Skip to main content

FOOD

Να γιατί στα φιστίκια λέμε... ναι!

Τα ευεργετικά συστατικά που μας δίνουν τα φιστίκια στη διατροφή μας.



Τα φιστίκια αν και τα γνωρίζουμε ως ξηρό καρπό, από τεχνικής άποψης είναι “βοτανικά όσπρια” και σχετίζονται με άλλα τρόφιμα της οικογένειας των ψυχανθών όπως είναι τα μπιζέλια, οι φακές, τα ρεβίθια. 
Ξεχωρίζουν για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε καλά μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία αποτελούν ένα μεγάλο σύμμαχο για μια υγιή καρδιά. Επιπλέον, διαθέτουν μια σειρά από άλλα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Ε, η νιασίνη, το φυλλικό οξύ αλλά και πρωτεΐνες. Μια ακόμα σημαντική ουσία που περιέχετουν είναι η ρεσβερατρόλη, αντιοξειδωτικό που βρίσκεται επίσης και στα κόκκινα σταφύλια.

Γενικότερα στοιχεία μελετών δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί μας κάνουν καλό. Μετααναλύσεις δείχνουν ότι άτομα τα οποία κατανάλωναν τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα ξηρούς καρπούς είχαν 37% μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωνα σπάνια ή καθόλου. Κάθε επιπλέον μερίδα ξηρών καρπών την εβδομάδα σχετίστηκε με μέσο όρο 8.3% μείωση κινδύνου στεφανιαίας νόσου.

είναι όμως και η αντικαρκινική δράση λόγω του συνόλου των ουσιών που περιέχονται στα φιστίκια καθώς η κατανάλωση δυο ή περισσότερες φορές φιστικιών την εβδομάδα συσχετίστηκε με 58% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στις γυναίκες και 27% στους άνδρες.

Τέλος, μια ακόμα σημαντική δράση που προσφέρουν τα φιστίκια είναι η προστασία κατά του Alzheimer λόγω της παρουσίας της βιταμίνης νιασίνης. Σε έρευνα φάνηκε ότι εκείνοι που είχαν πάρει τη μέγιστη δόση νιασίνης μέσα από τις τροφές είχαν 70% λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν τη συγκεκριμένη νόσο.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε επίσης

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

Προτεινόμενα

CELEBS

Ο Έλον Μασκ έκανε σχόλιο στο Twitter/X για την Ελένη Τσολάκη!

«Ένας υπέροχος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

CELEBS

Έλενα Τοπαλίδου: Εντυπωσίασε με τον χορό της σε επίδειξη μόδας

Η σύζυγός του Νίκου Κουρή φορούσε ένα κίτρινο μάξι φόρεμα