Skip to main content

FOOD

Τροφές που σε προστατεύουν από τον ήλιο, εσένα και το δέρμα σου

Blueberries, κουνουπίδι, πράσινο τσάι και άλλα θαυματουργά 


Κατερίνα Ανδρομιδά

 

Η υφή του δεν είναι το πιο ευχάριστο πράγμα στον κόσμο, καταλήγεις μετά τις πρώτες δύο ώρες να νιώθεις ότι κολλάς ενώ η μυρωδιά του (που είναι και το πιο ευχάριστο της υπόθεσης) εξανεμίζεται στα πρώτα δέκα λεπτά, για να μη μιλήσουμε για τη μάχη που δίνεις κατά τη διάρκεια του μπάνιου να το διώξεις από πάνω σου. Ξέρεις καλά όμως ότι το αντηλιακό σε προστατεύει από χίλια κακά: κάψιμο, έγκαυμα, ηλίαση, καρκίνο του δέρματος, πανάδες και άλλα δερματικά εξανθήματα. Αρκεί όμως μόνο αυτή η παχύρευστη λευκή κρέμα για να είμαστε ήσυχες και αυτό το καλοκαίρι; Τι άλλο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να ξεμπερδεύουμε μία και καλή με όλα όσα κινδυνεύουμε να πάθουμε από τον ήλιο;

Η διατροφή είναι η απάντηση σε όλα τα προβλήματα, γιατί όχι και σε αυτό; Συστατικά που βρίσκονται σε συγκεκριμένα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς είναι το κλειδί για να θωρακίσεις ακόμη πιο πολύ το σώμα σου απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία. Πάμε να τις δούμε αναλυτικά:

1. Blueberries

Ο ήλιος, εκτός από όλα τα άλλα, συμβάλλει και στην πρόωρη γήρανση. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν αυτά τα μούρα είναι τόσο υψηλά σε συγκέντρωση συγκριτικά με άλλες οικογένειες φρούτων ώστε βοηθούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Δηλαδή την αιτία για τη γήρανση.

2. Καρπούζι

Το καρπούζι μαζί με τις ντομάτες περιέχουν λυκοένιο, ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά. Επομένως, ενυδάτωση και πρόληψη κατά της γήρανσης είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα από την κατανάλωση αυτών των δύο. Ευτυχώς υπάρχουν άφθονα καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

 

3. Ξηροί καρποί

Περιέχουν τα μαγικά λιπαρά οξέα ω-3 τα οποία βρίσκονται εκτός από τους ξηρούς καρπούς και στα λιπαρά ψάρια αλλά και στα αυγά. Αυτά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενισχύουν τη ψυχολογία ενώ κρατούν το δέρμα σε καλά, για την εποχή, επίπεδα...

4. Πράσινο τσάι

Είναι το Α και το Ω για να διατηρήσουμε το κολλαγόνο μας. Εκτός από αυτό, που καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι για τη διατήρηση του δέρματος στα πλαίσια νεανικής όψης, το τσάι είναι και δροσερό. Τα ροφήματα μόνο καλά αποτελέσματα μπορούν να έχουν για τον οργανισμό μας δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών, αφού μας ενυδατώνουν.

5. Κουνουπίδι

Αφήσαμε τη χειρότερη λύση κι από το αντηλιακό για το τέλος. Μπορεί να μην είναι εξίσου λαχταριστό με σουβλάκια και πίτσα όμως ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών που σημαίνει ότι οι συγκεντρώσεις του σε αντιοξειδωτικά, σε βιταμίνες και μέταλα δεν έχουν ταβάνι!

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

FOOD

Φράουλες για πάντα: δες τα σούπερ οφέλη που σου προσφέρουν

Με ελάχιστες θερμίδες, γλυκιά γεύση και εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ, οι φράουλες είναι λατρεία!

FOOD

Τι οφέλη προσφέρει το ακτινίδιο στην υγεία σου

Το ακτινίδιο διαθέτει εξαιρετικό διατροφικό προφίλ και σου φέρνει πολλά οφέλη

FOOD

Πεινάς συνέχεια; Μπορεί να φταίει το άγχος

Θες υδατάνθρακες όταν είσαι  στρεσαρισμένη; 

Προτεινόμενα

CELEBS

Ζενεβιέβ Μαζαρί: Όλα όσα δεν ξέρουμε για εκείνη!

Η αγάπη της στη μόδα, το όνομά της και ο έρωτάς της με τον άντρα της

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

CELEBS

Ελεονώρα Μελέτη: «Δεν είμαι η άνεργη παρουσιάστρια που έψαχνε τι θα κάνει»

Όσα είπε η παρουσιάστρια για την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές