Skip to main content

FOOD

Πώς να νικήσεις φυσικά το hangover

H Άννα-Μαρία Παπίρη, γράφει για εκείνες τις τροφές που θα σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα μετά από υπερκατανάλωση αλκόολ.



To hangover είναι η αντίδραση του σώματός σου στην τοξικότητα. Μάθε τι συμβαίνει στο σώμα σου, όταν το αλκοόλ σε έχει... διαπεράσει. Όταν το αλκοόλ διασπάται στο συκώτι σου, παράγεται ακεταλδεΰδη. Αυτό το υποπροϊόν του μεταβολισμού του αλκοόλ είναι πιο τοξικό από το ίδιο το αλκοόλ. Ευτυχώς, όμως, για εσένα, που καταναλώνεις λίγα ποτά κάθε τόσο, η επίδρασή του στο σώμα σου κρατά λίγο… Στις γυναίκες, όμως, οι επιπτώσεις του αλκοόλ κρατούν περισσότερο χρόνο από ό,τι στους άνδρες, επειδή παράγουν λιγότερα από τα ένζυμα, τα οποία διασπούν το αλκοόλ.
Και τι συμβαίνει όμως το επόμενο πρωί; Ποιoς δεν το ξέρει, η επόμενη ημέρα είναι σκληρή και αυτό συμβαίνει, επειδή το αλκοόλ αναστέλει την έκκριση της γλουταμίνης, το οποίο είναι φυσικό διεγερτικό. Ο οργανισμός, όμως, έτσι αναγκάζεται να αυξήσει την παραγωγή γλουταμίνης, και παρόλο που έχει επέλθει η κατάρρευσή του, πιέζει τον εγκέφαλο να παραμείνει ενεργός. Το γεγονός αυτό ευθύνεται για την κούραση και εξάντληση, που νοιώθεις την επόμενη ημέρα, ακόμη και εάν έχουν μεσολαβήσει οκτώ ώρες ξεκούρασης.

Ο πονοκέφαλος είναι το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα της υπερκατανάλωσης αλκοόλ και συνδέεται με την αφυδάτωση. Ο κάθε εμετός εκφράζει το μήνυμα του σώματος, ότι το στομάχι παράγει υπερβολική ποσότητα υδροχλωρικού οξέως και σου ζητά να το ξεφορτωθείς!

Ποιες είναι, όμως, οι φυσικές θεραπείες, που μπορούν να σε βοηθήσουν; Η ενυδάτωση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ανεξάρτητα από το εάν είσαι στο σπίτι ή στις διακοπές, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιες τροφές, που έχεις στο ψυγείο σου, ή που βρίσκεις εύκολα.

Το μέλι: Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και εξουδετερώνει τις τοξίνες από το αλκοόλ. Επιπλέον, η φυσική φρουκτόζη, που υπάρχει στο μέλι, βοηθάει τον οργανισμό να μεταβολίσει γρήγορα το αλκοόλ. Σύμφωνα με τη διάσημη, Dr. Merle Diamond, που ασχολείται 30 περίπου χρόνια με τους πονοκεφάλους, το μέλι σε βοηθά να αποφύγεις τον πονοκέφαλο του hangover. "Λίγο μέλι με ένα κράκερ, ή με μία φέτα ψωμί του τοστ, πριν ή μετά την κατανάλωση αλκοόλ, προλαμβάνει το hangover”. Το μέλι περιέχει φυσική φρουκτόζη, που συμβάλλει στο μεταβολισμό του αλκοόλ. Αυτή η διαδικασία εμποδίζει την απότομη αύξηση στα επίπεδα του αλκοόλ, που ευθύνονται για τον πονοκέφαλο το επόμενο πρωί. Ο χυμός ντομάτας είναι, επίσης, άλλη μία καλή πηγή φρουκτόζης, η οποία βοηθά να διασπαστεί το οινόπνευμα πιο γρήγορα, ωστόσο το μέλι λειτουργεί καλύτερα. 

Φάε μια μπανάνα για να αποκαταστήσεις το κάλιο στο σώμα σου. Γνωρίζεις ότι το αλκοόλ έχει διουρητική δράση και γι΄ αυτό σε αφυδατώνει. Μην ξεχνάς ότι κάθε φορά, που το ρίχνεις έξω, το σώμα σου, μαζί με τα απόβλητα, αποβάλλει πολύτιμες υδατοδιαλυτές βιταμίνες και μέταλλα. Η έλλειψη καλίου είναι αυτή, που σου προκαλεί ναυτία και αδυναμία. 

 

*Για τη συνέχεια του κειμένου και τις υπόλοιπες φυσικές θεραπείες, διάβασε το 14ο τεύχος του Lifeguide, δωρεάν εδώ.


 

Διαβάστε επίσης

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

FOOD

Φράουλες για πάντα: δες τα σούπερ οφέλη που σου προσφέρουν

Με ελάχιστες θερμίδες, γλυκιά γεύση και εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ, οι φράουλες είναι λατρεία!

FOOD

Τι οφέλη προσφέρει το ακτινίδιο στην υγεία σου

Το ακτινίδιο διαθέτει εξαιρετικό διατροφικό προφίλ και σου φέρνει πολλά οφέλη

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ