Skip to main content

FOOD

6 τροφές που πρέπει να αποφεύγεις στην περίοδο

Η κατανάλωση αυτών των τροφών επιβαρύνει τα συμπτώματα της περιόδου



Δεν χρειάζεται να μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι όταν φερόμαστε στο σώμα μας με αγάπη, φροντίζοντάς το, τα συμπτώματα της περιόδου μας είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμα. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε όμως είναι το γεγονός ότι ακόμα και οι τροφές που καταναλώνουμε κατά τη διάρκειας της περιόδου μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κύκλο μας πολλές φορές, μπορούν να επηρεάσουν την ένταση της δυσμηνόρροιας. Κι αυτό καθώς η διατροφή μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ορμονική ισορροπία του σώματός μας και πολλές τροφές ενδέχεται να προκαλέσουν κράμπες, αλλαγές στη διάθεση, ναυτία και πρήξιμο.

Ακολουθούν οι τροφές που πρέπει να αποφύγεις αν κι εσύ πάσχεις από δυσμηνόρροια και αναζητάς τρόπους να την περιορίσεις.

Τροφές που έχουν παραχθεί με χρήση φυτοφαρμάκων

Το ξέρουμε ότι η αγορά οργανικών φρούτων και λαχανικών δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη αν αναλογιστούμε το κόστος τους, όμως κατά τη διάρκεια της περιόδου σου προσπάθησε να επενδύσεις σε αυτά. Κι αυτό γιατί τα φυτοφάρμακα ευθύνονται για ορμονικές διαταραχές τις οποίες καταλήγεις να «πληρώνεις» σε παυσίπονα που καταναλώνεις κατά τη διάρκεια της περιόδου σου. Τα οιστρογόνα από τα φάρμακα αυτά ευθύνονται για μεγαλύτερη ροή του αίματος, αλλά και για εξουθενωτικές κράμπες.

Ζωικά λίπη και γαλακτοκομικά

Τα ζωικά λίπη και τα γαλακτοκομικά συνδέονται άμεσα με τις φλεγμονές του οργανισμού, γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγονται, ιδιαίτερα τις μέρες πριν από την περίοδο. Το ίδιο ισχύει και για το κρέας και τις βαριά επεξεργασμένες τροφές.

Καφεΐνη

Μπορεί κατά την περίοδό σου να νιώθεις υποτονικά και να αναζητάς περισσότερη καφεΐνη, όμως η κατανάλωσή της συνδέεται άμεσα με τον έντονο σωματικό πόνο που βιώνεις στην περίοδό σου. Κι αυτό γιατί η ουσία αυτή κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται, συσφίγγοντας την μήτρα μας.

Ζάχαρη και Τεχνητά Γλυκαντικά

Η ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά διαταράσσουν τα επίπεδα του σακχάρου και της κορτιζόλης στο αίμα με αποτέλεσμα να προκύπτουν συνεχείς αλλαγές στη διάθεση, να εμφανίζεται ακμή και να πέφτουν τα επίπεδα ενέργειας. Όσο κι αν τα λαχταράμε, καλό είναι να τα αποφεύγουμε.

Επεξεργασμένες τροφές με σόγια

Η σόγια ευθύνεται για την επιρροή των οιστρογόνων του οργανισμού και παρότι δεν είναι πολύ βλαβερή, καλό θα ήταν εκείνες τις μέρες να αποφεύγεται. Μείνετε με άλλα λόγια μακριά από τροφές όπως το τόφου, το κεμπάπ σόγιας, αλλά και το γάλα της.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να ακούγεται σαν καλή ιδέα για να χαλαρώσεις στην περίοδό σου, όμως οι τοξίνες του διαταράσσουν τις λειτουργίες του οργανισμού που είναι ήδη καταπονημένος από την περίοδο. Προτίμησε ένα χαμομήλι ή λίγη μαύρη σοκολάτα που θα σε βοηθήσουν να αντέξεις την ταλαιπωρία χωρίς να επιβαρύνεις τον εαυτό σου.

Διαβάστε επίσης

FOOD

Η δύναμη στο πιάτο σου: Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Εκτός από εξαιρετική γεύση, τα σπαράγγια σού προσφέρουν και πολλά οφέλη

FOOD

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε τακτικά κουνουπίδι

Υπάρχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να έχετε τρώγοντας αυτό το ωφέλιμο λαχανικό.

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.