Πέντε λόγοι για τους οποίους το ελαιόλαδο πρέπει να έχει κομβικό ρόλο στην καθημερινή μας διατροφή

Βασικό και αναντικατάστατο συστατικό της μεσογειακής διατροφής, το ελαιόλαδο ενισχύει τον οργανισμό και τη υγεία μας με πληθώρα τρόπων

Ναταλία Πετρίτη

Κάποιες φορές με ήπια γεύση, άλλες φορές με πιπεράτη, ακόμη και ελαφρώς πικρή, το ελαιόλαδο αποτελεί το πολυτιμότερο φυτικό έλαιο παγκοσμίως λόγω της νοστιμιάς που προσφέρει στη μαγειρική, αλλά και τον εξαιρετικών ιδιοτήτων του για την υγεία μας. Ποιες είναι όμως αυτές; Συνεχίστε να διαβάζετε και εντάξτε το ελαιόλαδο στη διατροφή σας σε αλμυρές, αλλά και σε γλυκές συνταγές και ωμό πάνω από σαλάτες και άλλα πιάτα.

Μια κουταλιά της σούπας (11ml) ελαιόλαδο προσφέρει στον οργανισμό:

99 kcals / 407 kJ

11g λιπαρά

6g κορεσμένα λίπη

56mg βιταμίνη E

Πέντε τρόποι που το ελαιόλαδο ενισχύει την υγεία μας:

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Το ελαιόλαδο ενισχύει αποδεδειγμένα την υγεία της καρδιάς μας καθώς διαθέτει την ιδιότητα να μειώνει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, παράγοντες που και οι δύο μειώνουν το ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Πρόκειται μάλιστα σύμφωνα με μελέτες για το μόνο είδος από τα μονοακόρεστα λιπαρά που συνδέεται με τη μείωση και όχι με την αύξηση καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Μειώνει τις φλεγμονές

Οι φλεγμονές κρύβονται πίσω από μερικές από τις χρόνιες παθήσεις που ταλαιπωρούν μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού, όπως το Αλτσχάιμερ ή ο διαβήτης τύπου 2. Το ολεϊκό οξύ που περιέχεται στο ελαιόλαδο λειτουργεί ωστόσο ως αντιοξειδωτικό, το οποίο παίζει κεντρικό ρόλο στη μείωση των φλεγμονών. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο μας προστατεύει από τέτοιου είδους παθήσεις. Επιπλέον, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, με μία από αυτές να μοιράζεται την ίδια φαρμακολογική δράση με αυτή της ιβουπροφαίνης, που δρα ως φυσικό αντιφλεγμονώδες. Η ιδιότητα αυτή συνδέεται μάλιστα με τη μείωση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Βελτιώνει τη διάθεση

Ως τμήμα μιας υγειούς διατροφής με μεγάλη περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά, σιτηρά ολικής άλεσης και λιπαρά ψάρια, το ελαιόλαδο παίζει κεντρικό ρόλο στη μείωση της εμφάνισης της κατάθλιψης.

Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Έρευνα που διεξήχθη το 2015 σε ηλικιωμένους ανθρώπους, απέδειξε ότι η Μεσογειακή διατροφή σε συνδυασμό με την κατανάλωση ελαιόλαδου ή ξηρών καρπών, συνδέεται με την βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία, αλλά και με τη μείωση του ρίσκου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Προστατεύει από χρόνιες παθήσεις

Άλλες έρευνες που έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν υποδεικνύουν ότι το ελαιόλαδο και η υψηλή του περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες μπορούν να προστατεύσουν από τον διαβήτη τύπου 2, αλλά και από μερικά είδη καρκίνου. Σε κάθε περίπτωση, για να είναι βάσιμος ο ισχυρισμός χρειάζονται περαιτέρω μελέτες.About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares