Skip to main content

FOOD

Ανανάς: ένα εξωτικό και πολύ ωφέλιμο φρούτο

Μάθε για τα σημαντικό του οφέλη και βάλε τον στη διατροφή σου



Σε αντίθεση με άλλους χυμούς φρούτων, ο χυμός ανανά είναι τόσο γλυκός μόνος του που συχνά δεν χρειάζεται να προστεθεί ζάχαρη. Στην πραγματικότητα, η μόνη ουσία που συνήθως προστίθεται σε αυτό είναι το ασκορβικό οξύ, επίσης γνωστό ως βιταμίνη C.

Ένα φλιτζάνι χυμό ανανά χωρίς ζάχαρη έχει περίπου 130 θερμίδες με 33 mg ασβεστίου και 30 mg μαγνησίου.

Ακόμα και χωρίς προσθήκη ασκορβικού οξέος, έχει 25 mg βιταμίνης C, που είναι το ένα τρίτο της ημερήσιας συνιστώμενης τιμής για τις γυναίκες (75 mg) και πάνω από 25 τοις εκατό για τους άνδρες (90 mg).

Περιέχει επίσης 0,78 mg σιδήρου, που είναι περίπου το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για ενήλικες άνδρες (η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για γυναίκες είναι πολύ υψηλότερη, στα 18 mg).

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες χάρη στη βρωμελίνη

Ο ανανάς είναι η μόνη σημαντική διατροφική πηγή βρωμελίνης. Αν και βρίσκεται στη μεγαλύτερη συγκέντρωση στον πυρήνα του φρούτου, βρίσκεται επίσης σε όλα τα γλυκά μέρη και στο χυμό.

Σύμφωνα με μια μελέτη,  ο ανανάς μπορεί να είναι χρήσιμος στη θεραπεία αθλητικών τραυματισμών, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της βρωμελίνης.

Η βρωμελίνη είναι ένα πρωτεολυτικό ένζυμο, που σημαίνει ότι είναι ένα μείγμα ενζύμων που αφομοιώνει την πρωτεΐνη. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του περιλαμβάνουν τη μείωση του πρηξίματος και του μώλωπα.

Αντικαρκινική προστασία

Μελέτες δείχνουν ότι η βρωμελίνη έχει τη δυνατότητα να δρα ως αποτελεσματικός παράγοντας καταπολέμησης του καρκίνου. Συγκεκριμένα, μπορεί να λειτουργήσει από κοινού με χημειοθεραπεία για την καταστολή της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.

Περιέχει επίσης β-καροτένιο, το οποίο μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του προστάτη και πιθανώς από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η βιταμίνη C στο χυμό ανανά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις.

 

Πρόληψη καταρράκτη

Η βιταμίνη C παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην προστασία της όρασης. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης C μειώνει τον κίνδυνο καταρράκτη, που είναι η θολότητα του φακού που μπορεί να επηρεάσει την όραση.

Ενίσχυση γονιμότητας σε άνδρες και γυναίκες

Ο χυμός ανανά περιέχει αρκετές ωφέλιμες βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη C, βήτα καροτίνη, χαλκό, ψευδάργυρο και φολικό άλας. Πολλά από αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της γονιμότητας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Πρόληψη άσθματος που προκαλείται από άσκηση

Ο ανανάς είναι επίσης μια καλή πηγή βήτα καροτίνης, η οποία μετατρέπεται σε ενεργή βιταμίνη Α κατά την πέψη. Ενώ η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το β-καροτένιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άσθματος που προκαλείται από άσκηση.

Θεραπεία οστεοαρθρίτιδας

Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της βρωμελίνης, έρευνα έδειξε ότι ο ανανάς μπορεί να είναι χρήσιμος στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.

Πηγή μαγγανίου

Ένα άλλο μεγάλο όφελος για την κατανάλωση χυμού ανανά είναι η περιεκτικότητα σε μαγγάνιο. Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει έλλειψη μαγγανίου. Είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που καταπολεμά τη γήρανση και τις ασθένειες προστατεύοντας τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν κυτταρική βλάβη.

Μειώνει το φούσκωμα ή τη δυσκοιλιότητα

Ο χυμός ανανά θεωρείται ότι βοηθά στην πέψη, μειώνοντας το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα. Η βρωμελίνη παίζει επίσης ρόλο εδώ. Διασπώντας την πρωτεΐνη πιο γρήγορα, μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της πέψης, μειώνοντας τόσο το φούσκωμα όσο και τη δυσκοιλιότητα στη διαδικασία.

Εκτός από τις χρήσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, η βρωμελίνη έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και στο παρελθόν για να βοηθήσει στη θεραπεία συμπτωμάτων παθήσεων του εντέρου όπως η ελκώδης κολίτιδα, ενδεχομένως να μειώσει το πρήξιμο και ακόμη και τα έλκη.

 

Πηγή: botrini

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

FOOD

Ταχίνι: το πολύτιμο διατροφικό του προφίλ

Θα θες να το τρως κάθε μέρα μόλις διαβάσεις πόσο ωφέλιμο είναι!

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;