Skip to main content

ΤΑΞΙΔΙ

Μάλτα εντυπώσεις

Μάλτα, οι εντυπώσεις μας. Μεσογειακή, μεσαιωνική, κεφάτη, ξενύχτισσα, οικονομική και άκρως πολιτισμένη. 


Τζίνα Σπάρτακου

Οι θετικές εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη. Το νησί των ιπποτών είναι πολύ ωραιότερο και πολύ πιο συναρπαστικό από ότι το φανταζόμουν και ανυπομονώ να σας ξεναγήσω…

maltaena.jpg

Mdina: την ονομάζουν και σιωπηλή πόλη, είναι η παλιά πρωτεύουσα του νησιού και κατοικείται από το 700 π.χ. Για να μπεις μέσα διασχίζεις κάτι τεράστιες πύλες  και είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά της.  Μια μεσαιωνικού χαρακτήρα οχυρωμένη μεντίνα. Είναι τόσο γραφική που έλιωσα στο περπάτημα.

Οι εντυπώσεις μας από τη Μάλτα

Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από τις τουαλέτες του αεροδρομίου, τα παρτέρια των δρόμων και τα ταξί: Ε, λοιπόν οι τουλέτες άστραφταν, όλα μα όλα, τα παρτέρια ήταν φυτεμένα με κόκκινα λουλουδάκια και στα ταξί είχαν το εξής τέλειο σύστημα: υπήρχε ένα γραφείο ταξί, σαν περίπτερο, σε κάθε κεντρικό σημείο. Έλεγες που θέλεις να πας, πλήρωνες εκεί και έπαιρνες από μπροστά το ταξί σου.

 

maltadio.jpg

Τα ξύλινα μπαλκόνια: άλλοι λένε οτι έχουν τούρκικη, άλλοι αραβική και άλλοι ισπανική καταγωγή. Τα ξύλινα μπαλκόνια που καλύπτονται με τζάμια, βάφονται σε όλα τα χρώματα και είναι από τα πιο χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία της Μάλτας.

 

maltatrio.jpg

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Ιωάννη: μπαίνεις μέσα και μένεις με το στόμα ανοιχτό, καθώς όλος ο μπαρόκ ναός που φιλοξενεί τους τάφους 400 ιπποτών και δύο εκπληκτικούς Καραβάτζιο, μοιάζει μάλλον με μουσείο. Εντυπωσιακά ζωγραφισμένος και στολισμένος, από τα μαρμάρινα δάπεδα μέχρι τους θόλους της οροφής.

 

maltatessar.jpg

Όλο το παραλιακό μέτωπο της Valetta είναι καταπληκτικό: περπατήσαμε, πήραμε βάρκες, πήραμε και το αστικό λεωφορείο και κάναμε βόλτες πάνω κάτω για να καταφέρουμε να δούμε όσο πιο πολλά μπορούμε.

Στο St. Julian’s δέκα λεπτά μακριά από το ιστορικό κέντρο της Valletta, μπορείς να κάνεις ωραιότατο μπάνιο στη θάλασσα, (εντάξει σαν την Χαλκιδική δεν είναι), να γνωρίσεις παρέες με Ιταλούς και να ξενυχτήσεις στα εστιατόρια και τα μπαράκια που είναι γεμάτα και μπιτάτα, αγκαλιά με το ποτό σου που το σερβίρουν όχι σε ποτήρι, αλλά σε κανάτα...

 

maltapent.jpg

Την τελευταία μέρα στην Valletta, είχε πάρα πολύ ζέστη και εκεί που περπατούσα, μου ήρθε ένα ξαφνικό, παχύ κύμα δροσιάς από την είσοδο ενός καταπληκτικού κτηρίου. Ήταν μια υπέροχη ψηλοτάβανη λέσχη που δροσιζόταν από μεγάλους ανεμιστήρες και εκεί τράβηξα τα δύο τελευταία κλικ.

 

Διαβάστε επίσης

ΤΑΞΙΔΙ

Σαββατοκύριακο στο Μιλάνο: ιδέες για να περάσετε υπέροχα

Πώς να αξιοποιήσετε το 48ωρό σας για να απολαύσετε περισσότερο αυτή την πανέμορφη πόλη

ΤΑΞΙΔΙ

4 ευρωπαϊκά ξενοδοχεία με ιδιαίτερο χαρακτήρα που δεν πρέπει να χάσετε

Τίποτα δεν ξεκουράζει τον νου και δεν διευρύνει το ανθρώπινο πνεύμα όσο τα ταξίδια.

ΤΑΞΙΔΙ

Οι καλύτεροι εναλλακτικοί ευρωπαϊκοί προορισμοί για την καλοκαιρινή σας λίστα

Ενδιαφέροντες προορισμοί που συχνά παραβλέπονται υπέρ πιο δημοφιλών τοποθεσιών

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department