Skip to main content

FOOD

Σαλάτα-σούπα-σάντουιτς: Πόσο διαιτητικά είναι στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;

Εξαρτάται από... σένα! 


Μαρία Μυλωνά

Αν και, σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχουν λάθος τρόφιμα ή φαγητά σε μια δίαιτα -παρά μόνο λάθος ποσότητες-, είναι γεγονός πως ορισμένες κατηγορίες γευμάτων προσφέρουν θερμιδικό …πλεονέκτημα σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους. Έτσι, μια πίτσα, ένα μπέργκερ ή ένα κλαμπ σάντουιτς δε θεωρούνται και τα «καταλληλότερα» τρόφιμα για μια δίαιτα, ενώ από την άλλη, μια σαλάτα ή μια σούπα για παράδειγμα, αποτελούν συχνές επιλογές.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που ένα φαινομενικά «ελαφρύ» γεύμα μπορεί να μας προμηθεύσει με περισσότερες θερμίδες από όσες υπολογίζουμε.

Παρακάτω, λοιπόν, θα δείτε τι πρέπει να προσέχετε σε συνήθεις διαιτητικές επιλογές, ώστε να αποφύγετε την απροσδόκητη αύξηση της ενεργειακής σας πρόσληψης:

Σαλάτες: Μια σαλάτα μπορεί σαφώς να αποτελέσει ένα ελαφρύ γεύμα και παράλληλα πλήρες, όταν σε αυτή προστίθεται μια πηγή πρωτεΐνης χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως για παράδειγμα γαλοπούλα, στήθος κοτόπουλου, τυρί χαμηλών λιπαρών ή αυγό. Ωστόσο, διάφορα υλικά που περιέχουν συχνά οι σαλάτες μπορεί να αυξήσουν σημαντικά το θερμιδικό τους περιεχόμενο. Επομένως, αποφύγετε επιλογές που περιέχουν τυριά ή αλλαντικά πλούσια σε λιπαρά, καθώς και κρεμώδη dressings με βάση τη μαγιονέζα. Ακόμη, δώστε προσοχή στην ποσότητα ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων, κρουτόν ή παξιμαδιών που μπορεί να περιέχει η σαλάτα, καθώς πρόκειται για συστατικά που ενισχύουν μεν τη διατροφική της αξία, αλλά δεν παύουν να προσφέρουν και αρκετές θερμίδες.

Φρέσκα σάντουιτς: Πρόκειται για μια συχνή επιλογή, ειδικά σε περιπτώσεις όπου η διαθεσιμότητα χρόνου μέσα στη μέρα είναι περιορισμένη. Ένα φρέσκο σάντουιτς που παρασκευάζεται με ψωμί ολικής άλεσης και περιέχει τυρί, κάποιο άπαχο αλλαντικό και λαχανικά, μπορεί να αποτελέσει ένα ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα. Ωστόσο, θα πρέπει κανείς να λαμβάνει υπόψιν τόσο τα υλικά που περιέχει ένα σάντουιτς, αποφεύγοντας πλούσια σε λίπος τυριά και αλλαντικά και λιπαρά dressings, καθώς και την ποσότητα που καταναλώνει, αφού ακόμη κι ένα «υγιεινό» σάντουιτς μπορεί να αποδώσει αυξημένα ποσά θερμίδων, όταν καταναλώνεται σε μεγάλη ποσότητα.

Σούπες: Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, μια ζεστή σούπα φαίνεται ιδανική επιλογή για ένα υγιεινό και θρεπτικό γεύμα. Πράγματι, μια σούπα που περιέχει υλικά όπως λαχανικά, όσπρια, κοτόπουλο, ψάρι ή μανιτάρια εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία. Από την άλλη, οι θερμίδες που προσφέρει μια σούπα μπορεί να αυξηθούν κατά πολύ, όταν σε αυτή προστίθενται συστατικά όπως πλούσια σε λίπος αλλαντικά, για παράδειγμα μπέικον ή λουκάνικο, αυξημένη ποσότητα ζυμαρικών ή τυριών ή/και λιπαρές σάλτσες με βάση την κρέμα γάλακτος.

Συνεπώς, αποφύγετε τέτοιου είδους επιλογές, όπως επίσης τυποποιημένες και προπαρασκευασμένες σούπες, οι οποίες περιέχουν και υψηλά ποσά νατρίου.

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Διαβάστε επίσης

FOOD

Η δύναμη στο πιάτο σου: Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Εκτός από εξαιρετική γεύση, τα σπαράγγια σού προσφέρουν και πολλά οφέλη

FOOD

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε τακτικά κουνουπίδι

Υπάρχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να έχετε τρώγοντας αυτό το ωφέλιμο λαχανικό.

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

Προτεινόμενα

ΤΑΞΙΔΙ

Στον παράδεισο που μπορεί να φιλοξενήσει την 3η σεζόν του The White Lotus

Αν φιλοξενήσει εσάς πάντως, σίγουρα θα περάσετε ονειρικά

CELEBS

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Το μήνυμα στην Μαρία Καβογιάννη πριν την πρεμιέρα του Maestro

Θέλει να δουν μαζί την πρεμιέρα του 2ου κύκλου της σειράς

DO IT YOURSELF

Πώς να διαλέξεις και να φροντίσεις το αθλητικό σου σουτιέν

Run baby run, αλλά με τη σωστή υποστήριξη!