Skip to main content

FOOD

Φρούτο μετά το φαγητό: Ναι ή όχι;

Ώρα να μάθεις αν όντως καταστρέφονται τα θρεπτικά τους συστατικά και εμποδίζεται η πέψη.



To διαδίκτυο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρέχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή. Το δυσάρεστο είναι, ότι οι εν λόγω πληροφορίες δεν είναι πάντα έγκυρες και επιστημονικά τεκμηριωμένες, με αποτέλεσμα την παραπλάνηση του κοινού και την εδραίωση λανθασμένων απόψεων και διατροφικών μύθων. Ένας από αυτούς, υποστηρίζει πως τα φρούτα δε θα πρέπει να καταναλώνονται μετά το φαγητό, καθώς έτσι καταστρέφονται τα θρεπτικά τους συστατικά και παράλληλα, εμποδίζεται η πέψη των τροφών. 

Στην πραγματικότητα, το πεπτικό μας σύστημα έχει την ικανότητα να απορροφήσει το σύνολο των θρεπτικών συστατικών ενός γεύματος, από όποια πηγή και αν προέρχονται αυτά. Συνεπώς, η κατανάλωση φρούτου μετά το φαγητό δε «μπλοκάρει» τη διαδικασία της πέψης ούτε οδηγεί σε μείωση της απορρόφησης των ευεργετικών συστατικών του.

Αντίθετα, θα λέγαμε πως οι φυτικές ίνες του φρούτου μπορεί να επιμηκύνουν το χρόνο παραμονής της τροφής στο στομάχι, προσφέροντας υψηλότερο αίσθημα κορεσμού και κρατώντας μας «χορτάτους» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά και συμβάλλοντας στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, ορισμένα συστατικά των φρούτων μπορούν να ενισχύσουν την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών που μπορεί να περιλαμβάνει το γεύμα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τη βιταμίνη C και το σίδηρο φυτικής προέλευσης.

Τέλος, η επιλογή του φρούτου μετά το φαγητό μπορεί συχνά να αποτρέψει την κατανάλωση κάποιου γλυκού, ενώ είναι και μια βολική ώρα για όσους ξεχνούν να καταναλώσουν φρούτα κατά τη διάρκεια της μέρας. 

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε επίσης

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

FOOD

Φράουλες για πάντα: δες τα σούπερ οφέλη που σου προσφέρουν

Με ελάχιστες θερμίδες, γλυκιά γεύση και εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ, οι φράουλες είναι λατρεία!

FOOD

Τι οφέλη προσφέρει το ακτινίδιο στην υγεία σου

Το ακτινίδιο διαθέτει εξαιρετικό διατροφικό προφίλ και σου φέρνει πολλά οφέλη

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός