Skip to main content

FOOD

Έχει νόημα να κάνεις δίαιτα αποτοξίνωσης;

Διάβασε πριν το ρίξεις στα detox...



Η «αποτοξίνωση» αποτελεί μια ιδιαίτερα δημοφιλή διατροφική τάση, που κατά καιρούς απασχολεί μεγάλη μερίδα του καταναλωτικού κοινού. Η θεωρία πίσω από την έννοια της αποτοξίνωσης υποστηρίζει ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι «ανθυγιεινές» διατροφικές συνήθειες έχουν σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό, οι οποίες θα πρέπει περιοδικά να αποβάλλονται, μέσω της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων ή/και ροφημάτων.

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης ποικίλουν σε διάρκεια και σύσταση και συνήθως χαρακτηρίζονται από κατανάλωση κυρίως φρούτων και λαχανικών -ή χυμών τους- και αποκλεισμό ομάδων τροφίμων όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα προϊόντα δημητριακών.

Στην πραγματικότητα, το ανθρώπινο σώμα διαθέτει πολύ αποδοτικούς μηχανισμούς αποτοξίνωσης, καθώς όργανα όπως το ήπαρ και οι νεφροί είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση παραπροϊόντων του μεταβολισμού και ουσιών που δε χρειάζεται ο οργανισμός. Από την άλλη, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων, βοτάνων ή συνδυασμού αυτών μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητα των εν λόγω βιολογικών μηχανισμών.

Συνεπώς, στόχος θα πρέπει να είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου, το οποίο να παρέχει επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών, που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας και της εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού. Αντίθετα, η εφαρμογή ακραίων ή περιοριστικών διατροφικών σχημάτων όχι μόνο δε βοηθά στην «κάθαρση» του σώματος, αλλά μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην υγεία, όσο και στο σωματικό βάρος.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε επίσης

FOOD

Η δύναμη στο πιάτο σου: Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Εκτός από εξαιρετική γεύση, τα σπαράγγια σού προσφέρουν και πολλά οφέλη

FOOD

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε τακτικά κουνουπίδι

Υπάρχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να έχετε τρώγοντας αυτό το ωφέλιμο λαχανικό.

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

Προτεινόμενα

CELEBS

Γιούλικα Σκαφίδα: Δεν είμαι μονογονεϊκή οικογένεια, απλά δεν έχω παντρευτεί

«Είμαι εδώ για να απαντήσω στον γιο μου σε όλα με θάρρος και αλήθεια»

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 28 Μαρτίου

Δείξτε τη δυναμικότητά σας τολμώντας μικρές αλλαγές για αρχή