Ταξίδια με παιδιά στο εξωτερικό

Ταξιδιωτικοί προορισμοί με/για παιδιά και πρακτικές συμβουλές. Για ταξίδια με παιδιά στο εξωτερικό.

Γεωργία Κοντού

Αν έχετε κλείσει διακοπές σε οικογενειακό ξενοδοχείο με παιδικές πισίνες και παιδότοπους, την ανυπομονησία τους την έχεις εξασφαλισμένη! Το ίδιο και αν σκοπεύετε να πάτε διακοπές στο χωριό, όπου θα τους περιμένουν ένα τσούρμο φίλοι. Τι γίνεται όμως αν φέτος "τολμήσετε" να διαλέξετε με τον σύντροφό σου έναν πιο "εναλλακτικό" προορισμό, όπως κάμπινγκ στην Ήπειρο ή ένα ταξίδι στο Παρίσι (και σε όλα τα μουσεία της πόλης); Τότε, ίσως έχεις να αντιμετωπίσεις γκρίνια και... στραβομουτσούνιασμα, που θα σου χαλάσουν τη διάθεση προτού καν βγείτε από το κατώφλι του σπιτιού με τις βαλίτσες στα χέρια... Αν όμως ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές, το φετινό καλοκαίρι θα μείνει αξέχαστο -με την καλή έννοια- για όλη την οικογένεια:

Διάλεξε έναν προορισμό που συνδυάζει τα πάντα: Αν δεν έχεις διαλέξει ήδη. Το Παρίσι, για παράδειγμα, είναι μια καλή επιλογή, γιατί και το Λούβρο έχει, αλλά και τη Eurodisney που θα ξετρελάνει τα πιτσιρίκια. 

Ενθάρρυνε τα παιδιά να συμμετάσχουν στον σχεδιασμό του ταξιδιού: Αν έχεις διαλέξει προορισμό, αγόρασε έναν ταξιδιωτικό οδηγό "φιλικό" στην ανάγνωση από παιδιά, π.χ. με μεγάλες φωτογραφίες και μικρά κείμενα. Υπάρχουν μάλιστα και ταξιδιωτικοί οδηγοί για παιδιά, όπως η σειρά "Μικροί οδηγοί πόλεων" της Μαρίζας Ντεκάστρο (εκδ. Παπαδόπουλος), για ηλικίες από 7 ετών. Ξεφυλλίστε τον μαζί και ζήτησέ τους να σου προτείνουν δραστηριότητές που θα βρουν στο βιβλίο. Ίσως εκπλαγείς από τις επιλογές τους.

Αν τα παιδιά σου είναι στην εφηβεία, μπείτε μαζί σε σχετικά ταξιδιωτικά sites: Ακόμη και σε ένα απομονωμένο μέρος της Ελλάδας μπορεί να ανακαλύψουν κάποιο φεστιβάλ ή πάρτι που θα τους "ψήσει" να ακολουθήσουν την οικογένεια. Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, φρόντισε εκ των προτέρων να θέσεις κάποια όρια, για να μην εξελιχθούν τελικά οι διακοπές σε εφιάλτη για τους γονείς...

Δείτε τον προορισμό... μέσα από τον κινηματογραφικό φακό: Πριν από το ταξίδι, αναζήτησε κάποια ταινία που είναι γυρισμένη στο μέρος που θα επισκεφτείτε ή σχετική με αυτό. Ένα πιτσιρίκι π.χ. δεν θα βλέπει την ώρα να βουτήξει με μάσκα σε ένα εξωτικό νησί αφού παρακολουθήσει το "Ψάχνοντας τον Νέμο", ενώ ένα κορίτσι στην εφηβεία θα ανυπομονεί να επισκεφτεί τη Σκόπελο μετά το "Mamma mia".

Δείξε τους φωτογραφίες: Πιθανότατα τα πιτσιρίκια δεν θα ενθουσιαστούν τόσο με εικόνες, για παράδειγμα, από τα ανάκτορα της Κνωσού (εκτός βέβαια αν αγαπούν πολύ την ιστορία) όσο με στιγμιότυπα από κάποιο water park ή από το ενυδρείο της Κρήτης.

Το μέσο (μεταφοράς) αγιάζει τον σκοπό: Αν νοικιάσετε οικογενειακώς ποδήλατα, είτε θαλάσσια είτε ξηράς, αν γυρίσετε μια πόλη με τρενάκι ή ακόμη και με διώροφο τουριστικό λεωφορείο, και ο πλέον αδιάφορος για πιτσιρίκια προορισμός θα γίνει στο μυαλό τους μια συναρπαστική περιπέτεια.

Ασκήσεις επί χάρτου: Για να αποφύγεις την επαναληπτική ερώτηση "Φτάσαμε;", δώσε τους έναν χάρτη κατάλληλο για την ηλικία τους (π.χ. για τα μικρότερα παιδιά με εικόνες των αξιοθέατων και λιγότερες λεπτομέρειες) και γίνε ξεναγός: Σκάρωνε μικρές ιστορίες για ό,τι βλέπετε στη διαδρομή. Έτσι, θα απολαύσουν το ταξίδι και θα ξεχάσουν την ανυπομονησία τους για τον προορισμό.

Για "δύσκολα" αξιοθέατα: Τι κάνεις όμως όταν έρχεται η στιγμή που φτάνετε στην είσοδο ενός μουσείου ή ενός κάστρου με όλη την οικογένεια; Συνήθως τέτοια ιδρύματα έχουν προνοήσει και για επισκέψεις από οικογένειες. Ζήτησε λοιπόν από τον σύζυγό σου να πάει με τα παιδιά στην αίθουσα με τα διαδραστικά παιχνίδια ενώ εσύ θα θαυμάζεις τα εκθέματα, ή αγόρασε στον γιο σου ένα πλαστικό σπαθί για να το παίζει ιππότης ενώ θα περπατάτε μέσα στο κάστρο.

Πηγή: LonelyPlanet.comAbout us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares