Skip to main content

FITNESS

#Fitspo: Η αλήθεια πίσω από τα γραμμωμένα σώματα του Instagram

Μπορεί να σε εμπνέουν να ιδρώσεις, αλλά έχουν και μια άσχημη πλευρά...


Μαριέτα Χριστοπούλου

Αν ασχολείσαι με τη γυμναστική ή αν θες να ασχοληθείς, είναι πολύ πιθανό να έχεις πετύχει στο Instagram φωτογραφίες με το hashtag #fitspo. Εκεί βρίσκεις εκατοντάδες γραμμωμένα σώματα που σε παρακινούν να πας στο γυμναστήριο και εσύ. Και αυτό δεν είναι καθόλου, μα καθόλου κακό. 

Το... άσχημο της υπόθεσης, είναι ότι μερικές γυναίκες που δημοσιεύουν τέτοιες φωτογραφίες, δεν είναι τελικά τόσο υγιείς και χαρούμενες με τη ρουτίνα τους, όσο δείχνουν σε μερικά κλικ. Αυτό προκύπτει, τουλάχιστον, από έρευνα που έγινε στο School of Psychology στο Flinders University της Αδελαΐδας.

Για την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Eating Disorders, οι ειδικοί μελέτησαν 101 γυναίκες που δημοσίευαν τακτικά τέτοιου είδους φωτογραφίες στο Instagram - ξέρεις, πχ μετά τις προπονήσεις, με τη συνοδεία κάποιας εμψυχωτικής φράσης. Μετά, έκαναν μια σύγκριση αυτών των γυναικών με 102 άλλες γυναίκες οι οποίες δημοσίευαν εικόνες από ταξίδια, που επίσης αποτελούν περιεχόμενο που εμπνέει, θεωρείται δηλαδή inspirational.

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι η πρώτη ομάδα είχε κάποια... προβλήματα. Περίπου το 18% των γυναικών, διέτρεχαν τον κίνδυνο να διαγνωστούν με κάποια διατροφική διαταραχή. Το αντίστοιχο ποσοστό στο δεύτερο γκρουπ ήταν 4%. Επίσης, οι γυναίκες της πρώτης ομάδας, ήταν πιο πιθανό να εκφράσουν συναισθήματα ντροπής και κατάθλιψης όταν έχαναν μια προπόνηση - ένδειξη ψυχαναγκαστικής άσκησης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Όπως και να έχει, δεν είναι κακό να αντλείς έμπνευση από καλλίγραμμα σώματα. Αυτό που όμως έχει σημασία, είναι πριν πας στο γυμναστήριο, να συνειδητοποιήσεις ότι δεν είναι στόχος μόνο η εμφάνιση αλλά και η υγεία σου.
 

Διαβάστε επίσης

FITNESS

6 είδη γυμναστικής για να βελτιώσεις την αντοχή σου στη φυσική δραστηριότητα

Τι να ξεκινήσεις για να δεις την αντοχή σου να βελτιώνεται άμεσα.

FITNESS

7 ασκήσεις δαπέδου χωρίς εξοπλισμό για να χάσετε 10 κιλά σε ένα μήνα

Γίνετε 10 κιλά ελαφρύτεροι προσθέτοντας αυτές τις εγκεκριμένες από τους ειδικούς ασκήσεις δαπέδου στη ρουτίνα σας

FITNESS

10 συμβουλές που σίγουρα χρειάζεσαι αν είσαι κι εσύ fitness newbie

Ο δεκάλογος της αρχάριας στη γυμναστική, για να πάνε όλα καλά

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.