Skip to main content

FOOD

Όσο μεγαλώνουμε … τόσο παχαίνουμε;

Το γήρας ού γαρ έρχεται μόνο. Διάβασε πώς επηρεάζει (και) το σωματικό βάρος σου. 


Μαρία Μυλωνά

Όσο μεγαλώνουμε η βιολογική τάση του οργανισμού αλλά και οι συνθήκες ζωής συνήθως έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Το γεγονός αυτό έχει πολλές και διαφορετικές εξηγήσεις. Ας τις δούμε αναλυτικά :

* Μετά τα σαράντα ανά δεκαετία έχουμε μια σταθερή μείωση του βασικού μας μεταβολισμού:  Οι σωματικές αλλαγές και η μείωση του μυϊκού μας ιστού όσο μεγαλώνουμε, οι ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες ιδίως μετά την κλιμακτήριο, αποτελούν αιτίες που επιβραδύνουν το μεταβολισμό και τις καύσεις μας. Για αυτό παχαίνουμε πιο εύκολα ή αδυνατίζουμε πιο δύσκολα

* Όσο μεγαλώνουμε γυμναζόμαστε λιγότερο: Δεν ισχύει για όλους αλλά συνήθως οι αυξανόμενες εργασιακές και οικογενειακές υποχρεώσεις, οι μειωμένες αντοχές κ.α. έχουν ως άμεσο επακόλουθο τη μείωση του χρόνου που αφιερώνουμε στον εαυτό μας και στη γυμναστική μας. Αν σε αυτά συμπεριλάβουμε και τυχών αλλοίωση της ποιότητας των διατροφικών μας επιλογών, τότε έχουμε ένα εκρηκτικό μείγμα, που μπορεί να πυροδοτήσει μια διαδικασία αύξησης του σωματικού μας βάρους, όσο τα χρόνια περνούν.

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι όσο και αν οι υποχρεώσεις αυξάνονται όσο μεγαλώνουμε, η διατροφή μας θα πρέπει πάντα να είναι προσεγμένη και η άσκηση να αποτελεί στοιχείο της καθημερινότητάς μας.

Γιατί ο έλεγχος του σωματικού μας βάρους δεν παρέχει μόνο αισθητική ικανοποίηση, αλλά αποτελεί και μια ασπίδα προστασία έναντι προβλημάτων υγείας που μπορεί να προκύψουν, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, μυοσκελετικά προβλήματα κ..α.

Πηγή: www.neadiatrofis.gr

Διαβάστε επίσης

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

FOOD

Ταχίνι: το πολύτιμο διατροφικό του προφίλ

Θα θες να το τρως κάθε μέρα μόλις διαβάσεις πόσο ωφέλιμο είναι!

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;