Skip to main content

WELLNESS

Η ζωή έχει χιλιάδες τρόπους για να περάσεις το χρόνο σου από όσους τα social media

Στην εποχή του FOMO, εσύ διάλεξε το άγχος του να προλάβεις να ζήσεις πολλές εμπειρίες ζωής


Κατερίνα Ανδρομιδά

Από τα πιο μεγάλα κεφάλαια συζήτησης και από τα πιο juicy για να καταλήξουν σε διαμάχη σε ένα τραπέζι (προ covid τουλάχιστον), σε ένα τηλεφώνημα ή μια συνομιλία. Ήρθαν για να μείνουν και η αλήθεια είναι πως μας προσφέρουν ευκολίες, όταν για παράδειγμα συγγενείς και φίλοι βρίσκονται πολύ μακριά μας ή όταν σε περιόδους όπως αυτή της καραντίνας, ίσως να μη μπορείς να δεις τους κοντινούς σου με άλλο τρόπο, παρά μόνο μέσω μίας κλήσης στο messenger ή το skype. Πέρα όμως από το ότι μας λύνουν τα χέρια σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι και αρωγοί κακών συνεπειών στη κοινωνική μας ζωή.

Αν άλλες εποχές άφησαν πίσω τους διανοούμενους και καλλιτέχνες, η δική μας (χωρίς ίχνος κυνισμού) αφήνει στο διάβα της YouTubers. Και αυτή μπορεί να είναι μία θλιβερή διαπίστωση. Δεν μπορούμε παρόλα αυτά να μην αναγνωρίσουμε τη δύναμη που έχουν τα social media για τη διάδοση σημαντικών γεγονότων, εκδηλώσεων και προγραμμάτων που δεν θα γίνονταν γνωστά διαφορετικά. Και με αφορμή αυτή τη διαπίστωση ας συμφωνήσουμε και σε κάτι άλλο. Εμείς δίνουμε στα μίντια τη δύναμη που θέλουμε. Άλλοι τα εντάσσουν στη ζωή τους σε φυσιολογικά όρια διευκολύνοντας την επικοινωνία  και τη δουλειά τους. Το πρόβλημα εντοπίζεται όταν αυτά καταδυναστεύουν όλη την καθημερινότητα ενός ανθρώπου αφήνοντάς τον άπραγο και ανυποψίαστο απέναντι στη ζωή έξω από αυτά.

Οι επιπτώσεις είναι πολλές και δεν φτάνουν ούτε δύο ζωές για να τις σκιαγραφήσουμε. Αξίζει όμως να ρίξουμε τα φώτα μας σε όλα αυτά που έχουμε να κερδίσουμε εφόσον παραστρατήσουμε από τους όρους των Social media και πάρουμε κάποιες υγιείς αποστάσεις. Σε μία εποχή που πολλοί χρήστες εφαρμογών όπως του Instagram και του Facebook εμφανίζουν το σύνδρομο FOMO (πρόκειται για ένα σύνδρομο που εκδηλώνεται με το αίσθημα του άγχους ότι αν λείψεις από τα μίντια για ορισμένο διάστημα, θα ''χάσεις'' επεισόδια από τις ζωές των φίλων σου), μήπως τελικά η ύπαρξη κάτι τέτοιου θα' πρεπε να μας θορυβήσει,  να αποστασιοποιηθούμε λίγο από τις ιστορίες, τα φίλτρα και τις αντιδράσεις;

Μήπως αν εφαρμόζαμε ανίστροφη ψυχολογία και αποχωριζόμασταν εμείς τα social media να απολαμβάναμε τον χρόνο πιο ποιοτικά; Με περισσότερες αυθεντικές κουβέντες, με βελτιωμένη ποιότητα ανθρώπινης πραγματικής επαφής και με περισσότερη αποδοτικότητα στη δουλειά; Κι όλα αυτά θα τα παίρναμε πίσω εις διπλούν σε βαθμό απόλαυσης, εφόσον το καθιερωμένο διάλειμμα από το μεσημεριανό break στη δουλειά για φαγητό μέχρι τα τελευταία λεπτά πριν κοιμηθούμε τα αφιερώνουμε σε σκρολάρισμα (!) Οι τρόποι για να γεμίσουμε τον χρόνο πιο παραγωγικά όταν θέλουμε να αποφορτιστούμε, είναι πολύ πιο ελκυστικοί από το να βυθιζόμαστε στο κρεβάτι μας αγκαλιά με το κινητό.

1. Όλα αυτά τα ''θα'' που άφηνες για αύριο

Πόσες φορές πρόσθεσες σε εκείνη τη λίστα με όλα όσα ήθελες να κάνεις το νέο έτος ταινίες και βιβλία; Πού χρόνος όμως όταν μοιράζονται οι ώρες στη δουλειά, στις υποχρεώσεις της σχολής ή στα μίντια; Τώρα είναι η ευκαιρία να αναπληρώσεις με τον πιο ξεχωριστό τρόπο όλο αυτό το κενό.

2. Καραντίνα χωρίς social media, γίνεται

Η κλεισούρα ήταν αφορμή για να λιώνουμε ακόμη περισσότερο στις εφαρμογές. Όμως, ακόμη κι αν δεν σου περνάει από το μυαλό πώς θα μπορούσες να αξιοποιήσεις το χρόνο μέσα σε ένα σπίτι, υπάρχούν τρόποι. Λέγεται γενική καθαριότητα, η οποία αποδεδειγμένα σε εκτονώνει και για τους πιο προχωρημένους υπάρχει και η ανακαίνιση. Ενώ τρως που τρως τις περισσότερες ώρες της ημέρας σπίτι, διαμόρφωσε το χώρο κομμένο και ραμμένο στα γούστα σου...

3. Ώρα για εσένα

Ποιά ήταν η τελευταία φορά που άντεξες έκεινο το σκληροπυρηνικό πρόγραμμα γυμναστικής στο YouTube; Ποιό το τελευταίο βράδυ που έκανες μάσκα αγγούρι στο πρόσωπό σου και ένιωσες τόσο υπέροχα χωρίς λόγο; Ή εκείνη η φορά που αν και αρνητική δοκίμασες το διαλογισμό και αισθάνθηκες πως έιχαν ένα μικρό δίκιο για όσα έλεγαν. Όλα αυτά τα μικρά πράγματα, είναι προθάλαμος για τις μεγάλες εσωτερικές αλλαγές. Μη χάνεις άλλο το χρόνο σου.

4. Χόμπι;

Δεν είναι άθλημα και όλοι μα όλοι έχουμε μέσα μας ένα κρυφό ταλέντο. Άλλοι το ανακάλυψαν στη καραντίνα όταν έπιασαν για πρώτη φορά πινέλα στα χέρια τους και έκαναν θαύματα. Άλλοι ασχολήθηκαν με τα μάτια της κουζίνας για αρχή και κατάλαβαν πόσο αγχολυτική διαδικασία είναι ο μουσακάς. Σίγουρα κάτι βρίσκεται μέσα σου, ψάξ' το. 

5. Στη φύση αδερφές μου

Η πεζοπορία επιτρέπεται, ο περίπατος επιτρέπεται, το ποδήλατο επιτρέπεται. Και τα τρία είναι πανεύκολα, δεν απαιτούν ιδιαίτερες δεξιότητες και σίγουρα τα πρώτα δύο δε χρειάζονται εξοπλισμό. Αρκεί η καλή διάθεση, κι αν δεν υπάρχει αρχικά έρχεται στα πρώτα δέκα βήματα. Δεν είναι το πιο ονειρικό σενάριο ο περίπατος στα ίδια σημεία της πόλης σου, αλλά το περπάτημα κάνει θαύματα μέσα σου και κυρίως στη διάθεσή σου.

6. Κοινωνικότητα-lockdown = 1-0

Ευτυχώς ακόμη δεν διώκεται ποινικά αν συναντήσεις έξω κάποιον φίλο σου. Μία βόλτα για να μοιραστείτε τα όποια νέα σας ή και τα παλιά σας, είναι ό,τι πρέπει για να ξεκολλήσεις από το σπίτι κι από το κινητό σου. Οι μέρες είναι θαυμάσιες από καιρικής άποψης, οπότε εκμεταλλεύσου το...

Και μη ξεχάσεις, να ξεχάσεις το κινητό σου σπίτι!

 

Διαβάστε επίσης

WELLNESS

Afterburn effect: Αυτή είναι η κατάλληλη ώρα για γυμναστική, για να καις λίπος ακόμη και 48 ώρες μετά

Διαλειμματική προπόνηση, καταμερισμένη και κυκλική θα σε σώσουν

WELLNESS

Νέα έρευνα δείχνει ότι η βιταμίνη D είναι ο από μηχανής θεός μας ενάντια στον Covid-19

Τροφές και συνήθειες που πρέπει να εντάξεις στη ζωή σου για να βγεις σώα

Προτεινόμενα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

CELEBS

Στέλλα Φυρογένη: Η ηλικία, o σύντροφος, η ζωή στο χωριό και οι κατάρες

Όσα δεν ξέρουμε για τη «Χάιδω» από τη Γη της Ελιάς

BLOGS

Πολύτιμα πράγματα που μάθαμε διαβάζοντας Λουίς Σεπούλβεδα

Μικρός φόρος τιμής,  σε έναν συγγραφέα που ήξερε να φτιάχνει υπέροχες ιστορίες, με αφορμή τα τρία χρόνια από τον θάνατό του