Skip to main content

FITNESS

Το τρέξιμο σού... κόβει την όρεξη

Τρέξε, Λόλα, τρέξε! 


Μαρία Μυλωνά

Το τρέξιμο είναι ένας τρόπος άσκησης με πολλά οφέλη: μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων και διαβήτη τύπου 2, βελτιώνει τη διάθεση και συμβάλει στην πρόληψη και την καταπολέμηση της κατάθλιψης και ρυθμίζει το άγχος.

Ένα καινούργιο δεδομένο είναι πως η συγκεκριμένη άσκηση συμβάλει στον έλεγχο της όρεξης και την επιλογή πιο υγιεινών τροφών.

Έρευνες έχουν δείξει πως το τρέξιμο μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ραχιοπλευρικού προμετωπιαίου φλοιού, ενός τμήματος του εγκεφάλου που ευθύνεται για τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και τις εκτελεστικές λειτουργίες, όπως η σκέψη και η δράση.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Psychosomatic Medicine, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γούατερλου στον Καναδά αναζήτησαν τις συνέπειες της αντίθετης λειτουργίας, της μείωσης δηλαδή της λειτουργίας του συγκεκριμένου τμήματος του εγκεφάλου.

Στην έρευνα συμμετείχαν 21 νεαρές γυναίκες, 19 έως 26 ετών, που δήλωσαν πως ήταν επιρρεπείς στην κατανάλωση ανθυγιεινών και παχυντικών σνακ, όπως σοκολάτα και τσιπς. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μαγνητικό πεδίο για να μειώσουν τη λειτουργία του ραχιοπλευρικού προμετωπιαίου φλοιού. Αυτό που βρήκαν ήταν πως μετά τη “θεραπεία” οι γυναίκες της έρευνας δήλωσαν αυξημένη όρεξη για φαγητό και υπέκυψαν σε περισσότερα παχυντικά σνακ – ακόμη κι όταν είχαν ως εναλλακτική πιο υγιεινές επιλογές.

Η θεωρία στην οποία κατέληξαν οι ερευνητές είναι πως ο ραχιοπλευρικός προμετωπιαίος φλοιός είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της πείνας και την αντίσταση στην κατανάλωση μη επιθυμητών τροφών. Και αφού προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πως η αεροβική άσκηση και κυρίως το τρέξιμο αυξάνει την αιμάτωση και την οξυγόνωση του συγκεκριμένου μέρους του εγκεφάλου, ο συσχετισμός είναι προφανής.

Τώρα έχετε άλλο έναν λόγο για να φορέσετε τα αθλητικά σας και να γυμναστείτε.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

Διαβάστε επίσης

FITNESS

6 τρόποι με τους οποίους η yoga ενισχύει τη σεξουαλική σου ζωή

Κι όμως, η ενασχόληση μαζί της μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ και το σεξ στην καθημερινότητά σου

FITNESS

Οκτώ τρόποι για να χάσετε λίπος από την κοιλιά

Πώς να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος

FITNESS

5 έξυπνα tips για να καις περισσότερες θερμίδες όσο περπατάς

Το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο προς μια καλύτερη φυσική κατάσταση, αλλά και στην ήπια απώλεια βάρους

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ