Skip to main content

FITNESS

Κάνε τη ζωή σου… ποδήλατο ή πατίνι!

Ο πιο οικολογικός τρόπος μετακίνησης είναι και ο πιο sexy!



Σε πολλές σκηνές της ταινίας του 1956 και «Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα», η Μπριτζίτ Μπαρντό φαίνεται να κάνει όλα τα ανδρικά κεφάλια να γυρίζουν προς το μέρος της στο Saint Tropez όταν σκανδαλίζει τα πλήθη κυκλοφορώντας πάνω σε ένα μπλε ποδήλατο. Όμως και σε πολλές ακόμα κλασικές ταινίες το ποδήλατο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ρομαντικής δράσης που πολλές φορές απογειώνει τον ερωτισμό! Δεν είναι λοιπόν περίεργο που τότε το ποδήλατο παραμένει εκτός από το πιο οικολογικό μέσο μετακίνησης και το πιο σέξι!

Κι είναι και ο καλύτερος τρόπος για να χάσεις αυτή τη στιγμή τα έξτρα κιλά που πήρες στην καραντίνα και να ξαναβρείς τη φόρμα και την αντοχή σου! Για να σε πείσω για τα οφέλη της ποδηλασίας, θα σου αναφέρω και μερικούς ακόμα καλούς λόγους που θα σε κάνουν να θες να κάνεις τη ζωή σου… ποδήλατο (και ναι τα ίδια περίπου ισχύουν και για τη νέα οικολογική μόδα μετακίνησης: το πατίνι). Ειδικά σήμερα που είναι η παγκόσμια μέρα ποδηλάτου - αλλά εσύ καλό είναι να το βάλεις στη ρουτίνα σου κάθε μέρα - ή όσο πιο συχνά γίνεται! 

Κάνει καλό στην καρδιά σου

Το να οδηγείς ένα ποδήλατο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ενισχύσεις την καρδιά σου. Το γεγονός είναι ότι η καρδιακή νόσος είναι ο νούμερο ένα δολοφόνος γυναικών. Το 2015, η American Heart Association κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «κάθε λεπτό στις Ηνωμένες Πολιτείες, η γυναίκα, η μητέρα, η κόρη ή η αδελφή κάποιου πεθαίνει από καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλη μορφή καρδιαγγειακής νόσου (CVD). Περισσότερες από μία στις τρεις γυναίκες ζουν με CVD. Αν και τα ποσοστά θανάτου των καρδιακών παθήσεων μεταξύ των ανδρών έχουν μειωθεί σταθερά τα τελευταία 25 χρόνια, τα ποσοστά μεταξύ των γυναικών μειώθηκαν με πιο αργό ρυθμό. Η τακτική ποδηλασία ως μέρος μιας επίσημης ρουτίνας προπόνησης είναι γνωστό ότι προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του μαστού

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου αναφέρει ότι «πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι σωματικά ενεργές γυναίκες έχουν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από τις ανενεργές γυναίκες. Σε μια μετα-ανάλυση του 2013 για 31 προοπτικές μελέτες, η μέση μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού που σχετίζεται με τη σωματική δραστηριότητα ήταν 12%. Η σωματική δραστηριότητα έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού τόσο στις προεμμηνοπαυσιακές όσο και στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ωστόσο, τα στοιχεία για μια σχέση είναι ισχυρότερα για τον μετεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες που αυξάνουν τη σωματική τους δραστηριότητα μετά την εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από τις γυναίκες που δεν το κάνουν.

Ανεβάζει τα επίπεδα της βιταμίνης D

Εντάξει, οπότε η εισαγωγή της βιταμίνης D στο σύστημά σας δεν είναι άμεσο αποτέλεσμα της ποδηλασίας, αλλά η ποδηλασία έξω μπορεί να είναι! Για να εξηγήσουμε αυτό το σημείο, ας μιλήσουμε για τη βιταμίνη D που «ίσως οι πιο ζωτικές [λειτουργίες της βιταμίνης D] είναι η ρύθμιση της απορρόφησης ασβεστίου και φωσφόρου και διευκολύνοντας τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η λήψη επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D είναι σημαντική για τη φυσιολογική ανάπτυξη και ανάπτυξη των οστών και των δοντιών, καθώς και για τη βελτίωση της αντοχής έναντι ορισμένων ασθενειών.

Δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις σου

Αναρρώνεις από τραυματισμό; Ή αγχώνεσαι μήπως τραυματιστείς κάνοντας ποδήλατο; Οι ειδικοί απαντούν: Είτε αναρρώνεις από τραυματισμό, είτε αναζητάς μια επιλογή cross-training ή ελπίζεις να διατηρήσεις τα γόνατά σου για να τρέξεις στον Μαραθώνιο όταν θα είσαι 85, το ποδήλατο κάνει τα πόδια σου να κινούνται και την καρδιά σου να τρέχει χωρίς να επιβαρύνει τις αρθρώσεις σου. Με άλλα λόγια, η ποδηλασία προσφέρει τα καλύτερα και από τους δύο κόσμους: μπορείτε να ασκήσετε το σώμα σας χωρίς, στη συνέχεια, να το τιμωρήσετε.

Η ποδηλασία δημιουργεί αντοχή

Αφού πήγε στη δουλειά και επέστρεψε στο σπίτι με το ποδήλατό της για πρόβες και (αργότερα) παραστάσεις τριών ωρών παιχνιδιού στο Σέντραλ Παρκ, ο Κέβιν Κλάιν την ρώτησε τελικά γιατί πήρε ποδήλατο μετά από μια τόσο κουραστική και απαιτητική μέρα. Η Μέριλ Στριπ απάντησε: «Πρέπει να ενισχύσω την αντοχή μου». Όπως και οι περισσότερες άλλες ασκήσεις, η ποδηλασία έχει συγκεκριμένες αθλητικές απαιτήσεις αντοχής. Το πλεονέκτημα που προσφέρει είναι ότι κερδίζεις αντοχή χωρίς να χρειάζεται να προπονηθείς σαν ολυμπιονίκης. Μερικές φορές, η μετακίνηση με το ποδήλατο είναι αρκετή για να αυξήσεις την ισχύ των πνευμόνων σου.

Ενισχύει τους μυς σου

Καθώς κάνεις ποδήλατο, θα χρησιμοποιείς σχεδόν όλους τους μυς του σώματός σου. Οι δύο πιο προφανείς μύες είναι η καρδιά και οι μηροί σας. Αλλά σχεδόν όλοι σου οι μύες συμμετέχουν.

Θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ διαπίστωσαν ότι το ποδήλατο για 20-30 λεπτά καθημερινά βοήθησε τα άτομα με αϋπνία να κοιμηθούν δύο φορές πιο γρήγορα και να αυξήσουν τον ύπνο τους σχεδόν μία ώρα.

Μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση

Σήμερα, καθώς θα κάνεις ποδήλατο, θα συναντήσεις μερικούς κινδύνους: λόφους, λακκούβες, πεύκα, συντρίμμια, αδέσποτα ζώα και ίσως αδέσποτα παιδιά (δηλαδή αυτά που πετάγονται από τη μέση του πουθενά!). Αλλά η οδήγηση με ποδήλατο θα αυξήσει την εγρήγορση και τα αντανακλαστικά σου. Κι όταν δεις και τα αποτελέσματα της άσκησης αυτή στο σώμα σας η αυτοπεποίθησή σου θα ενισχυθεί κι άλλο.

Τονώνει το ανοσοποιητικό

Τα φυσικά οφέλη για τις γυναίκες που οδηγούν ποδήλατα είναι πολλά. Ένα από αυτά είναι η αύξηση της ικανότητας του σώματός σου να αποτρέπει τα μικρόβια. Η άσκηση προκαλεί αλλαγές στα αντισώματα και τα λευκά αιμοσφαίρια (τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμούν τις ασθένειες). Λοιπόν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση, υπάρχει μια σύντομη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, η οποία μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη κακών βακτηρίων. Η οδήγηση ποδηλάτου και ο ιδρώτας θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της λοίμωξης πιο αποτελεσματικά.

Είναι διασκεδαστικό!

Το ποδήλατο δεν είναι απλώς μια ευέλικτη άσκηση, αλλά είναι διασκεδαστικό. Είναι εύκολο στο πάρκινγ, ευνοεί την κοινωνική απόσταση. Κι ανάλογα με τον τύπο σου και τις ανάγκες σου υπάρχει ένα ποδήλατο που θα σε ικανοποιεί πλήρως – ή μπορεί και περισσότερα. Αγωνιστικό, κούρσα, πόλης, με ταχύτητες, σπαστό, mountain – σε ένα κατάστημα ποδηλάτων θα σε βοηθήσουν να βρεις ποιο σου ταιριάζει περισσότερο.

Αν ακόμα το σκέφτεσαι, υπάρχουν και μερικές ακόμα εναλλακτικές, όπως τα ηλεκτρικά ποδήλατα, τα ηλεκτρικά πατίνια ή τα πατίνια ενηλίκων.

 

Διαβάστε επίσης

FITNESS

6 είδη γυμναστικής για να βελτιώσεις την αντοχή σου στη φυσική δραστηριότητα

Τι να ξεκινήσεις για να δεις την αντοχή σου να βελτιώνεται άμεσα.

FITNESS

7 ασκήσεις δαπέδου χωρίς εξοπλισμό για να χάσετε 10 κιλά σε ένα μήνα

Γίνετε 10 κιλά ελαφρύτεροι προσθέτοντας αυτές τις εγκεκριμένες από τους ειδικούς ασκήσεις δαπέδου στη ρουτίνα σας

FITNESS

10 συμβουλές που σίγουρα χρειάζεσαι αν είσαι κι εσύ fitness newbie

Ο δεκάλογος της αρχάριας στη γυμναστική, για να πάνε όλα καλά

Προτεινόμενα

CELEBS

Μαριάντα Πιερίδη: Ρομαντική απόδραση στο Λονδίνο με τον νέο της σύντροφο

Το ζευγάρι έκανε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά από σχέση δύο μηνών

ΜΟΥΣΙΚΗ

Πέρα από τη θάλασσα | Ο Παύλος Παυλίδης συναντά τον Γιάννη Μαρκόπουλο

Ψηφιακή πρεμιέρα στο Onassis Channel στο YouTube | 31.03.2024 | 21:00 | Σκηνοθεσία: Χρήστος Σαρρής

CELEBS

Βασίλης Μπισμπίκης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια με την υγεία του

«Είμαι καρδιακός άνθρωπος. Εννοείται ότι αλλάζω τις συνήθειές μου»