Skip to main content

FITNESS

Πριν αρχίσεις να γυμνάζεσαι, απάντησε σε ΑΥΤΕΣ τις 7 ερωτήσεις

Θα σε βοηθήσουν να βρεις τη σωστή άσκηση. 


Μαρία Μυλωνά

Η τακτική σωματική δραστηριότητα θωρακίζει τον οργανισμό και συμβάλλει στην βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής σας. Υπάρχουν διαφορετικά είδη φυσικής δραστηριότητας, όπως υπάρχουν και διαφορετικοί άνθρωποι. Το ζητούμενο είναι  η επιλογή της κατάλληλης μορφής άσκησης, ώστε όχι μόνο να ξεκινήσετε  να αθλείστε, αλλά κυρίως να συνεχίσετε καθημερινά με όρεξη και αποτελεσματικότητα! 

Ποια είναι τα κριτήρια για να επιλέξετε έναν τύπο άσκησης;

Η μορφή άσκησης που θα επιλέξετε, θα πρέπει να γίνει με βάση τα ενδιαφέροντά σας, τις ανάγκες σας, τον ελεύθερο χρόνο σας, τις προηγούμενες εμπειρίες σας, τις σωματικές σας δυνατότητες, τα προβλήματα υγείας σας. Είναι σημαντικό να διερευνήσετε πρώτα τον εαυτό σας, να τον γνωρίσετε καλύτερα, να ξεχωρίσετε τα θετικά και τα αρνητικά σας χαρακτηριστικά, και μετά να προχωρήσετε στην κατάλληλη επιλογή. 

1. Είστε τύπος δυναμικός και ανταγωνιστικός; Εάν ανήκετε στην παραπάνω κατηγορία, είναι σίγουρο πως σας αρέσουν τα ομαδικά σπορ και τα ριψοκίνδυνα αγωνίσματα. Μπορείτε να διοχετεύσετε την ορμή σας σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ ή το βόλεϋ, τις πολεμικές τέχνες, τις δραστηριότητες του βουνού (σκι, snowboard, αναρρίχηση, ορειβασία, ποδηλασία βουνού) ή του νερού (θαλάσσιο σκι, κανόε καγιάκ, σερφ, κωπηλασία). 

2. Ανήκετε στην κατηγορία του ήρεμου και χαλαρού τύπου; Τότε είναι σίγουρο πως δεν είναι ανάγκη να ασχοληθείτε με τα παραπάνω. Προσπαθήστε να βρείτε μια δραστηριότητα που σας ταιριάζει και δεν διαταράσσει την ηρεμία σας, όπως ασκήσεις yoga, pilates, μαθήματα ορθοσωμικής, πεζοπορία σε χαλαρό ρυθμό σε διάφορες περιοχές της χώρας. Γίνετε μέλος σε ένα γυμναστήριο και δοκιμάστε ποιο από όλα τα ομαδικά του προγράμματα σας ταιριάζει. Μην διαλέγετε αγχώδεις και ανταγωνιστικές δραστηριότητες, γιατί το μόνο σίγουρο είναι, πως δεν θα τις αντέξετε για πολύ. 

3. Αγχώνεστε υπερβολικά; Το άγχος είναι καθημερινό για εσάς και προσπαθείτε να το καταπολεμήσετε; Ξεκινήστε καθημερινό περπάτημα ή χαλαρό τζόκινγκ σε εξωτερικούς χώρους και προσπαθείστε να το κάνετε με παρέα συζητώντας διάφορα ευχάριστα θέματα. Πάρτε τα ποδήλατά σας και θαυμάστε την φύση ή τις όμορφες γωνίες της πόλης σας. Γραφτείτε σε έναν σύλλογο παραδοσιακών χορών και εκτονωθείτε χορεύοντας και τραγουδώντας. Δοκιμάστε ένα μάθημα pilates ή yoga και δείτε αν σας ταιριάζει και αν σας χαλαρώνει από τις καθημερινές σας σκοτούρες! 

4. Είστε τύπος πρωϊνός, μεσημεριανός ή βραδινός; Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, ακόμα και αυτό θα πρέπει να προβλέψετε! Μην ξεκινήσετε κάτι που αργότερα δεν θα μπορέσετε να το συνεχίσετε λόγω ωραρίου. Καλύτερα να βρείτε μία δραστηριότητα που ανταποκρίνεται στους βιορυθμούς σας και να είστε σίγουροι πως αν δεν αλλάξετε συνταρακτικά τον τρόπο ζωής σας θα καταφέρετε να την συνεχίσετε. 

5. Πόσα χρήματα μπορείτε να διαθέσετε; Δείτε τις ανάγκες σας και τις προτεραιότητες σας και επιλέξτε αυτό που είναι κοντά στα μέτρα σας. Είναι άδικο για εσάς να ξεκινήσετε κάτι που αργότερα δεν θα μπορείτε με τίποτα να συνεχίσετε. Άλλωστε, υπάρχουν δραστηριότητες για όλα τα βαλάντια. Κάντε μία έρευνα αγοράς και ξεκινήστε να ασκείστε με την προϋπόθεση πως θα συνεχίσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

6. Προέρχεστε από τραυματισμό και ψάχνετε τρόπους αποκατάστασης; Αποφύγετε τα έντονα και ριψοκίνδυνα αγωνίσματα. Ξεκινήστε απλές ασκήσεις αποκατάστασης, σε συνεργασία με τον γιατρό, τον φυσικοθεραπευτή και τον γυμναστή σας. Μην βιαστείτε να επανέλθετε στην προηγούμενη αθλητική σας κατάσταση, γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υποτροπής. Κολύμβηση, ήπιο περπάτημα, ποδήλατο, απλές ασκήσεις ενδυνάμωσης, είναι μερικές από τις δραστηριότητες που θα ακολουθήσετε τουλάχιστον στην αρχή της αποκατάστασής σας. 

7. Πάσχετε από καρδιά, υπέρταση, διαβήτη και άλλες παθήσεις; Δεν είναι ανάγκη να τα παρατήσετε όλα και να μείνετε αδρανής και αδιάφορος. Εκτός του ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η άσκηση επιβάλλεται, γιατί θα ωφελήσει την κατάστασή σας, η δραστηριοποίησή σας θα σας βοηθήσει όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχολογικά. Περπάτημα και χαλαρό τζόκινγκ, ποδήλατο, ειδικά προγράμματα για την περίπτωσή σας σε κάποιο γυμναστήριο ή σε κάποιο εξειδικευμένο φορέα, θα σας βοηθήσουν και θα σας αναζωογονήσουν!

Δοκιμάστε, προγραμματίστε, ρωτήστε, κάντε ό,τι είναι δυνατόν για να επιλέξετε τον κατάλληλο τύπο άσκησης. Η σωστή επιλογή θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας και να συνεχίσετε να αθλείστε αδιάκοπα, μακριά από ασθένειες και κακές συνήθειες! 

Πηγή: http://www.mednutrition.gr/

Διαβάστε επίσης

FITNESS

6 τρόποι με τους οποίους η yoga ενισχύει τη σεξουαλική σου ζωή

Κι όμως, η ενασχόληση μαζί της μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ και το σεξ στην καθημερινότητά σου

FITNESS

Οκτώ τρόποι για να χάσετε λίπος από την κοιλιά

Πώς να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος

FITNESS

5 έξυπνα tips για να καις περισσότερες θερμίδες όσο περπατάς

Το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο προς μια καλύτερη φυσική κατάσταση, αλλά και στην ήπια απώλεια βάρους

Προτεινόμενα