Skip to main content

FITNESS

Ποιες ασκήσεις να βάλετε στο πρόγραμμά σας για καλύτερο ύπνο

Η γυμναστική είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας αν πάσχετε από διαταραχές στον ύπνο



Η συχνή γυμναστική έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο για όσες και όσους ταλαιπωρούνται από διαταραχές στον ύπνο. Δεν είναι όμως όλα τα είδη γυμναστικής ιδανικά ώστε να απολαμβάνετε έναν ποιοτικό και σύντομο με το που πέσετε στο κρεβάτι ύπνο. Συνεχίστε να διαβάζετε, λοιπόν, ώστε να δείτε ποιες ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν αν κι εσείς πάσχετε από αϋπνίες ή αν δεν απολαμβάνετε έναν ύπνο χωρίς συνεχείς διακοπές.

Αερόβιες ασκήσεις

Οι αερόβιες ασκήσεις ή cardio συμβάλουν στην αύξηση των αναπνοών κατά τη διάρκειά τους, ενώ αυξάνουν ταυτόχρονα και τους χτύπους της καρδιάς. Κατ’ αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η αρτηριακή πίεση, ενώ μειώνεται και το ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πέρα όμως από τα παραπάνω, η συχνή αερόβια άσκηση για μεγάλες περιόδους μπορεί να βελτιώσεις σημαντικά την ποιότητα του ύπνου, μειώνοντας ταυτόχρονα το αίσθημα υπνηλίας που μπορεί να βιώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, μειώνει τα συμπτώματα άπνοιας, που εμφανίζεται σε πολλούς ανθρώπους που έχουν προβλήματα σχετιζόμενα με τον ύπνο.

Ασκήσεις αντίστασης ή ενδυνάμωσης

Οι ασκήσεις αντίστασης, γνωστές ως ασκήσεις ενδυνάμωσης, επικεντρώνονται στο «χτίσιμο» του μυϊκού συστήματος, που δυναμώνει φυσικά ολόκληρο το σώμα. Οι ειδικοί συστήνουν έναν συνδυασμό αερόβιας άσκησης με ασκήσεις αντίστασης. Μερικές ασκήσεις αντίστασης είναι η άρση βαρών, οι ασκήσεις με λάστιχα, τα push-ups και τα sit-ups.

Αυτού του είδους οι ασκήσεις βοηθούν στην βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν στην μείωση του άγχους, το οποίο ευθύνεται πολλές φορές για την αϋπνία.

Yoga

Η yoga αποτελεί και αυτή ένα είδος άσκησης αντίστασης, η οποία ωστόσο επικεντρώνεται στην στη βελτίωση της στάσης του σώματος, στις ασκήσεις αναπνοών και στον διαλογισμό. Μειώνει σημαντικά το stress, ενισχύει την απώλεια βάρους και μειώνει τον πόνο σε πλάτη και αυχένα.

Η yoga βελτιώνει φυσικά και την ποιότητα του ύπνου, ενώ έρευνες έχουν αποδείξει ότι αυτό συμβαίνει και σε άτομα όπως γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, αλλά και σε άτομα που πάσχουν από ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Διαβάστε επίσης

FITNESS

6 λόγοι για να ξεκινήσεις reform pilates αυτήν την άνοιξη

Μια ιδανική γυμναστική για να «ξυπνήσεις» το σώμα σου από τη χειμερινή ανάπαυση

FITNESS

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το αίσθημα εξάντλησης μετά τη γυμναστική σου

Μην αφήσεις ένα workout session να σου στερήσει την ενέργεια όλης της μέρας

FITNESS

6 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνεις μετά από ένα workout

Τα don’ts που δεν πρέπει να ξεχνάς μετά τη γυμναστική σου, για τα καλύτερα αποτελέσματα στο σώμα σου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;