Skip to main content

FOOD

ΑΥΤΕΣ οι 4 τροφές «σαμποτάρουν» κρυφά τη δίαιτά σου

Κι έχουν μια γλύκα τόση...


Φύλλις Νικολάου

Δηλώνεις τόσο μεγάλη φαν της υγιεινής διατροφής, που έχεις εκπαιδεύσει τον εαυτό σου να προσπερνά οτιδήποτε γλυκό βρίσκεται στο διάβα σου. Κι ενώ έχεις μάθει –με πόνο ψυχής- να λες «όχι» στις λαχταριστές τούρτες, τα σοκολατάκια και άλλους τόσους γλυκούς πειρασμούς, καμιά φορά αναρωτιέσαι γιατί ο δείκτης της ζυγαριάς δε λέει να ξεκολλήσει. Η αλήθεια είναι ότι, πέρα από τους συνήθεις υπόπτους (ναι, ναι, εννοούμε τα γλυκά που με τόσο κόπο αποφεύγεις), η ζάχαρη παραμονεύει και σε άλλες φαινομενικά «αθώες» τροφές. Μάλιστα, μερικές από τις κρυψώνες της είναι τόσο «καλές» που τις θεωρούμε πέρα για πέρα υγιεινές. Ποιες είναι αυτές; 

Δημητριακά: Μπορεί να είναι το αγαπημένο σου πρωινό, αλλά ορισμένα δημητριακά μπορεί να προσθέσουν στη σιλουέτα τη ζάχαρη που αποφεύγεις να πάρεις από την αγαπημένη σου σοκολάτα. Ορισμένοι τύποι δημητριακών πρωϊνού μπορεί να περιέχουν έως και 25 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα. Για να αποφύγεις αυτό το κρυφό «κακό», βάλε στο μπολ σου κλασικά δημητριακά και, φυσικά, εκείνα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Αν θες λίγη έξτρα γλύκα, εμπλούτισέ τα με λίγα αποξηραμένα φρούτα.

Σάλτσες και σος: Μπορεί να δηλώνεις ότι το αγαπημένο σου φαγητό είναι η σαλάτα, ωστόσο ακόμα και αυτή η αθώα, πράσινη όαση απόλαυσης μπορεί να κρύβει περισσότερη ζάχαρη από όση νομίζεις. Το «κακό» μάλιστα εντοπίζεται στις σος χαμηλών λιπαρών που χρησιμοποιούνται για να δώσουν λίγη γεύση ακόμα στα λαχανικά. Κι αυτό συμβαίνει ακόμα περισσότερο στα light ντρέσινγκ, όπου η ζάχαρη παίζει το ρόλο του αντικαταστάτη των χαμένων –ή καλύτερα: κομμένων– λιπαρών. Για να αποφύγεις αυτήν την παγίδα, δεν έχεις παρά να το ρίξεις στο διάβασμα! Κι όχι, δεν εννοούμε να εντρυφήσεις στη νέα ελληνική λογοτεχνία, αλλά στις ετικέτες τροφίμων όταν επιλέγεις σος για τις σαλάτες σου. Αν αυτές περιέχουν πάνω από 3 γραμμάρια ζάχαρη ανά κ.σ., τότε δεν έχεις παρά να αγνοήσεις το –κυριολεκτικά– γλυκό κάλεσμά τους. 

Γιαούρτι: Ορισμένοι τύποι γιαουρτιού μπορεί να περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από μια ολόκληρη σοκολάτα! Συγκεκριμένα, τα επιδόρπια γιαουρτιού με γεύση ενδέχεται να περιέχουν 29 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα. Αυτό φυσικά, δε σημαίνει ότι από σήμερα πρέπει να εξορίσεις το γιαούρτι από το σπίτι σου. Αρκεί να το προτιμήσεις σκέτο ή να προσθέσεις μόνη σου λίγη ζάχαρη, μέλι, ξηρούς καρπούς ή φρούτα. 

Ενεργειακά ποτά: Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard αποκάλυψε ότι ένα ποτήρι από το αγαπημένο σου ενεργειακό ρόφημα μπορεί να περιέχει έως και 5 κ.γ. ζάχαρη. Με άλλα λόγια, καλό είναι να απολαμβάνεις τα ισοτονικά ποτά μόνο όταν γυμνάζεσαι, για να επωφελείσαι από την ζάχαρη που περιέχουν, για να πάρεις έξτρα ενέργεια και να αυξήσεις τις αθλητικές επιδόσεις σου.

Διαβάστε επίσης

FOOD

Η δύναμη στο πιάτο σου: Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Εκτός από εξαιρετική γεύση, τα σπαράγγια σού προσφέρουν και πολλά οφέλη

FOOD

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε τακτικά κουνουπίδι

Υπάρχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να έχετε τρώγοντας αυτό το ωφέλιμο λαχανικό.

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.