Skip to main content

FOOD

Η καλή διατροφή από το πρωινό φαίνεται!

Aν είσαι στην προσπάθεια να χάσεις βάρος, πες breakfast



breakfast

 

Αν θες να προσέχεις τη διατροφή σου και αν είσαι στην προσπάθεια να ελέγχεις το βάρος σου ή ακόμα και να χάσεις κάποια παραπανίσια κιλά, το πρωινό είναι ένα γεύμα που όχι μόνο δεν πρέπει να αποκλείεις αλλά πρέπει συνειδητά να εντάξεις στην καθημερινή σου ρουτίνα.

Εδώ θα βρεις τις δέκα καλύτερες επιλογές σε τροφές που αν συμπεριλάβεις στο πρωινό σου θα αποκτήσεις σημαντικό σύμμαχο στην προσπάθειά σου για υγιεινή διατροφή.

 

Μπανάνες

Με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αλλά χαμηλές σε θερμίδες, οι μπανάνες είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για τα ζαχαρούχα δημητριακά πρωινού για να ικανοποιήσουν την πρωινή επιθυμία σου για κάτι γλυκό. Μία μπανάνα μεσαίου μεγέθους έχει πάνω από 100 θερμίδες αλλά περιέχει 3 γραμμάρια διαιτητικών ινών – ικανοποιώντας άμεσα έως και 12% των ημερήσιων αναγκών σε ίνες. Πολλαπλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η αύξηση της πρόσληψης ινών από φρούτα και λαχανικά σχετίζεται με αυξημένη απώλεια βάρους.

Μούρα

Οι ποικιλίες μούρων όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα κράνα, και τα σμέουρα είναι απίστευτα πυκνές σε θρεπτικά συστατικά, που σημαίνει ότι έχουν χαμηλές θερμίδες αλλά είναι γεμάτες με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Εκτός από την παροχή πολλών σημαντικών βιταμινών και μετάλλων, τα μούρα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, γεγονός που μπορεί να μειώσει την πείνα και την πρόσληψη τροφής. Πρόσθεσε τα μούρα στο πρωινό σου smoothie, το πλιγούρι βρώμης ή το γιαούρτι για να επωφεληθείς από τα μοναδικά οφέλη που προσφέρουν στην απώλεια βάρους.

breakfast1

Γκρέιπφρουτ

Τα γκρέιπφρουτ είναι ένα δημοφιλές συστατικό πολλών διαιτών και προγραμμάτων απώλειας βάρους – και για σημαντικό λόγο. Εκτός από τη χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, τα γκρέιπφρουτ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες – και τα δύο μπορούν να είναι ευεργετικά για την απώλεια βάρους. Οι φρέσκες φέτες γκρέιπφρουτ αποτελούν μια εξαιρετική προσθήκη σε ένα πλούσιο πρωινό. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε γκρέιπφρουτ σε γιούρτι, smoothies ή φρουτοσαλάτες.

Ακτινίδια

Με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και κάλιο, τα ακτινίδια διαθέτουν εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ινών – μόνο ένα φλιτζάνι (177 γραμμάρια) παρέχει έως και 21% των ημερήσιων αναγκών. Επιπλέον, τα ακτινίδια περιέχουν έναν συγκεκριμένο τύπο ινών που ονομάζεται πηκτίνη, ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το αίσθημα πληρότητας, μειώνει την όρεξη και αυξάνει την απώλεια βάρους. Δρουν επίσης ως φυσικό καθαρτικό, διεγείροντας την κίνηση του πεπτικού σωλήνα για να υποστηρίξει την κανονικότητα και να σε βοηθήσει να χάσεις προσωρινά το βάρος του νερού.

breakfast5

Αυγά

Τα αυγά είναι αναμφισβήτητα υγιή και νόστιμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αυγών στο πρωινό αυξάνει τον κορεσμό, μειώνει την πρόσληψη θερμίδων στο επόμενο γεύμα και βοηθά στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης. Επιπλέον, οι κρόκοι αυγών περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη των οφθαλμικών διαταραχών όπως ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας. Τα αυγά είναι επίσης μια από τις καλύτερες πηγές χολίνης, μια πολύ σημαντική θρεπτική ουσία για την υγεία του εγκεφάλου και του ήπατος.

Γιαούρτι

Το στραγγιστό γιαούρτι είναι κρεμώδες, νόστιμο και θρεπτικό. Η πρωτεΐνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το αίσθημα πείνας και έχει υψηλότερη θερμική επίδραση από το λίπος ή τους υδατάνθρακες. Επιπλέον, το πλήρες λίπος γιαουρτιού περιέχει συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA), το οποίο μπορεί να αυξήσει την απώλεια λίπους και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ορισμένοι τύποι γιαουρτιού είναι καλές πηγές προβιοτικών όπως τα Bifidobacteria, τα οποία βοηθούν το σώμα να παραμείνει υγιές.

breakfast6

Καφές

Ο καφές είναι ένα καταπληκτικό ρόφημα για να ξεκινήσεις την ημέρα. Έχει υψηλή περιεκτικότητα στην καφεΐνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση, την εγρήγορση και την ψυχική απόδοση. Ακόμα και μικρές ποσότητες καφεΐνης μπορούν να επιτύχουν αυτά τα αποτελέσματα. Η καφεΐνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και την καύση λίπους. Σε μια μελέτη, 100 mg καφεΐνης ημερησίως βοήθησαν τους ανθρώπους να κάψουν επιπλέον 79-150 θερμίδες σε 24ωρη βάση. Επιπλέον, ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή, προστατεύουν τα κύτταρα που καλύπτουν τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη και ηπατικής νόσου.

Βρώμη

Τα δημητριακά βρόμης είναι η καλύτερη επιλογή πρωινού για τους λάτρεις των δημητριακών. Είναι φτιαγμένα από αλεσμένη βρώμη, που περιέχει μια μοναδική ίνα που ονομάζεται βήτα β-γλυκάνη βρώμης. Αυτή η ίνα έχει πολλά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης τη μείωση της χοληστερίνης. Επιπλέον, η β-γλυκάνη είναι μια ιξώδης ίνα που προάγει το αίσθημα κορεσμού. Η βρώμη είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα λιπαρά οξέα τους από το να κορεστούν. Αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν επίσης να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.

breakfast3

Λιναρόσποροι

Οι λιναρόσποροι είναι γεμάτοι με ιξώδεις ίνες, έναν τύπο διαλυτής ίνας που απορροφά νερό για να σχηματίσει ένα τζελ στο έντερο. Μελέτες δείχνουν ότι οι διαλυτές ίνες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην επιβράδυνση της πέψης, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της όρεξης και στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων για να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Η έρευνα δείχνει ότι η προσθήκη λιναρόσπορου στη διατροφή μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση στην απώλεια βάρους και στον έλεγχο της όρεξης. Οι λιναρόσποροι είναι ευέλικτοι και εύχρηστοι. Οι αλεσμένοι λιναρόσποροι μπορούν να πασπαλιστούν στα δημητριακά ή ακόμα και να αναμιχθούν σε νερό για να ενισχύσουν την πρόσληψη ινών.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί παρέχουν την τέλεια ισορροπία λιπαρών ινών, πρωτεϊνών και καρδιακών υγιών, καθιστώντας τους μια αξιόλογη προσθήκη σε οποιοδήποτε πρωινό. Οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Μελέτες δείχνουν ότι η προσθήκη ξηρών καρπών στη διατροφή σας μπορεί να αυξήσει την απώλεια βάρους.

 

 

Πηγή: botrini.gr

Διαβάστε επίσης

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

Προτεινόμενα

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ματαιοδοξία είναι η αγαπημένη μου αμαρτία» Al Pacino

Γιορτάζει τα 84 του χρόνια κι εμείς απολαμβάνουμε μαζί του μια κινηματογραφική ζωή

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε