Κεφίρ: τι είναι και ποια τα οφέλη στην υγεία σας

Κεφίρ: πότε το παίρνουμε, πώς και ποιες οι ιδιότητές του. Ένας πλήρης οδηγός

Μαριέτα Χριστοπούλου

Ας φανταστούμε λίγο ότι παίζεις σε ένα διατροφικό τηλεπαιχνίδι με έπαθλο μια καλύτερη ζωή. Αν η ερώτηση για να φύγεις νικήτρια ήταν για το κεφίρ, είσαι σίγουρη ότι θα την είχες στο τσεπάκι; 

Προφανώς και ξέρεις πολλά για αυτό το μοναδικό superfood. Ξέρεις ότι προέρχεται από γαλακτικές ζυμώσεις. Ξέρεις ότι κάνει πάρα πολύ καλό στο ανοσοποιητικό και στο πεπτικό. Ξέρεις ότι θα σε ωφελήσει να το επιλέγεις καθημερινά. Όμως, σίγουρα υπάρχουν κι άλλες πληροφορίες που το αφορούν και τις αγνοείς. 

Γι' αυτό και εμείς, λοιπόν, θα φροντίσουμε να τις μάθεις και να βγεις κερδισμένη!

#1. Αποκαλείται και "ελιξίριο της ζωής". Αυτό γιατί το 1908 ο Ε.Metchnikoff  παρατήρησε ότι πληθυσμοί του ορεινού Καυκάσου που συνήθιζαν να καταναλώνουν τέτοιου είδους προϊόντα, ζούσαν περισσότερο. Όταν η παρατήρηση αυτή μπήκε στο επιστημονικό μικροσκόπιο βρέθηκε ότι η ευεργετική αυτή δράση, το «μυστικό της μακροζωίας» δηλαδή, οφείλεται σε μικροοργανισμούς (προϊόντα των γαλακτικών ζυμώσεων) που βρίσκονται σήμερα και στο κεφίρ.

#2. Το όνομα του έχει νόημα. “Keyif” στα Τούρκικα  σημαίνει ''καλή αίσθηση''.
 

kefirin.jpg
 

#3. Αρχικά διαδόθηκε για τη χρήση του για την θεραπεία της φυματίωσης και τις ασθένειες του εντέρου και του στομάχου.

#4. Ήταν μυστικό! Παρασκευαζόταν από αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα κυρίως σε σάκους που φτιάχνονταν από δέρματα ζώων ή σε πήλινα αγγεία και ξύλινους κουβάδες από βελανιδιά. Ο τρόπος παρασκευής του για αρκετούς αιώνες κρατιόταν μυστικός, ενώ παράλληλα, οι  ιδιότητές του γίνονταν γνωστές στις περιοχές γύρω από τον Καύκασο.

#5. Σήμερα δεν είναι μυστικό. Τώρα πια ο κόσμος έμαθε τη συνταγή μα και τα οφέλη του κεφίρ. Έτσι, παρατηρούνται μεγάλες αυξητικές τάσεις στην κατανάλωσή του, παγκοσμίως.  Στοιχεία από την Αμερική δείχνουν, μάλιστα, ότι αυτή υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία 5 χρόνια. 

#6. Το προτιμούν και διάσημοι! Ανάμεσα σε αυτούς που επιλέγουν το κεφίρ είναι και γυναίκες από το χώρο του θεάματος, όπως Jennifer Anniston, Julia Roberts, Michelle Michelle Pfeiffer. Βέβαια, το επιλέγουν και αθλητές. Η "δική μας" και "χρυσή" Άννα Κορακάκη, πρόσφατα συμμετείχε και σε διαφημιστικό spot του κεφίρ ΟΛΥΜΠΟΣ

#7. Aποτελεί καλή πηγή της πολύτιμης βιταμίνης D.  Όπως πολύ καλά γνωρίζεις, πρόκειται για μια βιταμίνη που έχει μελετηθεί όσο καμιά άλλη τις τελευταίες δεκαετίες. Μεταξύ των δράσεων της είναι και η τόνωση της αμυντικής λειτουργίας του οργανισμού μας. 

#8. Μπορείς να το απολαύσεις με πολλούς τρόπους. Αν η ερώτηση στο τηλεπαιχνίδι διατροφής ήταν "Το κεφίρ κυκλοφορεί μόνο σε υγρή μορφή;" και απαντούσες ναι, θα είχες κοπεί και είναι κρίμα. Πρέπει να ξέρεις, ότι κυκλοφορεί και Κεφίρ γιαούρτι και μάλιστα υπάρχουν και πολλές επιλογές. Διάλεξε και πάρε ανάμεσα στο Κεφίρ γιαούρτι ΟΛΥΜΠΟΣ ακτινίδιο, σύκο και δαμάσκηνο με τραγανές νιφάδες βρώμης! Αν προσέχεις και τη σιλουέτα σου, έχεις και την επιλογή Κεφίρ γιαούρτι ΟΛΥΜΠΟΣ 1%. Επίσης, μπορείς να απολαύσεις το κεφίρ σε συνταγές, αντικαθιστώντας το με το γάλα, σε pancakes, σε smoothies. Άφησε ελεύθερη τη φαντασία σου και καν' το μέρος της ρουτίνας σου.

aa1.jpg
 

#9. Θέλει χρόνο. Κάνει θαύματα, αλλά μην περιμένεις από την πρώτη γουλιά ή κουταλιά να πάρεις κάποια υπεδύναμη. Ειδικά για την εντερική χλωρίδα, πρέπει να ξέρεις ότι η αποκατάσταση της ισορροπίας, δε γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Αν δηλαδή έχεις άγχος ή έντονες διαταραχές από κάποια φαρμακευτική αγωγή που παίρνεις, ένα ποτήρι κεφίρ δεν θα σε σώσει. Χρειάζεται να το βάλεις στη ζωή σου, να το προτιμάς σε καθημερινή βάση. Έτσι,  θα διατηρείται το πεπτικό σου σύστημα σε άριστη κατάσταση. 

#10. Έχει και beauty χρήση. Θα το βρεις σε diy συνταγές ομορφιάς. Βοηθάει στην καταπολέμιση των ελεύθερων ριζών στο δέρμα, το κάνει να λάμπει ενώ επίσης δυναμώνει και τα μαλλιά! 

  

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares