Skip to main content

FOOD

Happy Espresso Day – 23 Νοεμβρίου

Η 23η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Ημέρα του Εσπρέσο



espres

Η 23η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Ημέρα του Εσπρέσο: Στο Τορίνο, το 1884 αναπτύχθηκε μια απίστευτη νέα καινοτομία που θα άλλαζε τον τρόπο εργασίας σε όλο τον κόσμο. Πλέον οι κουρασμένοι εργάτες θα είχαν έναν εύκολο τρόπο να ξυπνήσουν ή να παραμείνουν ξύπνιοι, κι αυτός ο τρόπος δεν θα ήταν ακριβός. Χάρη στις καινοτόμες μεθόδους του Angelo Moriondo η επεξεργασία καφέ είδε μια νέα εποχή διαφωτισμού, καθώς η νέα του μηχανή βρήκε έναν τρόπο να ελέγχει χωριστά τη διέλευση ατμού και νερού μέσω του καφέ. Αυτή η καινοτομία κατέστησε δυνατή την εξαγωγή του πληρέστερου δυνατού δυναμικού αποστάγματος από τον ταπεινό κόκκο καφέ.

Η Espresso Day δημιουργήθηκε για να τιμήσει αυτήν την εφεύρεση και τον υπέροχο άνθρωπο που τα έκανε όλα αυτά δυνατά. Είναι αλήθεια ότι η μηχανή καφέ εσπρέσο έχει υποστεί πολλές αναβαθμίσεις και καινοτομίες από τότε, με αποκορύφωμα σήμερα τις οικιακές μηχανές εσπρέσο και το latte να είναι πλέον μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους που το συνοδεύουν. Από το Τορίνο της Ιταλίας, αυτό το ρόφημα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας μια θέση στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τελικά τον κόσμο γενικά.

Σήμερα με αφορμή την Ημέρα Εσπρέσο θυμόμαστε μερικά από τα ευεργετικά του οφέλη

 

Βελτιώνει τη συγκέντρωση

Η κατανάλωση εσπρέσο σου δίνει ώθηση ενέργειας. Αυτή η ενέργεια μπορεί να το κάνει πολύ πιο εύκολο για τον εγκέφαλό σου να επικεντρωθεί στις καθημερινές σου ευθύνες. Το λάκτισμα Espresso ενεργοποιεί τη ντοπαμίνη στον εγκέφαλό σου, βοηθώντας στη συγκέντρωση.

Εάν αισθάνεσαι ότι αρχίζεις να επιβραδύνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, ένας εσπρέσο μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση αυτού του είδους της εξάντλησης.

Ένας εσπρέσο μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην παραγωγικότητά σου. Αρκεί να προσέχεις την κατανάλωσή του. Η ξεκούραστη νύχτα είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα για να διατηρήσετε τη συγκέντρωσή σας ισχυρή.

espre

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Ο καφές έχει βρεθεί ότι είναι γεμάτος από μια μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών. Το Espresso είναι σαν μια μικρή συμπυκνωμένη γροθιά όλων αυτών των καλών αντιοξειδωτικών σε μια νόστιμη συσκευασία.

Για παράδειγμα, περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών, και η καφεστόλη, η οποία είναι αντιφλεγμονώδης. Έχει επίσης υδροκινναμικά οξέα, τα οποία βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων.

 

Ενισχύσεις σωματικής δραστηριότητας

Η κατανάλωση ενός εσπρέσο πριν ξεκινήσεις τη σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει την απόδοσή σου. Είτε πρόκειται για αθλητικό γεγονός είτε για την καθημερινή σου προπόνηση, ο εσπρέσο μπορεί να είναι ο σωστός σύντροφος για να σε βοηθήσει.

Το Espresso αυξάνει την άντληση της αδρεναλίνης, γεγονός που ενισχύει τη δύναμη και την ταχύτητά σου. Αυτή η βελτίωση σε κάνει να αποδίδεις με μεγαλύτερη απόδοση από ό,τι θα μπορούσατε κανονικά να επιτύχεις χωρίς αυτήν.

Η αύξηση της αδρεναλίνης μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να ώστε να ασκηθείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, είναι πάντα καλή ιδέα να κάνετε σωστά διαλείμματα καθ ‘όλη τη διάρκεια της σωματικής σας άσκησης.

espress

Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση εσπρέσο βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου από τις γυναίκες.

Όσο περισσότερο έπινε ο ασθενής, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος. Όσοι έπιναν πολύ λίγο ή καθόλου είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Επειδή το espresso μπορεί να βοηθήσει στη φυσική σου απόδοση, κάνει τις καθημερινές προπονήσεις λιγότερο έντονες. Μπορεί να σε ωθήσει να κάνεις περισσότερα και να εργαστείς πιο σκληρά από ποτέ. Βοηθά επίσης στην πρόληψη τυχόν μυϊκού πόνου που έρχεται παράλληλα με μια σκληρότερη προπόνηση.

Στα συν προστίθεται το γεγονός ότι είναι τόσο χαμηλό σε θερμίδες που καθιστά τον espresso ένα εξαιρετικό εργαλείο στις προσπάθειες απώλειας βάρους.

Έχοντας έναν εσπρέσο μισή ώρα πριν από την προπόνηση μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στα αποτελέσματα που θα δεις.

 

Βελτιώνει την πέψη

Ένα φλιτζάνι εσπρέσο μπορεί να βοηθήσει τον πεπτικό κύκλο. Εάν έχεις προβλήματα με την πέψη, δοκίμασε να προσθέσεις έναν εσπρέσο στη ρουτίνα σου.

Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, ο εσπρέσο μπορεί να σε εμποδίσει να αισθανθείς φούσκωμα μετά το γεύμα. Αντί να νιώσεις την ανάγκη για έναν υπνάκο, θα νιώθεις περισσότερο σαν να θες να κατακτήεις τον κόσμο.

espresso

Μειώνει την πιθανότητα του διαβήτη

Σε έναν κόσμο όπου ο διαβήτης γίνεται πιο συνηθισμένος, μπορεί να είναι ανακούφιση το ότι ο εσπρέσο μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη. Είναι επίσης μια πολύ πιο υγιεινή επιλογή από τους κανονικούς τύπους καφέ που πίνουν πολλοί άνθρωποι όλη την ημέρα. Αντί να φορτώνεται με σάκχαρα και κρέμες, μπορείτε να απολαύσετε τον εσπρέσο όπως είναι, χωρίς επιπλέον λιπαρά.

 

Βελτιώνει τη διάθεσή σου

Η καφεΐνη σε έναν εσπρέσο είναι ένα ισχυρό διεγερτικό. Αυτό το είδος διεγερτικού μπορεί να σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις τυχόν κυκλοθυμικές διαθέσεις που σε προκαλούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να κάνει τη μέρα σου να πηγαίνει σε πολύ πιο φωτεινή κατεύθυνση.

Το Espresso μπορεί επίσης να βοηθήσει όσους υποφέρουν από κατάθλιψη. Ενισχύει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, απομακρύνει την εξάντληση και διεγείρει τη διάθεσή σου σε κάτι που είναι πιο εύκολο για σένα να εργαστείς.

Η κατανάλωση εσπρέσο δεν υποκαθιστά την επαγγελματική βοήθεια, αλλά μπορεί σίγουρα να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο.

 

 

Πηγή: botrini.gr

Διαβάστε επίσης

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

Προτεινόμενα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.   

ASK THE EDITOR

5 τονωτικές λοσιόν για ρύθμιση της λιπαρότητας και των ατελειών

Το βήμα που δεν πρέπει να ξεχνάς πριν από το serum και την ενυδατική σου