεϊρε

Και λίγη χριστουγεννιάτικη χρυσόσκονη στο σκοτάδι: Ένα μεγάλο παγοδρόμιο, μια χριστουγεννιάτικη αγορά και εορταστικά events σε διάφορους χώρους είναι μερικά από τα όσα συμβαίνουν φέτος τις γιορτές στο Ρέικιαβικ και στα περίχωρα. Ανακάλυψέ τα όλα εδώ: www.visitreykjavik.is

Ταξίδεψε με ένα βιβλίο:

Στο πιο πρόσφατο βιβλίο της Yrsa Sigurdardóttir που κυκλοφορεί στα ελληνικά, το «DNA» (εκδ. Μεταίχμιο), δύο δολοφονίες γυναικών συνδέονται με τα περίεργα μηνύματα που λαμβάνει ένας ραδιοερασιτέχνης. Μοναδικός μάρτυρας είναι η επτάχρονη κόρη του ενός θύματος, και το μυστήριο αναλαμβάνουν να λύσουν ο ντετέκτιβ Χούλνταρ και η ψυχολόγος Φρέγια. Πρόσφατα επανεκδόθηκε και η «Εκδίκηση» (εκδ. Μεταίχμιο). Περισσότερα για τη συγγραφέα και τα βιβλία της θα βρεις εδώ.

10986_03.jpg

 

Νορβηγία: Για ποτό με τον Χάρι Χόλε

«Τη μέρα εκείνη έπεσε το πρώτο χιόνι. Στις έντεκα το πρωί μεγάλες νιφάδες άρχισαν να κατεβαίνουν από έναν άχρωμο ουρανό και να κατακλύζουν τα χωράφια, τους κήπους και τις πελούζες του Ρομερίκε σαν εισβολείς από το διάστημα». («Ο χιονάνθρωπος», Jo Nesbo, εκδ. Μεταίχμιο)

Οι τυπικοί επισκέπτες της Νορβηγίας κάνουν κρουαζιέρα στα φιόρδ, ανακαλύπτουν την υπέροχη φύση των νησιών Lofoten, ακολουθούν τη διαδρομή Όσλο-Μπέργκεν με τρένο, μια από τις ωραιότερες του κόσμου, και φυσικά επισκέπτονται την πρωτεύουσα, το Όσλο, όπου περπατούν στην πολύβουη οδό Bogstadveien, απολαμβάνουν την αρχιτεκτονική της πόλης και θαυμάζουν μουσεία όπως το Viking Ship με το τέλεια ανακατασκευασμένο πλοίο των Βίκινγκς. 

Όμως οι λάτρεις της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας προτιμούν να επισκεφτούν τη Νορβηγία στη διάρκεια του χειμώνα, όταν το Όσλο σκεπάζεται από χιόνι και υπάρχει πάντα η πιθανότητα από κάποια αυλή ένας χιονάνθρωπος να τους παρακολουθεί με απειλητικό βλέμμα. Και σίγουρα βάζουν στις προτεραιότητές τους μια θεματική ξενάγηση στην πόλη στα βήματα του Χάρι Χόλε, την οποία κάνουν είτε σε οργανωμένα γκρουπ (online κρατήσεις εδώ) είτε μόνοι τους, με οδηγό τη σειρά αστυνομικών βιβλίων όπου πρωταγωνιστεί ο θρυλικός ήρωας του Jo Nesbo.

Oslo.jpg

Όσλο

Δεν δυσκολεύονται να βρουν τα στέκια του Χάρι Χόλε, γιατί ως κλασικός μπάτσος έχει τις εμμονές του. Γευματίζουν μαζί του στο εστιατόριο Schroder, επιλέγοντας ένα τραπέζι κοντά σε παράθυρο για να έχουν αρκετό φως για να διαβάσουν την εφημερίδα τους, και πίνουν ένα ποτό στην Underwater Pub. Περνούν από την πλατεία Egertorget, η οποία εκτός του ότι είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης, καθώς βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα δραστήρια εμπορική ζώνη, εμφανίζεται επιπλέον σε πολλά βιβλία του Nesbo και αποτελεί το σκηνικό για έναν φόνο στον «Κοκκινολαίμη». 

Οι λάτρεις του σκανδιναβικού νουάρ και του Χάρι Χόλε επισκέπτονται το νεκροταφείο του Όσλο Var Frelsers Gravlund, απόλυτα όμορφο και απόλυτα στοιχειωμένο μαζί, γιατί από μια νουάρ περιπλάνηση δεν θα μπορούσε να λείψει ένα νεκροταφείο, αλλά και επειδή εδώ βρίσκονται οι τάφοι σπουδαίων Νορβηγών όπως του Έντβαρτ Μουνκ (ζωγράφου του εμβληματικού πίνακα «Η κραυγή») και του θεατρικού συγγραφέα Ερρίκου Ίψεν. 

Ακολουθώντας αυτό τον χάρτη, ανακαλύπτουν τις αληθινές τοποθεσίες του βιβλίου «Ο Χιονάνθρωπος» στο Όσλο και στην πόλη Μπέργκεν. Δεν παραλείπουν, φυσικά, να επισκεφτούν και το κτίριο που στεγάζει το διαμέρισμα του Χόλε (Sofies gate 5), όπου υπάρχει ακόμα και το κουδούνι με το όνομα του ντετέκτιβ! 

Υπάρχουν, ωστόσο και αρκετοί οπαδοί του σκανδιναβικού νουάρ που επιλέγουν να επισκεφτούν το Όσλο στις αρχές της άνοιξης, όμως κι αυτοί έχουν έναν πολύ καλό λόγο: Τότε, η νορβηγική πρωτεύουσα φιλοξενεί το Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας (Krimfestivalen, www.krimfestivalen.no). Το επόμενο θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου 2018 και, σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα, θα φιλοξενήσει 67 συγγραφείς από τη Νορβηγία και το εξωτερικό.

gravlund_oslo.jpg

Το νεκροταφείο Var Frelsers Gravlund

Και λίγη χριστουγεννιάτικη χρυσόσκονη στο σκοτάδι: Το Όσλο φοράει τα γιορτινά του και υποδέχεται ένα πλήθος παραστάσεων, συναυλιών και άλλων χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων. Θα βρεις τα πάντα εδώ: www.visitoslo.com

Ταξίδεψε με ένα βιβλίο:

Στο πιο πρόσφατο βιβλίο του Jo Nesbo που κυκλοφορεί στα ελληνικά, με τίτλο «Η δίψα» (εκδ. Μεταίχμιο), ο τελευταίος ήχος που ακούει μια γυναίκα προτού πέσει θύμα δολοφονίας μέσα στο διαμέρισμά της είναι εκείνος του ταιριάσματος στο site γνωριμιών Tinder. Την υπόθεση αναλαμβάνει να διαλευκάνει για ακόμα μια φορά ο Χάρι Χόλε. Περισσότερα για τον συγγραφέα και τα βιβλία του θα βρεις στο jonesbo.gr

08549_03.jpg

 

Σουηδία: Η γοητεία των αντιθέσεων

«Το αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης στραφτάλιζε απαλά στον πρωινό ήλιο. Δεν υπήρχε ούτε συννεφάκι στον ουρανό, οι προσόψεις των σπιτιών σε θάμπωναν με την πολυχρωμία τους στις σχεδόν οριζόντιες αχτίδες του ήλιου...». («Misterioso», Arne Dahl, εκδ. Μεταίχμιο)

Αν βρεθείς ένα χειμωνιάτικο απόγευμα, λίγο μετά τις τρεις που πέφτει ο ήλιος και παγώνει η ανάσα, σε κάποιο ερημικό σοκάκι της Γκάμλα Σταν (Παλιά Πόλη), της μεσαιωνικής συνοικίας της Στοκχόλμης με τα πανύψηλα κτίρια και την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, και δεν ακούς κανέναν άλλο ήχο πέρα από το σφύριγμα του ανέμου και ίσως ένα μακρινό βηματισμό, θα αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι γιατί αυτή η πόλη, παρά τα χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητάς της, έχει γαλουχήσει μερικά από τα σπουδαιότερα ονόματα του συγγραφικού νουάρ για τα δεδομένα όχι μόνο της Σουηδίας αλλά παγκοσμίως.

Ανάμεσα σε αυτά τα ονόματα ξεχωρίζει ο Arne Dahl, όπως είναι το συγγραφικό ψευδώνυμο του κριτικού λογοτεχνίας Γιαν Άρναλντ, ο οποίος με αφετηρία το μυθιστόρημα «Misterioso» έχει υπογράψει μια σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων που εκτυλίσσονται στη Στοκχόλμη. Ο Άρναλντ πιστεύει ότι πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια ιστορία εγκλήματος παίζει η γεωγραφική θέση όπου εκτυλίσσεται και για τη σουηδική πρωτεύουσα έχει πει, χαρακτηριστικά: «Θα μπορούσαμε σχεδόν να πούμε ότι υπάρχουν “γκέτο” στα περίχωρα της πόλης που στεγάζουν τους νέους μετανάστες, από τους οποίους δεν καταφέρνουν πολλοί να βρουν τον δρόμο για το κέντρο. Από τη στιγμή που η Στοκχόλμη είναι φτιαγμένη από νησιά, υπάρχουν φυσικά όρια ανάμεσα στο “μέσα” και το “έξω”».

Πράγματι, η Στοκχόλμη, χτισμένη στη συμβολή της Βαλτικής Θάλασσας και της Λίμνης Μέλαρεν, αποτελείται κατά τα δύο τρίτα από νερό και απλώνεται σε εκατοντάδες μικροσκοπικές κουκκίδες γης. 

stockholm.jpg

Στοκχόλμη

Σε ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του λεγόμενου Αρχιπελάγους της, το Βερμντέ (όπου, μεταξύ άλλων, έχει την κατοικία του ο διάσημος τενίστας Μπγιορν Μπορκ), επέλεξε ένας άλλος σημαντικός Σουηδός συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας, ο Jens Lapidus, γνωστός και ως ο «Σουηδός Τζέιμς Ελρόι», να τοποθετήσει έναν μυστηριώδη φόνο που αρχίζει να ξετυλίγει το νήμα της αφήγησης στο καινούργιο βιβλίο του «Στοκχόλμη» (εκδ. Μεταίχμιο). Ο Lapidus, δικηγόρος στο επάγγελμα, καταπιάνεται συχνά με θέματα μετανάστευσης στα έργα του, ίσως επειδή κι ο ίδιος είναι μετανάστης τρίτης γενιάς. «Η “αληθινή” ανώτερη τάξη, που ζει στο Έστερμαλμ ή σε προάστια όπως το Djursholm, με κοιτάζει παράξενα υποθέτοντας ότι, καθώς είμαι κάπως μελαψός, είμαι ο υπάλληλος καθαριότητας από το Ιράκ».

Τόσο ο Dahl όσο και o Lapidus χρησιμοποιούν τη φόρμα του αστυνομικού για να μιλήσουν για θέματα «μεγαλύτερα» από μια ιστορία μυστηρίου. Για να μπεις λοιπόν για τα καλά στην ατμόσφαιρα των βιβλίων τους δεν αρκεί να περπατήσεις σε ένα χιονισμένο σοκάκι της Γκάμλα Σταν, αλλά πρέπει να γνωρίσεις τη Στοκχόλμη με όλες τις αντιθέσεις της, μέσα από τα μάτια των κατοίκων της. 

Να επισκεφτείς το Μουσείο Βάσα, ουσιαστικά ένα πλοίο του 1628 που ανασύρθηκε μετά από ναυάγιο και συντηρήθηκε εκπληκτικά, αλλά και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, όπου ο Νταλί συνομιλεί με τον Γουόρχολ. Να περπατήσεις την Παλιά Πόλη, ιδανικό σκηνικό για ταινία εποχής (όπου, παρεμπιπτόντως, ο Dahl τοποθετεί στο «Misterioso» την έδρα μιας μυστηριώδους αδελφότητας), αλλά και το Sofo στα νότιά της, που φιλοξενεί τις πιο πρωτοποριακές μπουτίκ και τα πιο μοντέρνα καφέ. 

Να εξερευνήσεις το αριστοκρατικό Έστερμαλμ, έδρα για υπερπολυτελείς κατοικίες και πρεσβείες, αλλά και να βγεις από την πεπατημένη φτάνοντας μέχρι το πολυπολιτισμικό Νορσμπόργκ, όπου σχεδόν το 80% των κατοίκων του είναι μη σουηδικής καταγωγής, έδρα του κτιρίου της αστυνομίας από όπου ξεκίνησε την καριέρα του ο Πολ Γελμ, ο ήρωας του Dahl.

Ωστόσο ένα ταξίδι στη νουάρ Σουηδία δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένο χωρίς μια εξόρμηση στη Φιελμπάκα, τη γενέτειρα της Camilla Lackberg τη «Σουηδέζα Αγκάθα Κρίστι» κατά τη Washington Post– όπου η συγγραφέας τοποθετεί όλες τις ιστορίες της. Μετά από μια διαδρομή 140 χλμ. νότια του Γέτεμποργ συναντάς αυτό το ψαροχώρι, του οποίου οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους χίλιους. Άλλοτε αγαπημένο θέρετρο της Ίνγκριντ Μπέργκμαν, σήμερα προσελκύει πολλούς λάτρεις του σκανδιναβικού νουάρ που συρρέουν, ιδιαίτερα στη διάρκεια του καλοκαιριού, για να δουν από κοντά το αληθινό σκηνικό των βιβλίων της Lackberg. 

Παρά την καρτποσταλική ομορφιά της, με τα κατακόκκινα σπιτάκια με τις επικλινείς στέγες και το λιμανάκι με τα ιστιοφόρα, η Φιελμπάκα «είναι η τέλεια τοποθεσία για μια ιστορία εγκλήματος», όπως έχει υποστηρίξει η ίδια η Lackberg. «Είναι μικρή, γραφική και όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους. Είναι πολύ σημαντικό να κρατάς τα προσχήματα, και ο καθένας έχει να κρύψει κάτι».

Ακόμα και στη διάρκεια του χειμώνα, στη Φιελμπάκα διοργανώνονται θεματικές ξεναγήσεις στα χνάρια των ηρώων της Σουηδέζας συγγραφέα (Murder Mystery Tour, περισσότερες πληροφορίες εδώ). Τον χειμώνα, που τα πάντα ντύνονται στα λευκά, μολυβένια σύννεφα καλύπτουν τον ουρανό και οι άνεμοι αγριεύουν, είναι ευκολότερο να φανταστείς, στη διάρκεια μιας τέτοιας ξενάγησης, ότι το χιόνι βάφεται κόκκινο σε κάποιο από τα σιωπηλά δρομάκια της Φιελμπάκα. Παρόλο που στην πραγματικότητα, σε αυτό το ψαροχώρι δεν συμβαίνει ποτέ τίποτα. 

Ή μήπως συμβαίνει; Γιατί το 2011 ο Σουηδός σκηνοθέτης Daniel Lind Lagerlöf στη διάρκεια των γυρισμάτων μιας σουηδικής τηλεοπτικής σειράς βασισμένης στο έργο της Lackberg, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στη Φιελμπάκα. Και όπως έχει επισημάνει πολλές φορές και η Ομάδα Άλφα, η επίλεκτη ομάδα αστυνομικών του Dahl, δεν υπάρχουν συμπτώσεις.

fjallbacka750.jpgΦιελμπάκα

Και λίγη χριστουγεννιάτικη χρυσόσκονη στο σκοτάδι: Μια χριστουγεννιάτικη αγορά στην Παλιά Πόλη, χριστουγεννιάτικες ξεναγήσεις στη Στοκχόλμη και εορταστικά δείπνα εν πλω είναι μερικά μόνο από τα όμορφα που συμβαίνουν στις γιορτές στη σουηδική πρωτεύουσα. Θα τα βρεις όλα στο www.visitstockholm.com

Ταξίδεψε με ένα βιβλίο:

Στο πιο πρόσφατο βιβλίο του Jens Lapidus που κυκλοφορεί στα ελληνικά, με τίτλο «Στοκχόλμη» (εκδ. Μεταίχμιο), ο αποφυλακισμένος πρώην γκάνγκστερ Τέντι Μάκσουμιτς και η ανερχόμενη δικηγόρος Έμελι Γιάνσον μπλέκονται σε μια απρόβλεπτη περιπέτεια όταν συμβαίνει ένας φόνος σε κάποιο από τα νησιά του αρχιπελάγους της Στοκχόλμης. Περισσότερα για τον συγγραφέα και τα βιβλία του θα βρεις εδώ.

08556_03.jpg


Στο πιο πρόσφατο βιβλίο του Arne Dahl που κυκλοφορεί στα ελληνικά, με τίτλο «Μουσικές καρέκλες» (εκδ. Μεταίχμιο), ο Πολ Γελμ και οι συνάδελφοί του στη διεθνή ομάδα Opcop μοιράζουν τον χρόνο τους ανάμεσα στη Χάγη, τη Στοκχόλμη, την Τοσκάνη και άλλα μέρη του κόσμου, προσπαθώντας να βρουν το νήμα που συνδέει τρεις δολοφονίες σε διαφορετικά σημεία της Ευρώπης. Περισσότερα για τον συγγραφέα και τα βιβλία του θα βρεις εδώ.

09881_03.jpg


Στο πιο πρόσφατο βιβλίο της Camilla Lackberg που κυκλοφορεί στα ελληνικά, με τίτλο «Η μάγισσα» (εκδ. Μεταίχμιο), η είδηση της εξαφάνισης ενός τετράχρονου κοριτσιού πέφτει σαν κεραυνός στη φιλήσυχη κοινωνία της Φιελμπάκα. Περισσότερα για τη συγγραφέα και τα βιβλία της θα βρεις εδώ.

10740_03.jpg

Διαβάστε επίσης

ΤΑΞΙΔΙ

Οι καλύτεροι εναλλακτικοί ευρωπαϊκοί προορισμοί για την καλοκαιρινή σας λίστα

Ενδιαφέροντες προορισμοί που συχνά παραβλέπονται υπέρ πιο δημοφιλών τοποθεσιών

ΤΑΞΙΔΙ

10 λόγοι για να επισκεφτείτε το Άμστερνταμ την Άνοιξη

Το Άμστερνταμ είναι πανέμορφο κάθε εποχή και την Άνοιξη είναι εντελώς παραμυθένιο

ΤΑΞΙΔΙ

Στον παράδεισο που μπορεί να φιλοξενήσει την 3η σεζόν του The White Lotus

Αν φιλοξενήσει εσάς πάντως, σίγουρα θα περάσετε ονειρικά

Προτεινόμενα

CELEBS

Αλέξης Γεωργούλης: «Διαλύθηκα όταν το έμαθα, ήταν κεραυνός εν αιθρία»

Η εξομολόγηση για την καταγγελία εις βάρος του από στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ποιες red flags μπορεί να κρύβει σύμφωνα με το ζώδιό του

Οι μεγαλύτερες κόκκινες σημαίες κάθε ζωδίου

CELEBS

Δήμητρα Ματσούκα - Πέτρος Κόκκαλης: Απόδραση στα Ιωάννινα για το ζευγάρι

Οι φωτογραφίες που ανέβασε στο Instagram η ηθοποιός