FOOD
Οι θερμίδες της Καθαράς Δευτέρας παίζουν βρώμικα
Αμόλα καλούμπα, όχι κοιλούμπα
Εσύ που προσέχεις τη διατροφή σου όλο τον χρόνο, εσύ που ασκείσαι σε μόνιμη βάση τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, θα με συγχωρήσεις αλλά ειλικρινά δεν θες να διαβάσεις παρακάτω.
Είμαι σίγουρη ότι έχεις καταπιεί θερμιδομετρητή και ξέρεις επακριβώς όχι μόνο πόσες θερμίδες έχει το καθετί που τρως αλλά και τη διατροφική του αξία.
Για όλες τις υπόλοιπες, καλό είναι πριν βγούμε στις εξοχές, στις ταβέρνες και στις πλατείες των χωριών, να έχουμε στα υπόψιν πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας καλούδια που θα στρωθούν στα καρό τραπεζομάντηλα:
- Λαγάνα:
Προφανώς και μιλάμε για ψωμί. Νόστιμο μεν, ψωμί δε. Αυτό σημαίνει πως στα 30 γραμμάρια θα σου δώσει 80 θερμίδες. Εάν όμως πάρεις καμιά λαγάνα π.χ. με τυρί ή με ελιές, λογικό και επόμενο είναι οι θερμίδες να αυξάνονται.
- Ταραμάς:
Ωφέλιμος; Σίγουρα. Παραδοσιακός; Δεν το συζητάμε. Φουλ στη γεύση, φουλ όμως και στο αλάτι και έξτρα φουλ στις θερμίδες καθώς μια κουταλιά της σούπας (που θα τη φας, δεν γίνεται) έχει 120 θερμίδες.
- Χαλβάς:
Εντάξει τώρα, Καθαρά Δευτέρα χωρίς χαλβά γίνεται; Εάν σου αρέσει πολύ, απλά σκέψου ότι τρώγοντας 100 γραμμάρια παίρνεις 500 θερμίδες. Η απόφαση, δική σου.
- Θαλασσινά:
Το ξέρω, σε έχουμε φάει να τρως θαλασσινά και να τώρα ερχόμαστε να σου πούμε να προσέξεις τις θερμίδες. Τέτοιοι είμαστε. Γιατί ναι μεν τα θαλασσινά είναι ωφέλιμα, με τα Ω3 λιπαρά τους οξέα και το φώσφορο, το μαγνήσιο και τον σίδηρό τους, τι γίνεται όμως εάν σου αρέσουν τηγανητά; Καταστροφή. Και τα ψητά νόστιμα είναι, τι λες; Όχι;