Skip to main content

FOOD

Ω-3 λιπαρά οξέα: Με ποιο τρόπο... ωφελούν σοβαρά την υγεία;

Δεν κάνουν καλό ΜΟΝΟ στην καρδιά! 


Μαρία Μυλωνά

Σίγουρα γνωρίζετε πως τα ω-3 λιπαρά οξέα συγκαταλέγονται στα λεγόμενα «καλά» λιπαρά, καθώς η πρόσληψή τους συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. 

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια, το ερευνητικό ενδιαφέρον γύρω από τις δράσεις των εν λόγω θρεπτικών συστατικών είναι έντονο, με όλο και περισσότερες μελέτες να διευρύνουν το φάσμα της ευεργετικής τους επίδρασης στον οργανισμό και του ρόλου τους στη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη της εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα ονομάζονται και απαραίτητα λιπαρά οξέα, καθώς ο οργανισμός δε μπορεί να τα συνθέσει και συνεπώς πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής. Μεταξύ των πλουσιότερων διαιτητικών πηγών ω-3 λιπαρών οξέων συγκαταλέγονται τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο γαλέος και ο γαύρος και ορισμένοι ξηροί καρποί και σπόροι όπως τα καρύδια, τα πεκάν, τα φουντούκια και ο λιναρόσπορος.

Αδιαμφισβήτητα, η περισσότερο μελετημένη δράση τους αφορά στη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Ειδικότερα, τα ω-3 λιπαρά οξέα συνδέονται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, η οποία φαίνεται ότι διαμεσολαβείται από πολλούς μηχανισμούς, όπως η βελτίωση των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα, η ελάττωση της αρτηριακής πίεσης, η διευκόλυνση της καλύτερης λειτουργίας των αγγείων και η αντιφλεγμονώδης και αντιθρομβωτική δράση τους.

Ωστόσο, σημαντικός αριθμός μελετών δείχνει πως τα οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων δεν περιορίζονται μόνο στο καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς φαίνεται ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και στην πρόληψη του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων χρόνιων νοσημάτων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι εκφυλιστικές νόσοι του νευρικού συστήματος, ορισμένες μορφές καρκίνου και η κατάθλιψη.

Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, γεγονός που καθιστά αναγκαία την επαρκή πρόσληψή τους σε περιόδους όπως η εγκυμοσύνη και η βρεφική και παιδική ηλικία.

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Διαβάστε επίσης

FOOD

Νέα μελέτη του εγκεφάλου συνδέει τη μοναξιά με τη λαχτάρα για ζάχαρη

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικά απομονωμένους μπορεί επίσης να έχουν πιο έντονη λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

Προτεινόμενα

CELEBS

Πέτρος Γαϊτάνος για ομόφυλα ζευγάρια: «Θα πρέπει να στεκόμαστε με σεβασμό»

Η άποψη του τραγουδιστή κι οι θρησκευτικές αντιδράσεις

BEAUTY TIPS

Πώς οι οροί υαλουρονικού οξέος να κρατούν το δέρμα σας ενυδατωμένο

Δώστε στην επιδερμίδα σας αυτή την έξτρα υγρασία

CELEBS

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Άφαντος ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον Χριστό ως παιδί

Κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο Λορέντζο Μονέ