Οι κανόνες της... ελευθερίας

Ετοιμάζεσαι για (ελεύθερο) camping; Αυτά είναι τα 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις!

Γεωργία Κοντού

Το ελεύθερο κάμπινγκ, παρότι έχει κυνηγηθεί τόσο πολύ, εξακολουθεί να αποτελεί την πιο άμεση σχέση που μπορεί να έχει κανείς με τη φύση, το βουνό ή τη θάλασσα. Ακολουθώντας πολύτιμες οδηγίες και με σεβασμό στο περιβάλλον και τον διπλανό μας, θα απολαύσεις σίγουρα και αυτό το καλοκαίρι.

1. Φρόντισε να φτάσεις πριν βραδιάσει: Ειδικά εάν είσαι αρχάρια, προγραμμάτισε να φτάσεις μέρα στην τοποθεσία όπου θα στήσεις. Σίγουρα το να προσπαθείς να βγάλεις άκρη πεσμένη στα τέσσερα με τον φακό σφιγμένο στα δόντια δεν θα ήταν η καλύτερη πρώτη εμπειρία σου στο κάμπινγκ. Κάνε μία πρόβα στο σπίτι σου πριν ξεκινήσεις. Θα αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως το να καταλάβεις ότι λείπει κάτι από τα εξαρτήματα της σκηνής (π.χ. μπανέλες – ω ναι, έχει συμβεί…). Για καλό και για κακό, πάρε μαζί σου μερικά πασαλάκια ακόμα, για το ενδεχόμενο να χαθεί ή να στραβώσει κάποιο.

2. Κατάλληλα και ακατάλληλα μέρη για να στήσεις: Δεν χρειάζεται να στήσεις σε πολυσύχναστη παραλία τον Αύγουστο… Είναι βέβαιο ότι θα «σου την πουν»… Επίσης, ποτέ σε χωράφια άλλων, σε ιδιωτικούς χώρους, σε αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ. Διάλεξε μια ήσυχη παραλία, χωρίς πολύ κόσμο, στήσε σκηνή στην άκρη της, και δεν θα σε ενοχλήσει κανείς.

3. Καθάρισε το έδαφος από πέτρες και ξύλα, ώστε να το κάνεις όσο το δυνατόν πιο ομαλό και επίπεδο. Μην επιλέξεις κατηφορικό έδαφος γιατί το βράδυ θα τσουλάς προς την κάτω μεριά της σκηνής! Εάν δεν είναι επίπεδο, τουλάχιστον προσπάθησε να το διαμορφώσεις κάπως. Προσοχή: Δεν κόβουμε σπάνια φυτά, δεν ξεριζώνουμε δέντρα, κλαδιά κ.λπ. Πρώτα απ’ όλα σεβασμός στο περιβάλλον.

4. Φρόντισε να μη στήσεις σε λακκούβα, γιατί θα βρεθείτε να κολυμπάτε σε περίπτωση βροχής… Επίσης μη στήσεις δίπλα στη θάλασσα και σας πάρει κανένα κύμα από κακοκαιρία ή μεγάλο πλοίο!

5. Βρες από πού ανατέλλει ο ήλιος και οχύρωσε τη σκηνή σου για σκιά από εκείνη την πλευρά. Αν βρεις φυσική σκιά, θα σου δώσει λίγες ώρες παραπάνω πρωινού ύπνου. Διαφορετικά, βάλε ένα πανί για τέντα πάνω από τη σκηνή, που θα σε προστατεύσει κάπως από το φως. 

6. Εάν μπορείς να βρεις ένα σημείο προστατευμένο από τον άνεμο, θα ήταν καλό να έχεις την πόρτα της σκηνής σου εκεί. 

7. Εάν δεν καταφέρεις να βρείς την κατάλληλη θέση, μην απογοητεύεσαι. Μείνετε σε κάποιο διαθέσιμο σημείο για ένα-δυο βράδια, και έχε τα μάτια σου ανοιχτά μήπως απελευθερωθεί μια καλύτερη καβάτζα!

8. Πρόσβαση σε νερό: Καλά τα απομακρυσμένα σημεία, μακριά από κάθε είδος πολιτισμού, όμως μην ξεχνάς ότι δε θα καταφέρεις να παραμείνεις εκεί χωρίς τα απαραίτητα εφόδια νερού. Εάν δεν παρέχεται νερό στο μέρος όπου θα στήσεις (δεν υπάρχουν παντού γάργαρα νερά από πηγές και σίγουρα δεν υπάρχουν πολλοί καλοί δήμαρχοι που να μας έχουν φέρει τις βρύσες στα πόδια μας…), φρόντισε να έχεις υπολογίσει σωστά από πού θα το μεταφέρεις. Για το κουβάλημα, φέρε μαζί σου μεγάλα δοχεία ή συγκέντρωσε πολλά μπουκάλια. 

9. Καθαριότητα: Μάζευε τα σκουπίδια σου και μην ξεχνάς να τα παίρνεις μαζί σου όταν φεύγεις, για να τα πετάξεις σε κάδο. Δεν υπάρχει υπηρεσία αποκομιδής στις παραλίες. 

10. Ασφάλεια: Φύλαξε τα πολύτιμα αντικείμενο στο αυτοκίνητο, ή σε μια τσάντα που θα έχεις πάντα μαζί σου. Είναι κι αυτός ένας λόγος που προτιμάς πολλές φορές να στήνεις κοντά στις υπόλοιπες σκηνές και να μην "ξεμοναχιάζεσαι".

Διάβασε περισσότερα: www.e-camping.gr 

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares