Skip to main content

FOOD

Ποια είναι η νούμερο 1 τροφή που θα σε βοηθήσει να αυξήσεις τη μυϊκή σου ισχύ

Μόνο 1 φλιτζάνι την ημέρα σχετίζεται με 11% περισσότερη σωματική δύναμη κι αντοχή



 

 

Όταν λέμε «τροφές που χτίζουν μυς», πιθανότατα αρχίζετε να σκέφτεστε είδη πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες όπως μπριζόλα, κοτόπουλο, αυγά, ψάρια … βασικά το μενού που μπορεί να φάει ο Σταλόνε ενώ ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία Ρόκι.

Ωστόσο, μια νέα έρευνα του περιοδικού The Journal of Nutrition του Μαρτίου 2021 υποστηρίζει ότι η κατανάλωση 1 φλιτζανιού με πλούσια σε νιτρικά άλατα πράσινα φυλλώδη λαχανικά κάθε μέρα – συμπεριλαμβανομένων των λάχανο, σπανάκι, ρόκα και του μαρούλιο – συνδέεται με 11% ισχυρότερη αντοχή στα πόδια.

Το σώμα μετατρέπει αυτά τα νιτρικά άλατα σε νιτρικό οξείδιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων. Η προκύπτουσα αύξηση της ροής του αίματος βελτιώνει την παροχή οξυγόνου σε όλο το σώμα, η οποία όχι μόνο βελτιώνει την απόδοση της φυσικής κατάστασης αλλά επίσης ωφελεί τη γνωστική ικανότητα και την υγεία της καρδιάς με την πάροδο του χρόνου.

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι μερικά από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, ελαφριά θερμίδες – συσκευάζοντας μια πολύτιμη σύνθεση με πολλές βιταμίνες και μέταλλα.

Μετά από μελέτη 12 ετών δεδομένων υγείας από περίπου 3.800 Αυστραλούς, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Edith Cowan διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα πράσινα φυλλώδη με νιτρικά είχαν 11% ισχυρότερα κάτω άκρα και περπατούσαν 4% γρηγορότερα από εκείνους που έτρωγαν λιγότερα ή καθόλου φυλλώδη πράσινα (ανεξάρτητα εάν οι συμμετέχοντες και στα δύο στρατόπεδα ανέφεραν ότι ασκούν τακτικά). Το μάραθο, τα ραπανάκια, ο μαϊντανός, το λάχανο και τα τεύτλα είναι επίσης υγιείς πηγές νιτρικών.

Για νέους ή ηλικιωμένους, η μυϊκή δύναμη αποτελεί ζωτικό μέρος του γενικού παζλ για την υγεία, καθώς μας επιτρέπει να σηκώνουμε πράγματα (ας πούμε, αυτές τις βαριές σακούλες του σούπερ μάρκετ), να ανεβαίνουμε σκάλες, να περπατάμε ακόμα και να μπαίνουμε και να βγαίνουμε από το ντους ή το κρεβάτι .

Η συντήρηση των μυών διασφαλίζει ότι ολόκληρο το σύστημά σας λειτουργεί σωστά και αποτελεσματικά. Εξάλλου, ο άνθρωπος είναι ένα πλήρες σύστημα, όχι διαφορετικά μέρη που λειτουργούν ανεξάρτητα.

Επιπλέον, βοηθά στην απομάκρυνση της πίεσης από τις αρθρώσεις, μπορεί να αποτρέψει τραυματισμούς και προσφέρει βοήθεια στην απώλεια βάρους ή στη διαχείριση του βάρους. Η κατανάλωση 1 φλιτζάνι φυλλώδη χόρτα την ημέρα θα αποφέρει όλα αυτά τα οφέλη, λένε οι ερευνητές. Αυτή η μέθοδος είναι μια πιο προσιτή και ευεργετική επιλογή από τα συμπληρώματα, καθώς τα φυλλώδη λαχανικά είναι συσκευασμένα με ιδιότητες που ενισχύουν την υγεία του εντέρου και άλλες βιταμίνες και μέταλλα.

strenght

Προσθέστε περισσότερες σαλάτες στη διατροφή σας και περισσότερα λαχανικά σε σάντουιτς, ομελέτες ή φρέσκους χυμούς. Τελικά ο Ποπάι κάτι ήξερε παραπάνω που έτρωγε σπανάκι για να πάρει δύναμη!

Μυστικά για να διατηρείς τα φυλλώδη λαχανικά σου φρέσκα

Αν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σου (όπως το μαρούλι, το σπανάκι, η ρόκα, το κέιλ) μαραίνονται μέσα σε μόλις μία με δύο μέρες, μπορείς να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής τους ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  1. Τα πλένεις σχολαστικά σε κρύο νερό. Τα βυθίζεις σε ένα μπολ γεμάτο με κρύο νερό για τουλάχιστον τρεις φορές προτού τα στραγγίξεις.
  2. Στρώνεις χαρτί κουζίνας σε ένα τάπερ ή σε ένα σακουλάκι ασφαλείας και τοποθετείς τα λαχανικά στο εσωτερικό του.
  3. Προσθέτεις ένα ακόμη κομμάτι χαρτί και κλείνεις αεροστεγώς το τάπερ ή το σακουλάκι (δεν πειράζει αν παγιδευτεί λίγος αέρας στο εσωτερικό του).
  4. Τα βάζεις στο ψυγείο. Με αυτό τον τρόπο διατηρούνται φρέσκα και τραγανά για πάνω από μία εβδομάδα!

Πηγή: botrini.gr

Διαβάστε επίσης

FOOD

Η δύναμη στο πιάτο σου: Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Εκτός από εξαιρετική γεύση, τα σπαράγγια σού προσφέρουν και πολλά οφέλη

FOOD

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε τακτικά κουνουπίδι

Υπάρχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να έχετε τρώγοντας αυτό το ωφέλιμο λαχανικό.

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

Προτεινόμενα

ΤΑΞΙΔΙ

Στον παράδεισο που μπορεί να φιλοξενήσει την 3η σεζόν του The White Lotus

Αν φιλοξενήσει εσάς πάντως, σίγουρα θα περάσετε ονειρικά

CELEBS

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Το μήνυμα στην Μαρία Καβογιάννη πριν την πρεμιέρα του Maestro

Θέλει να δουν μαζί την πρεμιέρα του 2ου κύκλου της σειράς

DO IT YOURSELF

Πώς να διαλέξεις και να φροντίσεις το αθλητικό σου σουτιέν

Run baby run, αλλά με τη σωστή υποστήριξη!