Skip to main content

FOOD

Το μυστικό για να αποκτήσεις μυαλό ξυράφι

Δεν είναι τόσο δύσκολο να κάνεις τον εγκέφαλο σου να λειτουργεί καλύτερα. 



Tρώτε μεσογειακά για να σκέφτεστε καλύτερα! Νέα ανασκόπηση επιστημονικών μελετών, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Nutrition, δείχνει πως η κατανάλωση Μεσογειακού τύπου δίαιτας, που περιλαμβάνει υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, μη-επεξεργασμένων δημητριακών, οσπρίων και ξηρών καρπών, χαμηλή κατανάλωση κρέατος και χρήση ελαιολάδου ως κύριου μαγειρικού λίπους, δεν οφελεί μόνο την καρδιά, αλλά και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ειδικότερα, οι ερευνητές αναζήτησαν στη βιβλιογραφία το σύνολο των μελετών που είχαν εξετάσει την επίδραση της Μεσογειακής διατροφής στη νοητική λειτουργία, κατά το διάστημα 2000-2015. Συνολικά, η υψηλότερη προσκόλληση στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής φάνηκε να συνδέεται με βελτίωση της προσοχής και της μνήμης, μείωση του ρυθμού έκπτωσης της νοητικής λειτουργίας και χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης νόσου του Alzheimer.

Μάλιστα, φαίνεται ότι τα παραπάνω οφέλη δεν περιορίζονται μόνο σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς υπήρξαν και μελέτες σε νεαρά άτομα που κατέληξαν σε αντίστοιχα συμπεράσματα. 

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι πιθανοί μηχανισμοί που ευθύνονται για την προστατευτική δράση της Μεσογειακής διατροφής ενάντια στην έκπτωση της νοητικής λειτουργίας είναι πολλοί, και μπορεί να περιλαμβάνουν τη μείωση της φλεγμονώδους απόκρισης, την αυξημένη πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, τη βελτίωση των επιπέδων λιπιδίων, την καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους ή ακόμη και την τροποποίηση της εντερικής μικροχλωρίδας.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε επίσης

FOOD

Η δύναμη στο πιάτο σου: Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Εκτός από εξαιρετική γεύση, τα σπαράγγια σού προσφέρουν και πολλά οφέλη

FOOD

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε τακτικά κουνουπίδι

Υπάρχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να έχετε τρώγοντας αυτό το ωφέλιμο λαχανικό.

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

Προτεινόμενα

CELEBS

Βασίλης Μπισμπίκης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια με την υγεία του

«Είμαι καρδιακός άνθρωπος. Εννοείται ότι αλλάζω τις συνήθειές μου»

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.