Skip to main content

FOOD

Δίαιτα και δυσκοιλιότητα

"Μόλις ξεκίνησα δίαιτα. Και με τη δυσκοιλιότητα τι κάνουμε;" 


Μαρία Μυλωνά

Δεν είναι λίγες οι φορές που η έναρξη μιας δίαιτας απώλειας βάρους συνοδεύεται και από εμφάνιση δυσκοιλιότητας, η οποία προκαλεί ενόχληση και δυσφορία στο άτομο και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής του. Επιπλέον, στην περίπτωση της δίαιτας, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ένδειξη της ζυγαριάς ή και να οδηγήσει σε διακοπή του προγράμματος, εάν το άτομο δε μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Η εμφάνιση δυσκοιλιότητας κατά τη διάρκεια της δίαιτας μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως είναι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, η απότομη αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών, η μείωση του όγκου των κοπράνων εξαιτίας της χαμηλότερης πρόσληψης τροφής ή ακόμη και διάφοροι ψυχολογικοί παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια διαταραχή που στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί με κατάλληλους διαιτητικούς «χειρισμούς».

Ειδικότερα, είναι σημαντικό κατά την έναρξη μιας δίαιτας απώλειας βάρους, η πρόσληψη φυτικών ινών να αυξάνεται σταδιακά, και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που ήταν αρκετά χαμηλή. Επιπλέον, η αύξηση της κατανάλωσης πλούσιων πηγών φυτικών ινών θα πρέπει να συνοδεύεται και από επαρκή πρόσληψη υγρών, καθώς σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης.

Τέλος, η συστηματική κατανάλωση πρωινού γεύματος, η φυσική δραστηριότητα και η κατανάλωση πηγών πρεβιοτικών (ολικής άλεσης δημητριακά, λαχανικά και φρούτα όπως κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, αγκινάρα και μπανάνα, εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα) και προβιοτικών (γιαούρτι, κεφίρ, ξινόγαλα) μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη ή και αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Διαβάστε επίσης

FOOD

Η δύναμη στο πιάτο σου: Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Εκτός από εξαιρετική γεύση, τα σπαράγγια σού προσφέρουν και πολλά οφέλη

FOOD

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε τακτικά κουνουπίδι

Υπάρχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να έχετε τρώγοντας αυτό το ωφέλιμο λαχανικό.

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.