
FOOD
Ωμά vs αποξηραμένα φρούτα
Ποιά κερδίζουν τη μάχη της σωστής διατροφής;

Βρίσκεσαι στο σούπερ μάρκετ. Από τη μια τα φρέσκα φρούτα, δελεαστικά τακτοποιημένα, γυαλιστερά γυαλιστερά. Από την άλλη, ράφια γεμάτα συσκευασίες αποξηραμένων φρούτων σε σακουλάκια. Τι να πάρεις;
Τα αποξηραμένα σου αρέσουν γιατί είναι γλυκά και διαρκούν και περισσότερο (σπάνια γιατί τα καταβροχθίζεις). Τα παίρνεις και στη δουλειά και τσιμπάς και μερικά σαν σνακ. Είναι όμως υγιεινά ή απλά νόστιμα;
Στα αποξηραμένα φρούτα, η διαδικασία της ξήρανσης στην οποία υποβάλλονται αφαιρεί πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους.
Επίσης, περιέχουν περισσότερα σάκχαρα και θερμίδες από τα φρέσκα φρούτα.
Έχουν όμως και τα καλά τους:
Έχουν υψηλή συγκέντρωση φυτικών ινών, σιδήρου, σεληνίου και καλίου που βοηθούν στο έντερο και στη μυική και αιματολογική υγεία.
Επιπλέον, εάν σου αρέσει η γλυκιά γεύση, είναι καλύτερο να φας λίγα αποξηραμένα φρούτα παρά ένα γλυκό φουλ στη ζάχαρη και τα λιπαρά.
Συμπέρασμα;
Η μάχη είναι άνιση. Τα φρέσκα φρούτα με τη θρεπτική τους αξία και τις βιταμίνες τους είναι σαφώς η πρώτη σου επιλογή!
Μην απορρίψεις όμως εντελώς τα αποξηραμένα. Τρώγε τα συμπληρωματικά ενώ είναι ιδανική λύση εάν έχεις πρόβλημα
δυσκοιλιότητας ή αναιμίας και υπέρτασης.