Skip to main content

FOOD

ΑΥΤΕΣ είναι οι 3 τροφές που "απειλούν" τα δόντια σου

...και μέχρι σήμερα το αγνοούσες! 


Μαρία Μυλωνά

Πάγος: Παρότι δεν ακούγεται τόσο τραγικό, πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να μασουλάνε παγάκια – θεωρούν μάλιστα πως αυτή η συνήθεια “καθαρίζει” τα δόντια τους. Δυστυχώς το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο από το επιθυμητό. Το... μασούλημα πάγου μπορεί να αφήσει τα δόντια πιο ευάλωτα και να βλάψει το σμάλτο.

Κολλώδεις τροφές: Τα αποξηραμένα φρούτα θεωρούνται ένα πολύ υγιεινό και θρεπτικό σνακ. Δεν είναι όμως εξίσου ωφέλιμα για τα δόντια. Τέτοιες τροφές με κολλώδη υφή τείνουν να παραμένουν στα δόντια για περισσότερη ώρα από άλλες ενώ όταν παράλληλα είναι και πλούσιες σε σάκχαρα, τότε μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνα και ουλίτιδα. Αν αγαπάτε τις υγιεινές κολλώδεις τροφές, φροντίστε μετά την κατανάλωσή τους να βουρτσίζετε τα δόντια και να τα καθαρίζετε με οδοντικό νήμα.

Ροφήματα: Ο καφές και το τσάι είναι αγαπημένες επιλογές ροφημάτων – και μάλιστα το τσάι συγκαταλέγεται στις πιο υγιεινές. Ωστόσο η καφεΐνη (που υπάρχει στον καφέ, το τσάι και σε πολλά αναψυκτικά) στεγνώνει το στόμα και η μικρότερη παραγωγή σάλιου σημαίνει λιγότερη φυσική καθαριότητα της στοματικής κοιλότητας. Επιπλέον, ο καφές και το τσάι λεκιάζουν και αποχρωματίζουν τα δόντια, ενώ η ζάχαρη που συνήθως περιέχουν δεν είναι ωφέλιμη ούτε για τα δόντια ούτε για τα ούλα μας. Αν δεν μπορείτε να τα αποχωριστείτε, συνοδεύετε κάθε ένα τέτοιο ρόφημα με άφθονο νερό.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

Διαβάστε επίσης

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

FOOD

Φράουλες για πάντα: δες τα σούπερ οφέλη που σου προσφέρουν

Με ελάχιστες θερμίδες, γλυκιά γεύση και εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ, οι φράουλες είναι λατρεία!

FOOD

Τι οφέλη προσφέρει το ακτινίδιο στην υγεία σου

Το ακτινίδιο διαθέτει εξαιρετικό διατροφικό προφίλ και σου φέρνει πολλά οφέλη

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός