Skip to main content

ΤΑΞΙΔΙ

#Vanlife: Διακοπές πάνω σε 4 ρόδες!

Οδηγός επιβίωσης για καλοπερασάκηδες.



Ο Πάρης είχε πάντα μια τρέλα με οτιδήποτε φτιαχτό. Σύγχρονος τσαγκάρης στο επάγγελμα, τα χέρια του πιάνουν από σόλες και τανάλιες, μέχρι βίδες και αυτοκίνητα. Έτσι, μια μέρα από εκείνες τις ζοφερές της καραντίνας, αποφάσισε να πάρει το βανάκι του μπαμπά του και να το μετατρέψει σε κινούμενο ενοικιαζόμενο δωμάτιο. Στην αρχή ήμουν διστακτική, ως γνωστή καλοπερασάκιας, αλλά για χάρη του και βλέποντας τα νησιά να απομακρύνονται ως ιδέα μέσα στις άφταστες τιμές τους, είπα φέτος να δοκιμάσω τη ζωή στο βαν για περισσότερο από μια νύχτα. Και έτσι κι έγινε. Το βανάκι πάρκαρε λίγο πριν την έξοδο της πόλης στα Lidl για να γεμίσει με προμήθειες κι εγώ άρχισα να ανατρέχω στον λαβύρινθο των σκέψεων που με οδήγησαν σ’ αυτήν την κάπως παράδοξη απόφαση.

Πριν από μια βδομάδα, ο Πάρης μου τηλεφώνησε για να με πείσει να πάμε διακοπές με το van. Τα πρώτα λεπτά φάνηκα σχεδόν ενθουσιασμένη, πιστεύοντας πως θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια άκρως ενδιαφέρουσα εμπειρία, και λίγο μετά, άρχισαν οι δισταγμοί, σκεπτόμενη ότι θα μπορούσε να αποτελέσει παράλληλα και ένα τεράστιο λάθος. Όμως από την άλλη, σκρολάροντας σε ιδιαίτερα ελκυστικές φωτογραφίες με το hashtag #vanlife, συνειδητοποίησα ότι πολλές φορές η δυσφορία μπορεί να είναι αναπόφευκτη, αλλά η ταλαιπωρία είναι ευτυχώς προαιρετική. Άσε που η έλλειψη ανέσεων δεν αναιρεί και τα θετικά της εμπειρίας – οι αφοσιωμένοι στο κίνημα #vanlife πιθανότατα θεωρούν ότι αυτό είναι ένα δίκαιο τίμημα για έναν τρόπο ζωής χωρίς περιορισμούς. Και η αλήθεια είναι πως επικροτώ αυτήν την επιλογή, όσο άβολη κι αν είναι, γιατί τους επιτρέπει να ζήσουν τη ζωή με τους δικούς τους όρους. Είναι και μια ευκαιρία να δω για πρώτη φορά τον εαυτό μου εκπληκτικά χαλαρό μπροστά σε εκατοντάδες αφορμές να παραπονεθώ και να γκρινιάξω.

«Ας το κάνουμε, κι όπως βγει», συμφώνησα αποφασισμένη, σκεπτόμενη με κάποια αβεβαιότητα πως θα είναι οι φετινές μου διακοπές. Και έτσι φτάσαμε ως εδώ. Αυτήν την καυτή Αυγουστιάτικη Δευτέρα, όπου βρισκόμαστε με ένα van στο πάρκινγκ των Lidl, έτοιμοι να φουλάρουμε με όλα τα απαραίτητα. Το να ζεις σε ένα van για μερικές μέρες προϋποθέτει ότι κάθε φυσικό αγαθό που διατηρείς έχει κι έναν ειδικό σκοπό, ειδάλλως δεν αξίζει τον πολύτιμο χώρο που καταλαμβάνει. Είναι ουσιαστικά μια άσκηση αναγκαστικού μινιμαλισμού. Αλλά δεν το λες και άσχημο! Το ρητό, «the more things you own, the more they own you», αποδεικνύεται κάπου εδώ απολύτως αληθινό. Ξεκινάμε, λοιπόν, τον εφοδιασμό!

van-2

Ναι μεν, κάνουμε την επανάστασή μας, αλλά τα αντηλιακά μας με δείκτη προστασίας +50 καθώς και τα αντικουνουπικά μας δεν τα διαπραγματευόμαστε, γι’ αυτό και μπαίνουν στο καλάθι πρώτα-πρώτα. Ηλεκτρικό ψυγείο, τραπέζι camping για υπαίθριο lunch και υπνόσακοι, φυσικά. Μπορεί ο Πάρης να έχει κάνει το βανάκι τετράστερο, αλλά μια άνεση παραπάνω δεν βλάπτει. Κουτάλια και πιρούνια μιας χρήσης, μια γκαζιέρα και ένα τηγανάκι να τα πάρουμε, να μην τα πάρουμε; Γιατί εκτός από ντολμαδάκια, σαρδέλες, τόνο, παξιμάδια, τσιπς και κριτσίνια, θέλουμε και το φρεσκομαγειρεμένο. Στα προϊόντα «Νώμα» βρήκαμε το κουσκουσάκι από το Μέτσοβο, που σοταρισμένο με ελαιόλαδο Χανίων και μία κονσέρβα κονκασέ ντομάτα θα συνοδεύσει υπέροχα τα φρέσκα ψαράκια που θα ψαρεύει ο Πάρης! Εκτός από το ψυγειάκι, για μπύρες και νερά, θα πάρουμε και ένα θερμός για αναζωογονητικά πρωινά smoothies με φρέσκα λαχανικά και φρούτα κάθε λογής. Γιατί είμαστε και της υγιεινής! Ότι λαχανικά μας περισσέψουν, θα γίνουν ένα κλασικό αγαπημένο, λαδερό μπριάμ, ενώ μια κριθαροκουλούρα Κρητικιά θα βουτηχτεί στο περίσσιο λάδι. Αχ το καλοκαιράκι!

«Φτάνουν, βρε Πάρη!», αναφωνώ σκεπτόμενη πως για τρεις μέρες διακοπών πήραμε αρκετά. Και φεύγουμε για το ταμείο! Και να που οι μέρες των διακοπών από τρεις γίνονται ξαφνικά έξι. Κι είναι τόσο απολαυστικές, όσο και οι γεύσεις που συνοδεύουν κάθε χιλιόμετρο. Κι εκεί στην έκτη μέρα, στεκούμενοι μπροστά στην αυτοσχέδια «κουζίνα» του van, συνειδητοποιούμε ότι οι προμήθειες τελειώνουν και σχεδόν αντανακλαστικά βγάζουμε ταυτόχρονα τα κινητά μας για να ψάξουμε στον χάρτη το κοντινότερο Lidl. Και το βρίσκουμε! Κι αυτή τη φορά, ξέρουμε ακριβώς τι να πάρουμε. Γιατί όταν ξέρεις ακριβώς τι χρειάζεσαι και μπορείς να τα βρεις όλα σε ένα μέρος και στις καλύτερες τιμές, λύνονται τα χέρια, αλλά και οι αναστολές σου. Και τότε είναι που μπορείς να ξεκινήσεις την επόμενη μεγάλη περιπέτεια. Διακοπές καθ’ οδόν, λοιπόν, και καθ’ οδόν για διακοπές για όσο μας αντέξουν οι 4 ρόδες!

van-3

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΤΑΞΙΔΙ

Στον παράδεισο που μπορεί να φιλοξενήσει την 3η σεζόν του The White Lotus

Αν φιλοξενήσει εσάς πάντως, σίγουρα θα περάσετε ονειρικά

ΤΑΞΙΔΙ

Dolce Vita στη Ρώμη

Πώς να απολαύσετε τη γλυκιά ζωή στην αιώνια πόλη!

ΤΑΞΙΔΙ

Απολαύστε ένα Σαββατοκύριακο στη Σεβίλλη

Μια υπέροχη πόλη της Ισπανίας που αξίζει να ανακαλύψετε

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.