Τι είναι το cross training και πώς βοηθά το σώμα μας;

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για την κυκλική ή διασταυρούμενη προπόνηση και τα οφέλη της στο σώμα μας

Ναταλία Πετρίτη

Το cross training ή κυκλική ή διασταυρούμενη προπόνηση, είναι μια μέθοδος προπόνησης όπου εναλλάσσονται οι ασκήσεις και οι μύες που χρησιμοποιούνται κάθε φορά. Το πρόγραμμα που ακολουθείται χωρίζεται συνήθως σε σταθμούς, όπου κάθε σταθμός έχει μία ή παραπάνω ασκήσεις που ευνοούν διαφορετικές μυϊκές ομάδες.

Τι ακριβώς προσφέρει το cross training στο σώμα μας

Ενισχύει το μεταβολισμό

Ακολουθώντας τον εν λόγω τρόπο προπόνησης, μειώνουμε το παθητικό διάλειμμα του ασκούμενου, κρατώντας ψηλά τις καρδιοαναπνευστικές απαιτήσεις, δηλαδή τον αερόβιο μηχανισμό ή, με άλλα λόγια, το cardio. Ταυτόχρονα παρέχουμε διάρκεια στη προπόνηση, καθώς οι μύες μας έχουν χρόνο για να ξεκουραστούν

Διορθώνει τις μυϊκές ανισορροπίες           

Με αυτή τη μέθοδο άσκησης έχεις την ευκαιρία να δώσεις έμφαση στα μέρη που το σώμα σου έχει μεγαλύτερη ανάγκη, ακολουθώντας την τακτική της διορθωτικής γυμναστικής για τη στάση του σώματος και τη βελτίωση μυϊκών ανισορροπιών που μπορεί να έχεις.

ti-einai-to-cross-training-2

Σπάει τη ρουτίνα στην άσκηση

Cross training σημαίνει ποικιλία στο καθημερινό πρόγραμμα ασκήσεών σου, γεγονός που ευνοεί αν βαριέσαι σε γενικές γραμμές τη γυμναστική. Η εναλλαγή των μυϊκών ομάδων με τις οποίες ασχολείσαι καθιστά την προπόνηση πιο ευχάριστη και δύσκολα σκιπάρεις τα μαθήματά σου.

Είναι καλύτερο το cross ή το functional training;

Τόσο το cross, όσο και το functional training αρκετές φορές χρησιμοποιούνται στο ίδιο πλάνο προπόνησης και προσφέρουν πολλά στο σώμα μας, με κύριο χαρακτηριστικό τη μυϊκή ενδυνάμωση. Η τελευταία συνιστάται πλέον από όλους τους ειδικούς, είτε είσαι επαγγελματίας αθλητής, είτε κάνεις κάποιο αερόβιο άθλημα για χόμπι. Βάλε λοιπόν τη μυϊκή ενδυνάμωση στο πλάνο γυμναστικής σου, αφού, πέρα από τα λειτουργικά και φυσιολογικά οφέλη, σε συνδυασμό με σωστή διατροφή θα δεις πολλές αλλαγές και στην εμφάνισή σου. 

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares